Afdak maken voor in de achtertuin of voortuin? Ik heb alle informatie die jij nodig hebt om een afdak maken zelf te doen. Ik kan jou helpen bij een afdak maken zonder je in de kosten te jagen. Want een afdak laten maken? Oei, dat kost behoorlijk veel geld. Hoe kan je er zelf voor zorgen dat een afdak maken niet veel geld kost. Inderdaad, dat kan door zelf een afdak te maken. En dan komen andere vragen, zoals hoe lastig een afdak maken is en hoe jij dat zelf kunt doen. Ik geef jou in dit artikel antwoord op al jouw vragen omtrent een afdak maken. Dus ik vertel je hoe jij een afdak kunt maken en wat daar precies nodig voor is. Ook geef ik je een rijtje met voordelen waarmee jij iedereen kan overtuigen waarom een afdak maken zo’n goed idee is. Benieuwd? Lees dan vooral snel verder!

Waarom zou ik een afdak moeten maken?

Wat voor jou logisch is kan voor een ander misschien totaal onlogisch zijn. Daarom kan het zomaar voorkomen dat jij aan je partner moet uitleggen waarom jij toch zelf een afdak wilt maken en je dit niet door een bevriende aannemer laat doen. Om je uit te brand te helpen in deze benarde situatie, heb ik meerdere voordelen van een afdak maken voor jou op een rijtje gezet;

 • Nu kan je ook als het regent genieten van de ruimte in je tuin. Dus een lekker wijntje drinken in oktober onder een kleedje terwijl het regent is eindelijk mogelijk!
 • Barbecueën buiten de zomermaanden om? Maar dan regent het toch? Niet onder jouw nieuwe afdak! Door een afdak te maken kan je namelijk met je vrienden een heerlijke T-Bone steak grillen terwijl het buiten het afdakje grimmig weer is;
 • Een afdak maken helpt de waarde van je huis omhoog. Zou jij ook niet eerder kiezen voor een huis met een afdak dan een huis zonder een afdak? Maken of laten maken van een afdakje is daarom een investering die je vaak weer terugkrijgt bij het verkopen van je huis.
 • Heel populair zijn tegenwoordig een los afdak in je tuin in combinatie met een schuur. Het voordeel hiervan is dat je onder dat afdak dan mooi je fietsen kunt zetten. Dit gedeelte staat dan niet in het zicht van het zitgedeelte. Voor het opbergen van je tuingereedschappen is dit ook ideaal

Het is een rijtje vol met overduidelijke voordelen waarom jij een afdak maken aan je to-do lijstje moet toevoegen. Maar hoe kan jij een afdak maken?

Hoe kan ik een terrasoverkapping maken?

Is een afdak voor in je tuin maken lastig? Het is zeker niet makkelijk, maar als jij voldoende tijd uittrekt voor de bouw van jouw nieuwe afdakje, kan je ervan uitgaan dat het een project gaat worden dat je succesvol kan uitvoeren. Een afdak maken doen we aan de hand van de afdak bouwtekening, waar er diverse bouwtekeningen van te vinden zijn in verschillende soorten en maten. Hierdoor kan je dus meerdere afdakjes bouwen en heb je aardig wat keuze. Daar later wat meer over. Volg eerst dit stappenplan

Afdak bouwen stappenplan

Wil je gebruik maken van onze bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Om je afdak te bouwen is het handig om de onderstaande stappen te volgen.

 1. Locatie bepalen
 2. Vergunningcheck
 3. Bouwtekening
 4. Fundering
 5. Palen plaatsen
 6. Dak bouwen
 7. Wanden plaatsen optie
 8. Afwerking

De eerste 2 stappen zijn de voorbereidingen die nodig zijn en rest van de stappen gaan over het bouwen zelf

Locatie bepalen van je afdak

Je hebt meerder mogelijkheden om een afdak te plaatsen. Je kun een afdak tegen je huis plaatsen dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je terrasdeuren hebt. Hierdoor verleng je jouw kamer. Een nadeel van een overkapping aan je huis is dat je daardoor minder licht hebt in je huis. Al kun je dit wel oplossen door het plaatsen van een lichtkoepel.

Een andere optie is een losstaande afdak waar je dan om uit de wind te zitten een achterwand en 2 zijwanden in zet. Daarin heb je heel veel verschillende mogelijkheden. Let op dat je de dichte kant naar de wind en regenzijde zet dan kun je langer genieten van je afdak vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. Met terrasverwarmers op de juiste plaatsen kun je zelfs het hele jaar van je afdak genieten. Je kunt kiezen voor een afdak met ene platdak, met een schuindak of zelfs een kapschuur.

Een vergunningcheck voor je afdak

Het is altijd raadzaam om een vergunningcheck te doen of je binnen de grenzen valt. Je mag over het algemeen zo een afdak neerzetten maar dan mag er niet meer dan 40% van je totale kavel bebouwd zijn. Dit is dan ook een van de belangrijkste oorzaken waarom je een vergunning aan moet vragen. De regels hierover zijn veel soepeler geworden dan jaren geleden.

Bouwtekening van een afdak

Het is handig om bij het bouwen van je afdak een bouwtekening te gebruiken. De bouwtekening geeft je alle noodzakelijke informatie omtrent een afdakje maken. Zo lees je niet alleen welke materialen er nodig zijn maar ontdek je natuurlijk ook op welke manier jij je afdakje moet maken. Om direct aan de slag te gaan kun je de materiaallijst op de tekening afdrukken en hiermee naar de bouwmarkt of houthandel te gaan bijvoorbeeld. Zij kunnen alles dan op maat zagen. Zodat je een bouwpakket hebt. Zelf alles op maat zagen kan uiteraard ook

Elke tekening is voorzien van een handige materialenlijst. Deze kun je gebruiken om je bestelling te doen en ook om je hout op maat te zagen

Waar kun je het beste hout bestellen?

Het is verstandig om eerst offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Hierdoor kun je veel geld besparen zonder dat je in onderhandeling hoeft te gaan. Dit kun je in een later stadium altijd nog doen. Offertes kun je opvragen bij bouwmarkten, houthandels bij jou in de buurt. Veder natuurlijk ook via Google zoeken om bedrijven te vinden.

Hou er bij bouwmarkten wel rekening mee dat de kwaliteit soms tegen kan vallen. Zoals balken die niet helemaal zuiver recht zijn.

Fundering van je terrasoverkapping maken

Je kunt voor je afdak kiezen uit verschillende soorten van fundatie. De vraag die je dan eerst moet beantwoorden is wil ik dat er gelijk een betonvloer onder mijn afdak komt waar je dan laten tegels op kunt leggen of kies je er voor om alleen poeren te plaatsen en daartussen zand en bestraten. In het eerste geval kun je kiezen voor een fundering met vorstrand dan is de voer en de fundering een geheel. Wanneer je kies voor fundatie op poeren zorg er voor dat deze voldoende zwaar is uitgevoerd. Op de tekening vind je de benodigde gegevens terug.

Hou in beide gevallen rekening met de locatie van de palen. Je kunt hier gelijk een draadeinden mee storten. Draai voor je de beton gaat storten een moer op elke draadeind zodat je deze nadat de beton is uitgehard los kunt draaien en de draad helemaal schoon is.

Palen voor je afdak plaatsen

Door onderaan de palen een voetplaat te voorzien is het heel makkelijk om de palen op de draadeinden te plaatsen. Zet de palen waterpas neer. Om de palen waterpas te houden kun je zolang je het dak nog niet hebt geplaatst schoren neerzetten. Deze schoren voorkomen dat de palen niet meer waterpas staan.

Dak plaatsen van je afdak

Plaats de balken waar het dak op gaat rusten op de palen en zet deze goed vast. Plaats waar nodig is een schoor. Leg volgens de bouwtekeningen de tussen balken neer en schroef alles goed vast. Schroef daarna de platen of planken vast. Breng eventueel isolatie aan.

Je denkt misschien isolatie op een afdak? Ja de reden hiervan is dat bij een zwart bitumen dak de temperatuur enorm op kan lopen. Het gevolg is dan ook dat het onder je afdak ook heel warm wordt. Isolatie heeft als functie om de warmte overdracht tegen te gaan.

Laat je afdak af lopen naar de goot of afvoer. Dus je dak loopt dan onder afschot zo dat wordt genoemd.

Afschot dak

Hoeveel moet een plat dak aflopen? Dus hoeveel afschot moet een plat dak hebben?

Een platdak moet minimaal 15mm per meter aflopen naar de afvoer. Nog beter is om te kiezen voor een afschot van 20mm hierdoor wordt het regenwater ook afgevoerd wanneer je dak wat zou doorzakken.

Wanden plaatsen bij je afdak

Een optie om helemaal uit de wind te zitten is het plaatsen van wanden. Wanneer je afdak aan je huis staat zijn 2 zijwanden ideaal voor je afdak. Staat je afdak echter los is een achterwand en minimaal 1 zijwand sterk aan te raden. Deze wanden kun je makkelijk plaatsen door tegen de palen een balkje te schroeven. Tegen deze balkjes schroef je dan bijvoorbeeld je potdeksel planken of rabatdelen vast. Deze kun je heel makkelijk stapelen en het geeft gelijk een heel mooi effect.

Afwerking van je afdak

Om je afdak of overkapping een langere levensduur te geven is de afwerking van je terrasoverkapping wel heel belangrijk. Afhankelijk van het houtsoort dat je kiest is een bescherming tegen vocht wel heel belangrijk. Kies voor goede kwaliteitsverf of beits. Laat je altijd informeren bij je plaatselijke schilder. Zij weten precies wat het beste is voor elk houtsoort.

Nu je het stappenplan hebt doorgenomen is het tijd om je afdak te gaan bouwen. De afdak bouwtekening is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket, ook wel bekend als Freds Bouwtekeningenpakket. Wil jij de afdak bouwtekening downloaden? Dan raad ik je aan heel snel verder te lezen!

De bouwtekening terrasoverkapping downloaden

Het is zover, we gaan een afdak maken voor in de voor- of achtertuin. Een uitstekende toevoeging aan je waarschijnlijk al zo mooie huis. De afdak bouwtekening zit in mijn bouwtekeningenpakket, ruim tienduizend bouwtekeningen groot. Deze tienduizend bouwtekeningen zijn natuurlijk niet alleen maar bouwtekeningen voor afdakjes. Je vindt namelijk ongekend veel bouwtekeningen voor de meest uiteenlopende bouwprojecten. Dit kunnen bouwtekeningen zijn voor een moderne en grote eettafel maar ook voor een eikenhouten boekenkast. Kortom, vrijwel alles is te maken met de bouwtekeningen die jij in dit pakket kunt vinden.

Wil je meer te weten komen over dit bouwtekeningenpakket?

Wil je gebruik maken van onze bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Afdak maken

Afdak maken

Maken of kopen?

Twijfel je er aan waar je goed aan doet? Kopen of zelf aan de slag gaan? Lees dan de onderstaande voor en nadelen.

De voordelen van kopen.

 1. Je bent snel klaar en hoeft zelf niet aan de slag.
 2. Makkelijk.
 3. Je hebt geen gereedschappen of bouwtekening nodig.

De nadelen van kopen.

 1. Prijs is erg hoog.
 2. Meestal is de gewenste maat er net niet daardoor kom je snel op maatwerk uit.
 3. Kwaliteit valt tegen je hebt er geen enkele invloed.

Waar kun je het beste een overkapping kopen?

Mocht je toch willen kopen doe het dan daar waar je ook zeker weet dat je aan de volgende voorwaarden voldoet.

 1. Snelle levering
 2. Goede handleiding om zelf mee aan de slag te gaan.
 3. Goede prijs en kwaliteitsverhouding.
 4. Niet goed geld terug garantie

Waar vind je zo’n bedrijf? We hebben deze voor je gezocht en hier gevonden. Kijk hier

De voordelen van zelf maken.

 1. De beste kwaliteit die je maar kunt bedenken omdat je hier zelf invloed op hebt.
 2. Kosten zijn laag omdat je zelf aan de slag gaat en daardoor geen hoge uurlonen kwijt bent.
 3. Met behulp van onze bouwtekeningen kun je snel aan de slag en staat het snel.
 4. Elke gewenste maat die jij maar wilt.
 5. Heel veel voldoening.
 6. Gereedschappen heb je al in huis.

Enkele nadelen van zelf maken.

 1. Het kost je wel wat klustijd al is dit voor de meeste klussers niet erg
 2. Een bouwtekening is onmisbaar

Wil je gebruik maken van een onze bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!