Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Stroom aanleggen? Begin nu!

Stroom aanleggen? Begin nu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Stroom aanleggen om kosten te besparen? Vroeger leek dit geen slim plan maar tegenwoordig kan je zelf stroom aanleggen. Het grote voordeel is dat je dus nu zelf aan de slag kan en dat je hier niemand voor hoeft in te schakelen. Natuurlijk blijft stroom aanleggen niet iets wat je binnen korte tijd even snel doet. Maar als jij de onderstaande informatie goed gebruikt hoef jij je geen zorgen te maken. Er zijn verschillende aspecten van het stroom aanleggen die jij moet kennen en daar vertel ik jou meer over.

De verschillende tips die ik je over het stroom aanleggen geef moet je niet al te licht opvatten. Deze tips stellen je namelijk in staat om op een veilige manier elektriciteit in je huis te brengen. Ben je niet zeker van je zaak? Dan kan je natuurlijk op ieder moment nog een vakman inschakelen om te ontdekken of je alles wel goed doet.

Alle materialen zijn gewoon te vinden bij de lokale bouwmarkt. Dus je hoeft niet ver af te rijden voor goedkope materialen. Klaar om met stroom aanleggen aan de slag te gaan? Lees dan snel verder!

stroom aanleggen
stroom aanleggen

Je eigen stroom aanleggen

Alles wat voor de meter zit mag alleen door het nutsbedrijf gedaan worden. Dat betekent dat jij alleen na de elektriciteitsmeter aanpassingen mag doen. Ook met de onderdelen raad ik je aan niet te knoeien. Dit zal het er niet makkelijker op maken.

Welke behuizing kies je?

Je mag uitsluitend gebruik maken van behuizingen die KEMA-gekeurd zijn. De verkeerde behuizing kan zorgen voor een gevaarlijke situatie, en als we iets willen voorkomen is dat het wel. Bij je lokale doe-het-zelfmarkt kan je tal van behuizingen vinden die je voor het stroom aanleggen kunt gebruiken.

De installatiedraad gaan we door een pvc elektriciteitsbuis laten lopen. Omdat je bij bulk inkopen een betere prijs voor deze buizen krijgt, raad ik je aan in grotere hoeveelheden alvast pvc buizen in te kopen. Pvc is per stuk niet goedkoop, maar in grotere hoeveelheden zeer betaalbaar. Voor de aftakkingen van de installatiedraden en pvc zijn lasdozen nodig. Ook de lasdozen zijn weer te koop bij je lokale bouwmarkt. Ten slotte heb je nog inbouwdozen nodig voor de inbouwschakelaars en stopcontacten.

Hoogte kiezen voor stopcontacten

Een ander onderdeel waar jij je goed op moet richten is het kiezen van de juiste hoogte. Bij stroom aanleggen is het van belang dat jij meteen alle contacten op de juiste plek plaatst, anders moet je later weer aan het werk om je fouten op te lossen.

De regels zijn dat je niet lager dan 30 centimeter boven de vloer een stopcontact mag plaatsen. Ook voor in de keuken zijn er weer specifieke regels, want daar mag je bij het stroom aanleggen uitgaan van een stopcontact op een hoogte van 105 centimeter.

Waar moet ik nog meer opletten?

Er zijn nog veel meer aspecten waar je bij het stroom aanleggen goed op moet letten. De belangrijkste aspecten lees je in het doe-het-zelf boek om stroom aan te leggen. Hier lees je een duidelijke uitleg over wat er precies gedaan moet worden en hoe alles in zijn werking gaat. Ga daarom aan de slag met het boek waar je op deze pagina meer over kan lezen!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Bouwtekeningen nodig?

En dan kan je ook nog eens je eigen meubels maken, want bij Freds Bouwtekeningen zijn alle bouwtekeningen te vinden die jij nodig hebt om je eigen meubels te maken. Van een simpele stoel tot een vernuftige tv-kast of kamer en suite. Jij kan alles zelf maken met het bouwtekeningen pakket van Fred!

Meer weten? Lees er dan hier alles over klik hier!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stroom aanleggen doe je zelf met onze handige tips

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.