Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Zelf tuinverlichting aanleggen

Zelf tuinverlichting aanleggen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil jij zelf tuinverlichting aanleggen? Dan kan je dit door een vakman laten doen voor een premium bedrag. Heb je al wat offertes voor tuinverlichting aanleggen aangevraagd? Dan ben je waarschijnlijk al geschrokken van de astronomisch hoge prijzen. Daarom gaan we gewoon lekker zelf onze tuinverlichting aanleggen. Dit bespaart ons gigantisch veel geld dat we ook aan nuttigere spullen kunnen uitgeven zoals het kopen van extra tuinverlichting of het maken van een tuinset. Voor het zelf aanleggen van tuinverlichting zijn enkele tips ter voorbereiding nodig en is het verstandig om op de hoogte te zijn van de stappen die je moet nemen. Het aanleggen van tuinverlichting is goed te doen, maar wel op basis van het bezit van de juiste kennis.

Tuinverlichting aanleggen
Tuinverlichting aanleggen

Ik vertel je precies hoe jij tuinverlichting kan aanleggen en hoe jij de juiste voorbereiding hiervoor kan treffen. Verder ontdek je exact wat er stap voor stap gedaan moet worden.

Zelf tuinverlichting aanleggen? Lees dan snel verder om aan de slag te gaan!

De eerste stap

In dit artikel som ik eenvoudig de stappen op die gezet moeten worden voor het zelf aanleggen van tuinverlichting. Het is verstandig om eerst een ontwerp te tekenen waar precies in is weergegeven hoe jij de tuin qua lampen gaat inrichten. Voeg de bestemmingen van de diverse lampen toe en geef duidelijk aan waar de draden komen.

Tweede stap

Graaf nu een geul van minimaal een halve meter diep en 10 tot 20 centimeter breed. Dit om te voorkomen dat je tijdens andere werkzaamheden in de tuin op de kabels stuit. Zo kun je ze niet snel beschadigen. Breng een zandbed aan en leg daar je kabel op. Breng op de kabel ook weer zand aan. Vul daarna de gleuf met grond.

Vervolgens?

Dan gaan we aan de slag met het aanleggen van alle draden zodat er stroom bij de lampen kan komen. Ik raad je aan gebruik te maken van IP44 materiaal voor de tuinverlichting. Het materiaal is dan waterbestendig zodat je daar alvast geen problemen mee gaat krijgen.

Je hebt de keuze voor tuinverlichting aanleggen tussen 12 en 230 volt. Lampen met een spanning van 12 volt zullen met een transformator moeten worden teruggebracht naar een spanning 12 (van 230). Hiermee voorkom je stroom schokken wat natuurlijk wel wat prettiger is.

De grondkabel moet logischerwijs tegen regen kunnen en voorzien zijn van een extra dikke laag om tegen de buitenomstandigheden te kunnen. Je kunt je verlichting aanleggen als je ook echt van de juiste materialen gebruik maakt. Als je hier op gaat bezuinigen, is de kans dat je begint met het aanleggen en hier later alweer een expert naar kan laten kijken omdat er iets stuk is.

De kabels moeten tenminste 60 centimeter worden ingegraven op een golvende manier. Het is niet de bedoeling dat bij het tuinverlichting aanleggen de kabels strak getrokken zijn. Probeer de kabels op een golvende manier aan te leggen. Koop dus juist wat meer kabels in dan wat je precies nodig zou moeten hebben. Dan weet je zeker dat je niet met tuinverlichting aanleggen kabels te kort komt.

De belangrijkste stap bij tuinverlichting aanleggen

En dan gaan we natuurlijk de tuinverlichting echt aanleggen! We moeten namelijk middels diverse kabeldozen bovengronds en kabel moffen ondergronds de kabels verbinden met de lampen. Als je met het aanleggen van je verlichting bij de grondkabels bent gekomen raad ik je aan deze vast te maken met las klemmen. De aardekabels kan je het best met kroonstenen bevestigen. Voordat je besluit om de moffen dicht te gieten, is het natuurlijk slim om de lampen alvast te testen. Als alles werkt, kan je de dozen dicht gieten en schroeven.

Zelf elektriciteit en tuinverlichting aanleggen

Meer gedetailleerde informatie over het aanleggen van je tuinverlichting is te vinden in dit handige doe-het-zelf e-book waarin je alles leert over zelf elektriciteit en bijvoorbeeld tuinverlichting aanleggen. De stappen uit dit boek zijn overzichtelijk en daardoor voor iedereen bruikbaar. Wil je meer informatie over dit boek? Dan kan je hier meer lezen!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Materialen kopen waar doe je dat?

Je kunt je tuinverlichting materialen bij veel verschillende bedrijven bestellen. Dit kun je doen bij bouwmarkten , speciaalzaken of via internet. Bij de bouwmarkten hebben ze wel veel alleen hebben ze er vaak geen echte kennis van. Kosten zijn er ook vrij hoog.

Een speciaalzaak heeft veel kennis in huis. De kosten zijn echter wel heel hoog. Wil je echt goed en betaalbaar materiaal dan kom je snel op internet terecht. Maar waar moet je dan zijn? Dit hebben we voor je uitgezocht. Via de onderstaande website.

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Het aanleggen is goed te doen mits je de juiste stappen volgt.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.