Home » Blog » Kisten » Kan jij zelf een houten kist maken?

Kan jij zelf een houten kist maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het is absoluut mogelijk om helemaal zelf een houten kist te maken. Dat had je waarschijnlijk ook wel verwacht. Maar waar ik je op wil wijzen zijn de mogelijkheden van een houten kist maken. Een saaie houten kist kan je binnen een uurtje wel maken. Maar we willen altijd toch meer? We willen toch een houten kist maken waar we langer dan een dag tegen aan willen kijken?

Daar ben ik het tenminste mee eens, en jij mogelijk ook. Daarom heb ik een artikel geschreven over hoe jij een mooie kist van hout kunt maken. In jouw eigen stijl die het best bij jouw inrichting past. Want dat is een fout die veel beginnende klusser maken. Je moet wel een meubel maken dat bij de inrichting past, anders ben je het namelijk al erg snel zat. Desalniettemin kan jij direct beginnen met een houten kist maken. Ik vertel je eerst nog wel waar je allemaal op moet letten bij de bouw van je nieuwe kist.

Wat leuke tips vooraf

Een houten kist maken is geen bijzonder ambitieus project wat je ongelofelijk veel tijd gaat kosten. Maar betekent dat je niet alles hoeft te doen om het een meubelstuk te maken dat ook leuk is? Je kunt het namelijk als doel maken om een kist te maken die ook nog eens voor meerdere doeleinden inzetbaar is. Laten we eerst even de optie bekijken waarbij we de kist ook gebruiken als extra stoel. We kunnen namelijk een houten kist maken met een zachte bovenkant. Als de kist straks af is, kan je zelf wol op de bovenkast bevestigen waardoor je in de kist je spullen kunt opbergen en je de kist ook als extra stoel kunt gebruiken. Vooral de ‘fluffy’ wollen toepassingen kunnen voor leuke combinaties zorgen.

Een andere optie is het white washen van het hout. Dit geeft een kist een gebruikt uiterlijk, ook wel vintage genoemd. Een vintage kist van hout kan iedere inrichting een trap de juiste richting geven. Helemaal als we ervoor zouden kiezen om meerdere kisten te maken in diverse washes.

Op Google zijn hier zat voorbeelden van te vinden waarbij we zien dat je eindeloos kunt combineren tussen de verschillende mogelijkheden. Ook het toevoegen van patronen kan bij een houten kist maken voor unieke resultaten zorgen. Je hoeft niet veel kosten te maken om zo iets uniek tot elkaar te brengen. Experimenteer wat meer en ga bij goedkopere zaken langs om spullen te kopen voor het maken van je houten kist.

Stappenplan

Om zelf een opbergkist te maken is het slim om dit stappenplan te volgen.

  1. Voorbereidingen
  2. Bouwen
  3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn voor het maken van een opbergkist wel van belang. Deze voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

  1. Doel bepalen
  2. Locatie bepalen
  3. Gewenste afmetingen
  4. Houtsoort bepalen
  5. Bouwtekening zoeken
  6. Materialen bestellen

Stap 1.1: Doel bepalen

Waar wil je de kist voor gaan gebruiken? Ga je speelgoed opbergen? Tuinkussens of mogelijk nog wat anders? Het doel bepaald voor een groot deel wat de gewenste afmetingen gaan worden. Verder bepaalt het ook de gewenste afwerken en de keuze qua houtsoort.

Stap 1.2: Locatie bepalen

Waar wil je deze opbergkist gaan zetten? Hoeveel plaats heb je daar? Staat hij in huis? Onder je overkapping of zelfs gewoon buiten? Je berijpt dat dit effect heeft op de afwerking.

Stap 1.3: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van wat je precies op wilt bergen. Wanneer je speelgoed op wilt bergen heb je een minder grote opbergkist nodig dan wanneer je tuinkussens wilt opbergen. Of zelfs tuinmeubelen of gereedschap. Hou voor de zekerheid wat extra ruimte aan zodat je niet te krap rekent.

Stap 1.4: Houtsoort bepalen

Welk houtsoort vind je mooi? Wat past er bij de rest van je interieur? Voor binnen kun je best voor vuren kiezen bijvoorbeeld. Wil je de opbergkist echter buiten zetten kies dan voor meer duurzaamheid. Dan zou je voor Douglas, steigerhout of hardhout kunnen gaan bijvoorbeeld. Al moet je bij Douglas en steigerhout ook zeker wel wat nabewerking doen.

Stap 1.5: Bouwtekening zoeken

Een stevige houten kist maak je niet zomaar, die maak je met een bouwtekening. Op deze bouwtekening kan je zien hoe je een stevige kist kan maken. Ook zijn er diverse houtsoorten mogelijk, waar de bouwtekening je ook meer over vertelt.

Een belangrijk voordeel is dat je zelf kunt combineren met de mogelijkheden, waardoor er ook meerdere bouwtekeningen te krijgen zijn voor het maken van een houten kist. Je kunt zo een houten kist maken die het best bij jouw ideeën past. Een voorbeeld hiervan is een houten kist die net wat groter is voor al jouw gereedschap. Een kist voor de kleine maken? Dan pak je toch een andere bouwtekening waarmee dat mogelijk is?

In ons ledengedeelte vind je meerdere tekeningen. Alle tekeningen zijn voorzien van een handige materialenlijst. Deze kun je gelijk ook gebruiken als bestellijst. Alle tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stap 1.6: Materialen bestellen

Nu je de gewenste tekening hebt gevonden is het tijd om je materialen te bestellen. Het is altijd slim om vooraf even goed te kijken waar je dit het beste kunt doen. Vraag altijd een offerte aan. Je gaat merken dat dit echt veel geld scheelt

Met een werktekening aan de slag

Zo, het is tijd om met een houten kist maken te starten! Je kunt de juiste bouwtekening vinden in het bouwtekeningenpakket van Fred. Er zijn overigens diverse bouwtekeningen voor verschillende soorten houten kisten te vinden. Er zit dus altijd wel een bouwtekening tussen voor jouw project. Een houten kist maken kan op deze manier verlopen op de manier zoals jij dat wilt.

Ook tal van andere projecten zijn uitvoerbaar met dit pakket. Wat denk je van het maken van een kloostertafel of een boekenkast? Met meer dan tienduizend bouwtekeningen is er behoorlijk wat mogelijk ;-).

Meer over dit pakket ontdekken?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

houten kist maken
houten kist maken

zelf een houten kist maken is makkelijk met goede bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.