Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Hoe kan je de boktor herkennen?

Hoe kan je de boktor herkennen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

De boktor, een houtworm die enorm veel schade aan ons hout kan aanrichten. In Nederland komt de boktor maar al te vaak voor en helaas niet in positieve zin. De boktor is namelijk een held in het aanrichten van blijvende schade aan hout. Daarom is een boktor herkennen zo belangrijk, het zorgt er namelijk voor dat we vroegtijdig actie kunnen nemen. Dan denk je waarschijnlijk ‘als de boktor er al zit, zal het kwaad al geschied zijn’. Gelukkig is dat niet het geval, want het is niet de boktor die alle schade aanricht maar het zijn haar larven die dit doen. Door een boktor te herkennen, is het dus mogelijk om de boktor onschadelijk te maken voordat de larven in het hout zijn ‘geplant’.

Om je te helpen bij het herkennen van de boktor, kan je in dit artikel verschillende tips en aanwijzingen lezen waarmee het mogelijk is om de boktor vroegtijdig te herkennen. Doordat er verschillende boktorren zijn, kan je de boktor al snel verwarren met een ander soort houtworm. Dat is ook de reden dat de verschillende boktorren in dit artikel worden toegelicht.

Benieuwd hoe jij een boktor kan herkennen? Lees dan snel verder!

Welke soorten boktor herkennen kan ik?

In Nederland kennen we behoorlijk wat verschillende soorten boktorren waardoor de juiste boktor herkennen soms wat lastig kan zijn. In principe kunnen we onderscheid maken tussen twee verschillende boktorren; namelijk de nathoutboorders en de drooghoutboorders. De nathoutboorders zijn de boktorren waar we ons geen zorgen over hoeven te maken. Deze boktorren richten nauwelijks schade aan en zijn daarom ook niet onze tijd en moeite waard. Waar we ons wel zorgen over moeten maken zijn de drooghoutboorders. Deze groep kan behoorlijk wat schade aanrichten op de korte en lange termijn.

De huisboktor is de belangrijkste boktor wanneer we het hebben over boktorren die veel schade aan kunnen richten. De huisboktor mag zich scharen bij het selecte groepje drooghoutboorders waardoor we er direct vanuit kunnen gaan dat dit een boktor is die we vroegtijdig onschadelijk moeten maken.

We kennen de huisboktor al sinds jaar en dag, echter zullen mensen met oude meubels de huisboktor maar weinig zien. De huisboktor komt voornamelijk voor in nieuw hout, wat mede komt doordat dit hout voor de huisboktor makkelijker te betreden is. Hout van ouder dan 50 jaar zal geen huisboktor bevatten, dus als oud hout rot is er waarschijnlijk wat anders aan te hand zoals een te vochtige ruimte.

De huisboktor is tussen de 13 en 30 millimeter lang en heeft een bruinzwart uiterlijk. De huisboktor heeft twee grijskleurige vlekken op de bovenzijde, ook wel het dekschild genoemd. De vrouwelijke huisboktorren zien er net wat anders uit, die zijn namelijk te herkennen aan een leg boor. Ook zijn de grote voelsprieten en manier om de huisboktor te herkennen.

Belangrijker is het herkennen van de boktor larve. Een boktor herkennen is handig, maar uiteindelijk zal je toch echt de larves van de boktor moeten vinden. De larves zijn namelijk de boosdoeners voor het verzieken van ons mooie hout. De beige gekleurde larves zijn een millimeter of 25 groot en zijn voorzien van drie korte pootjes. Zoals alle andere larven is de huisboktor larve te herkennen aan de gekrulde cilindervorm.

De huis boktor bestrijden

Voor het bestrijden van de boktor raad ik je aan een professional in te schakelen. Indien je zelf de locatie van de larves kunt vinden, kan je zelf de boktor verwijderen. Echter is dit ongelofelijk lastig en raad ik je aan dit niet zelf te doen. Wil jij toch na de boktor herkennen deze zelf verwijderen? Dan kan je dit doen door het hout uit te borstelen totdat er een gezonde laag overblijft. Middels een staalborstel kan dit gedaan worden. Vervolgens moet er houtwormdodendmiddel met een hogere concentratie dan voor normale houtwormen gebruikt worden. Zorg ervoor dat je het middel intensief aanbrengt zodat je de huisboktor geen kans geeft om zich voor te planten. Dit is de enige manier om je hout van verderf te redden.

boktor herkennen
boktor herkennen

Zelf boktor herkennen kan veel schade aan je houtwerk voorkomen

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.