Home » Blog » Huis » Overkapping tekening nodig? Lees hier hoe!

Overkapping tekening nodig? Lees hier hoe!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een overkapping maken, dat doe je natuurlijk met een tekening. Ook als gevorderde klusser moet je zulke projecten niet zonder een tekening aangaan. Dit is een beginnersfout die veel geld kan kosten, dus dat moeten we zien te voorkomen. Door dan toch een overkapping te maken met een tekening, zien we dat de overkappingen er beter uitzien, langer meegaan en veel beter zijn in het functioneren. Want een overkapping dient jou te beschermen van diverse weersomstandigheden, wat de overkapping tekening jou gaat helpen realiseren.

Kosten hoog van het zelf maken van een overkapping? Absoluut niet. Besluit jij zelf een overkapping te maken met een tekening, dan zullen de kosten meer dan te overzien zijn. Dat is een belangrijk voordeel van het zelf maken van een overkapping. Je hebt de kosten altijd in de hand en kan eenvoudig goedkoper uit zijn door ook van goedkopere materialen gebruik te maken. Makkelijk toch? Lees hieronder hoe je de overkapping tekening kunt downloaden en hoe het project verder gaat!

Een zeer lonend doe-het-zelf project

Een overkapping maken is niet zomaar een project, het is een project waarmee je echt een geweldig object aan je tuin kunt toevoegen.

Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen duizenden euro’s kwijt zijn aan een simpele overkapping? Dat is hier absoluut niet het geval, want jij kunt met de tekening een overkapping maken zonder hier zoveel aan uit te geven.

Ik weet hoe gelukkig klussers normaliter zijn als een project af is. Maar als ze beseffen hoeveel het heeft gescheeld in vergelijking met de aanschafwaarde, springen ze echt een gat in de lucht.

Het praktische nut van een overkapping is daar dan nog amper meegenomen, want het zal bescherming bieden aan jouw spullen en geeft je de kans om ook als het regent lekker te grillen. Dat zegt toch al genoeg?

Maar de werking van een overkapping tekening is nog niet voor iedereen even duidelijk. Daarom is het goed om voor eens en altijd uit te leggen wat het nut van een overkapping tekening is.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Stappenplan om je overkapping te bouwen

Hoe begin je met het bouwen van je overkapping? Volg de onderstaande stappen

  1. Voorbereidingen
  2. Bouwen
  3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen
  3. Bouwvergunning nodig?
  4. Bouwtekeningen zoeken
  5. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar wil je de overkapping gaan bouwen? Het is slim om daar goed over na te denken. Welke ruimte heb je beschikbaar. In een kleine tuin is het verstandig om er heel goed over na te denken. Een overkapping neemt dan een dominante plaats in. Wil je een losse overkapping zodat je vanuit je huis er naar kunt kijken? Het kan ook zijn dat je liever vanuit je huis gelijk in je overkapping loopt. Dat kies je voor een veranda.

In een grote tuin zijn de mogelijkheden veel meer. Je kunt er voor kiezen om de overkapping tussen de groenten en siertuin te zetten. Mogelijk denk je er aan om de overkapping te combineren met je schuur. Mogelijkheden genoeg. Daarom is het zo belangrijk om de juiste locatie te weten voor je begint.

Maak een eenvoudig schetsje van je tuin en zet daar de overkapping in. Zo zie je gelijk hoe het er uit komt te zien

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

Voor het bepalen van de gewenste afmetingen zijn twee dingen belangrijk.

  1. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar
  2. Wat wil je onder je overkapping kwijt kunnen

Deze beide vragen bepalen de ideale afmetingen. De beschikbare ruimte geeft de maximale afmetingen aan. Dit is vooral voor een kleine tuin belangrijk.

Wat wil je onder je overkapping kunnen zetten? Hieronder wat mogelijkheden

  • Loungeset
  • Lounge stoelen
  • Tafeltje
  • Buitenbar
  • Buitenkeuken
  • Vuurhaard

Wanneer je daar een keuze uit hebt gemaakt of van je eigen lijstje. Zet daar dan de afmetingen bij. Zodat je weet hoeveel ruimte je nodig hebt. Hou rekening met loopruimte.

Stap 1.3: Bouwvergunning nodig?

Soms kan het nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen voor je overkapping. Bekijk het onderstaande filmpje zodat je kunt checken wat voor jou nodig is. De regels veranderen regelmatig daarom is het altijd belangrijk om het te checken wat nu de regels zijn.

Stap 1.4: Bouwtekeningen zoeken

Maak nu een keuze uit een van onze vele bouwtekeningen. Druk de gewenste overkapping tekening af. Op elke bouwtekening zie je een materialenlijst staan. Deze kun je gebruiken om je materialen te bestellen.

Stap 1.5: Materialen bestellen

Aan de hand van de materialenlijst ga je nu een bestelling plaatsen. Het is vooraf verstandig om eerst te kijken waar je de materialen het goedkoopste kunt bestellen. Je eerste zoektocht begint op internet. Vergelijken is op die manier heel makkelijk. Vervolgens kun je bij een bouwmarkt of houthandel in de buurt kijken wat de kosten zijn. Door te vergelijken kun je veel geld besparen.

Stap 2: Bouwen met overkapping tekening

  1. Gereedschappen
  2. Materialen op maat maken
  3. Bouwtekening volgen

Stap 2.1: Gereedschappen

Zet de benodigde gereedschappen klaar. Welke gereedschappen heb je meestal nodig?

  1. Accuboormachine
  2. Afkortzaag of handzaag
  3. Boortjes
  4. Cirkelzaag
  5. Grondboor
  6. Hamer
  7. Potlood
  8. Rolmaat
  9. Schroevendraaiers
  10. Schop of spade
  11. Waterpas

Stap 2.2: Materialen op maat maken

Zaag aan de hand van de materialenlijst en de bouwtekening alles op maat. Volg hiervoor altijd de bouwtekening. Maak de inkepingen indien nodig. Boor de gaten waar ze moeten komen. Alles wat je op de begane grond kan doen is ook verstandig om te doen. Je werkt dan toch allemaal net wat lekkerder.

Stap 2.3: Bouwtekening volgen

Volg vervolgens stap voor stap de bouwtekening. Zet de locatie van de palen uit. Maak de gaten voor de beton poeren. Deze poeren ga je zelf storten voorzie daarom voldoende staal zodat de beton poeren sterk zijn. Stort ook gelijk een draadeind mee. Op dit draadeind kun je later de paal op hoogte draaien.

Laat de beton goed uitharden voor je verder gaat met bouwen.

Zet de poten op de poeren. Zorg ervoor dat de palen waterpas staan. Maak indien nodig gebruik van tijdelijke schoren.

Monteer vervolgens de ringbalk en daarna de balken voor het dak. Monteer de schoren van de palen naar de ringbalk. Bij een puntdak komen hier de spanten op. Daarna schroef je de dakplaten of velling delen vast. Breng de dakbedekking aan zodat alles waterdicht wordt. Monteer indien gewenst een dakgoot met afvoer.

Soms kan het fijn zijn dat de overkapping aan een of twee kanten dicht zijn. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld potdeksel profiel planken te monteren tegen de palen.

Stap 3: Afwerken

Wanneer je overkapping staat is het tijd om aan de afwerking te beginnen. Schuur het hout glad en voorzie daarna een beschermende laag op het hout. Zo gaat je hout veel langer mee. Hiervoor kun je buitenbeits gebruiken. Biets heeft als voordeel dat het goed in het hout trekt waardoor het een goede bescherming bied tegen vocht intrekken.

Het nut van een overkapping tekening

Wil jij een overkapping maken? En je wilt een mooi resultaat als gevolg hebben? Dan is een overkapping tekening onmisbaar. Je kunt met deze tekening gemakkelijk door de belangrijke stappen voor een overkapping maken heengaan.

Zo zal je eerst de materialenlijst tegenkomen. Deze lijst is bijzonder handig om te ontdekken welke materialen er straks nodig zijn. Want hoe ga je anders bepalen welke afmetingen alles moet hebben en welke soort schroeven er nodig zijn? Op dit punt bespaart de overkapping tekening jou al zoveel geld, dat je eigenlijk de tekening zelf al terugverdient hebt. Dat gaat snel he?

De informatie waar we ook veel aan hebben, heeft te maken met de werkwijze. Het is handig dat we nu weten welke materialen we moeten kopen en in welke afmetingen. Alleen nu weten we ook hoe we alles moeten maken en in welke volgorde. Dit scheelt ons tijd en kosten, want we maken geen foutjes waardoor de constructie voor een overkapping maken instabiel kan worden.

De overkapping tekening is kortom de tekening die jij moet gebruiken voor dit project. Het gaat je helpen om de beste overkapping te maken die jij ooit zou kunnen wensen. Geweldig toch?

Hoe kom ik aan de overkapping tekening?

Vind jij het ook tijd om met de overkapping tekening te starten en die overkapping te maken? Dan hoef jij niet meer op mij te wachten, want nu ben jij aan de beurt. Download het bouwtekeningenpakket van Fred’s Bouwtekeningen en je kunt direct hiermee aan de slag. Duizenden bouwtekeningen zijn verder ook nog in dit pakket te vinden, dus na een overkapping maken kan je meteen met andere projecten verder.

Dat kan gaan van een nieuwe boekenkast tot een pergola of tuinhuisje. Eindeloze mogelijkheden met Fred’s Bouwtekeningen!

Meer te weten komen over dit doe-het-zelf projectenpakket?

Wil je gebruik maken van deze bouwtekening? Op deze pagina vind je meer informatie!

Overkapping tekening
Overkapping tekening

Overkapping maken of kopen?

Als je nog steeds twijfelt tussen het maken of kopen van een overkapping hieronder de voor en nadelen op een rij

Voordelen van een overkapping kopen

  1. Snel in huis
  2. Minder tijd kwijt dan helemaal zelf maken alles is al gezaagd

Nadelen van een overkapping kopen

  1. De prijs is erg hoog
  2. Kwaliteit heb je geen invloed op
  3. Beperkt in de afmetingen

Wil je een overkapping kopen waar kun je dit het beste doen?

Koop je toch liever dan zelf maken? Denk er dan over dat het belangrijk is dat je een goede keuze maakt. Kwaliteit en prijs zijn twee belangrijke factoren. Daarnaast is een betrouwbaar bedrijf ook heel belangrijk. Koop alleen daar waar de garantie en leveringsvoorwaarden ook goed zijn. Een goede website kun je hier vinden

De voordelen van zelf maken

  1. Goedkoop
  2. Beste kwaliteit want dit heb je zelf in de hand
  3. Veel voldoening
  4. Onbeperkt in je afmetingen

Enkele nadelen van het zelf maken

  1. Je bent wat tijd kwijt
  2. Bouwtekeningen zijn onmisbaar. Zoals je al hebt kunnen lezen hebben wij daar een goede oplossing voor. Daardoor is dit geen groot probleem.

Wil je gebruik maken van deze bouwtekening? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog opmerkingen of aanvullingen laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.