Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Krachtstroom aanleggen bij je huis of bedrijf?

Krachtstroom aanleggen bij je huis of bedrijf?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Krachtstroom aanleggen in je huis of bedrijf is iets wat we vroeger aan de professionals overlieten. Tegenwoordig kunnen we steeds meer zelf en daar is krachtstroom aanleggen een voorbeeld van. Als er apparaten aanwezig zijn die op elektriciteit werken is het nodig om krachtstroom aan te leggen. Voorbeelden hiervan zijn warmtepompen, sauna’s, koken en zwembaden. Je kunt op ieder apparaat eenvoudig vinden of er wel of geen sprake van krachtstroom is. Hier is namelijk een speciaal label voor aangebracht.

In veel woningen is krachtstroom aanleggen nodig omdat daar in eerste instantie niet aan gedacht is. Dit brengt ons vaak op hoge kosten wanneer we dit door een professional laten doen.

Krachtstroom aanleggen
Krachtstroom aanleggen

We moeten krachtstroom aanleggen op de plek in de woning waar het apparaat dat de krachtstroom nodig heeft ook uiteindelijk zal staan. Een professional is met de komst van het internet niet meer nodig, nu kunnen we zelf krachtstroom aanleggen! Ook in een schuur kan krachtstroom heel handig zijn.

De grotere elektrische spanning die krachtstroom kent maakt het werken met krachtstroom gevaarlijker dan veel andere projecten waarmee we met elektriciteit werken. Ga dus alleen aan de slag wanneer je wel weet wat je doet.

Wat is krachtstroom dan?

Voordat je begint met krachtstroom aanleggen is het wel handig om even te weten wat krachtstroom precies is. Kort gezegd is krachtstroom hetzelfde als normale stroom maar dan kenmerkt krachtstroom een veel hogere spanning. Ook wordt in tegenstelling tot de normale stopcontacten, waarbij er van twee draden gebruik wordt gemaakt, op een andere manier omgegaan met krachtstroom.

Je zult bij krachtstroom aanleggen namelijk al snel merken dat het krachtstroom door vier draden zal gaan. Normaal spreken we alleen van een nul draad en een draad met spanning, ook wel de fase draad. Bij krachtstroom aanleggen zien we echter behalve de nul draad ook nog drie spanningsdraden. Dit zal betekenen dat je dus nog beter bij krachtstroom aanleggen moet opletten, want je werkt nu met nog meer spanningsdraden. (3-fase stroom)

Het grote voordeel van 3-fase stroom is dat er ruim drie keer zoveel vermogen kan worden gegenereerd.

Tips bij krachtstroom aanleggen

De belangrijkste tips bij krachtstroom aanleggen hebben natuurlijk te maken met je eigen veiligheid. Want in het boek dat ik later in dit artikel bespreek kan jij precies lezen wat je moet doen om zelf krachtstroom te kunnen aanleggen. Het zal weliswaar even tijd kosten voordat je precies door hebt wat je moet doen, maar dit zal het alleen maar waard zijn. Want daarna kan je verder met het aanleggen van tal van andere onderdelen. Je kunt namelijk behalve krachtstroom aanleggen nog veel en veel meer doen.

Wil je het boek ontdekken waarmee jij je eigen krachtstroom aanleggen succesvol kan uitvoeren? En ook alles wat met elektriciteit heeft te maken zelf kan regelen? Lees dan hier alles over dit enorm handige doe het zelf boek!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Veiligheid tijdens het werken.

Bij het werken met stroom is altijd veiligheid een belangrijk punt. Voor krachtstroom is dit nog wel extra van belang.

  1. Gebruik alleen veilig gereedschap dat voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen.
  2. Schakel de stroom altijd uit door de juiste groep uit te zetten.
  3. Werk nauwkeurig en sluit de draden op de juiste manier aan.
  4. Zorg dat al het materiaal dat je monteert voldoet aan de CE markeringsnormen.
  5. Goedkoop is vaak duurkoop gebruik degelijk materiaal.
  6. Zoek eerst het aansluitschema op voor je aan de slag gaat.
  7. Veilige kleding is ook van belang zoals schoenen met rubberzolen.
  8. Sluit eerst de aarding aan voor je de andere draden aansluit.

Bij twijfel altijd een expert vragen om na te kijken of je alles goed hebt gedaan.

Ook nog bouwtekeningen nodig?

Dan kan je aan de slag met het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten! In dit pakket vind je alles wat je nodig hebt om je eigen meubels te maken. De meest uiteenlopende doe-het-zelf projecten zijn mogelijk met dit pakket.

Van het maken van je eigen bank of tafel tot een hoogslaper of bed om heerlijk op te slapen. Ook voor in de tuin zijn schuurtjes en tuinmeubilair zelf te maken.

Meer weten over het pakket van Fred? Lees er dan hier alles over!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Geachte heer Fred,het verhaal over krachtstroom is mij duidelijk,begrijpend,voor 50 jaar heb ik er voor geleerd toen RST nul,nu L1 L2 L3 nul en aarde,wel een goede artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.