Home » Blog » Houtsoorten en Handelsmaten » Wat kan ik met grenen hout maken?

Wat kan ik met grenen hout maken?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Grenen, deze prachtige houtsoort stelt ons keer op keer weer in staat om prachtige meubels mee te maken. Ik ben zelf een groot liefhebber van grenen. Dit heb je misschien wel gemerkt aan het grote aantal artikels dat ik aan dit houtsoort heb toegewijd. Ik kies maar al te graag voor grenen als hout voor het maken van meubels omdat het een zeer bruikbare houtsoort is. Ook is de duurzame kant van grenen uitstekend om sterke meubels mee te maken. Wat grenen hout naar mijn mening onderscheid van andere houtsoorten zoals steigerhout is het prachtige uiterlijk. Later in dit artikel kom ik op nog wat andere toepassingen terug.

Ik vertel je in dit artikel wat jij allemaal met grenenhout kunt maken en wat grenen eigenlijk voor een houtsoort is. Tevens ontdek je wat voor soort onderhoud je moet verrichten om je grenen hout in goede staat te houden.

Wat is grenen voor hout?

Als we het over grenen hebben, dan hebben we het over de na vuren meest voorkomende houtsoort van Nederland. In het zuiden van Nederland is grenenhout wel de meest gebruikte houtsoort, maar in de rest van Nederland gebruiken we toch nog vaker vuren.

In het verleden werd grenen vooral gebruikt in situaties waarbij we het hout niet zouden zien, omdat we veelal de pracht van grenen onder waardeerden. Vanwege de opkomst van verfwashes voor grenen zijn we grenenhout steeds meer gaan waarderen en gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van meubels voor binnen- en buitengebruik.

Een leuk feitje, het overgrote deel van de Ikea-meubels werd gebouwd middels grenen hout, echter is de Zweedse gigant enkele jaren geleden overgestapt op een mindere maar voor Ikea goedkopere houtsoort dan grenenhout.

Grenen komt vaak niet uit ons land en wordt geïmporteerd uit Scandinavië of de Verenigde Staten. Vroeger werd grenen hout veel gebruikt in de mijnbouw omdat het mijnwerkers aangaf wanneer de constructie van de mijn op instorten stond. Het krakende grenen hout gaf namelijk aan wanneer de gang van de mijn teveel aan het bewegen was en er een kans op instorting bestond.

Wat kan ik met grenen hout maken?

Er zijn behoorlijk wat mooie en leuke meubels van grenen hout te maken. Mijn persoonlijke favoriet zijn de grenen kasten. Grenen hout geeft een kast een prachtig en rustiek karakter waardoor het een tijdloos object wordt. Veel andere houtsoorten slagen er niet in om dit met een meubel als een kast te doen, terwijl grenen hout dit juist makkelijk lukt.

Een ander mooi meubel van grenen hout dat jij zelf kunt maken is een compleet bed. Dit is voor de gemiddelde doe-het-zelver al wat lastiger dan het maken van een kast van grenen hout, echter stelt het je wel in staat om een enorm bedrag te besparen. Een grenen hout bed aanschaffen kan je namelijk behoorlijk wat geld kosten in tegenstelling tot wanneer jij zelf een bed zou maken.

Ook banken, tafels en stoelen zijn van grenen hout te maken. Ik ben zelf een liefhebber van het verven van grenen hout, wat natuurlijk niet perse nodig is. Grenen hout kan namelijk ook je meubel er al prachtig uit laten zien zonder verf, wat komt doordat het grenen hout al een unieke uitstraling heeft.

Je kunt je grenen hout meubels buitenplaatsen indien je het hout aflakt met grondverf of beits. Dit stelt jou in staat om veel langer van je grenen hout meubel te genieten en deze ook in de zomer nog in je tuin te laten schitteren.

Waar kun je dit grenenhout het beste kopen?

Het beste is om je zoektocht naar goed grenenhout via Google te beginnen. Hierdoor kun je per houtafmeting kijken wat de prijzen zijn. Het kan heel rendabel zijn om dit te doen. Een andere mogelijkheid is om naar de houthandel bij jou in de buurt te gaan. Via veilingen kun je soms ook heel goedkoop aan kwalitatief goed hout komen. Dit is ook zeker aan te raden.

Wat kun je maken met grenen?

Omdat de kwaliteit ten opzichte van vuren echt een stuk beter is werd grenen vroeger veel gebruikt. In het verleden werden kozijnen van grenen gemaakt. Verder kun je er opbergrekken van maken. Soms worden er nog tafels en bedden van gemaakt. Schuttingen zie je ook regelmatig in geïmpregneerd grenen uitgevoerd. Door het impregneren is het hout extra geschikt tegen weersinvloeden.

Geïmpregneerd grenen is ook ideaal voor tuinmeubelen en speeltoestellen.

In houtconstructies kom je grenen ook tegen.

Voor en nadelen van Grenen

Voordelen zijn:

  1. Het ziet er heel mooi uit
  2. Het heeft een mooie rechte nerf
  3. Duurzaam door de hars in het hout water afstotend
  4. Uitstekend te bewerkingen uit te voeren als boren, zagen en lijmen.

Nadelen zijn:

  1. Je kunt hars in het hout tegen komen dit kan plakken
  2. Sommige mensen vinden het lastig te bewerken met handgereedschap.

Behandelen van Grenen

Je kunt grenen goed behandelen met tuinbeits. Dit is uitermate geschikt tegen weersinvloeden. Door de beits trekt er geen vocht meer in je hout. Het vocht dat in het hout zit kan wel naar buiten. Dus een win-win situatie. Je kunt het hout nog veel gladder krijgen door het goed te schuren. Neem voor je het met beits behandeld eerst even af zodat er geen stof in de beits komt.

Beschikbare houtafmetingen van grenen

Van grenen zijn er enorm veel verschillende houtafmetingen beschikbaar. Hiermee bedoelen we de kopse maat van het grenenhout. Dit is wel van belang om te weten wanneer je aan de slag wil met een doe-het-zelf klus. Niet elk bedrijf zal al de maten op voorraad hebben. Maar wanneer je wat zoekt via internet zie je dit vanzelf. Het is goed om jezelf daar niet door te laten tegenhouden.

Bouwtekeningen voor grenenhout meubels

Je kon al enkele meubels lezen die jij met grenenhout helemaal zelf kan maken. Deze meubels zijn zelf te maken middels een bouwtekening welke weer te vinden is in Freds Bouwtekeningenpakket. In dit bouwtekeningpakket zijn bouwtekeningen te vinden die jij kunt gebruiken voor het bouwen van meubels van grenenhout, maar ook middels andere houtsoorten. Voor binnen- en buitengebruik kan je gigantisch veel verschillende meubels maken middels deze bouwtekeningen.

Ben je benieuwd naar dit bouwtekeningenpakket en wil je er meer over te weten komen? Lees hier dan meer over het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Grenen hout
Grenen hout

Meubelen van grenenhout maken? Met goede bouwtekeningen is dat gemakkelijk

Heb jij nog een goede aanvulling op dit artikel laat dan hieronder even een reactie achter

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…