Home » Blog » Klustips » Welke verftechnieken zijn er voor hout?

Welke verftechnieken zijn er voor hout?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Als jij al vaker op mijn blog bent geweest weet je waarschijnlijk dat het overgrote deel van mijn artikelen gaat over het maken van verschillende meubels. Van het maken van een complete keuken tot de bouw van een stoelenset. Met enige regelmaat praat ik over het verder opfraaien van het hout door het bijvoorbeeld te verven. Op veler verzoek heb ik besloten om een artikel toe te wijden aan de verschillende verftechnieken die jij kunt gebruiken voor het nog mooier maken van het hout voor bijvoorbeeld je meubels. Het creëren van een bijzonder en uniek meubel is zo nog makkelijk mogelijk.

In dit artikel neem ik je mee op een reis langs de verschillende verftechnieken die jij kunt gebruiken voor het oppimpen van jouw meubels of muren. Meer weten? Lees dan snel verder en ontdek welke verftechnieken jij allemaal kunt gebruiken!

Verftechniek : Patineren en Craqueleren.

We beginnen deze reis met een verftechniek die we patineren noemen. Patineren zorgt ervoor dat we de verflaag een gebruikt uiterlijk geven. De beste ondergrond voor patineren is een ondergrond met een relatief diep reliëf wat voor een ruwe uitstraling zorgt. We zien dit vooralsnog het meest terug op witte oppervlaktes, maar gekleurde oppervlaktes kunnen tevens voor een unieke uitstraling zorgen. Van alle verftechnieken is patineren de verftechniek met de minst benodigde producten. Met wat patina of antiekwas kan jij direct aan de slag voor het creëren van prachtige houten planken.

Craqueleren is één van de bijzonderste verftechnieken. Craqueleren zorgt voor planken voorzien van een laag verf met een gebarsten vernis- of verflaag. Dit is een verftechniek die ervoor zorgt dat je de oude uitstraling van planken naar boven brengt. Een leuk onderdeel van craqueleren is dat je verschillende effecten kunt aanbrengen. Grof of fijn, het is beide mogelijk bij craqueleren.

Craqueleren kun je door middel van twee verschillende verftechnieken toepassen. Gebarsten vernis en craqueleermedium zijn beide verftechnieken die de term craqueleren eer aan doen.

Verftechniek : White Wash en vergrijzen.

White wash en vergrijzen zijn beide verftechnieken die op dit moment het meest worden toegepast. Met white wash kun je het hout een unieke verbleekte look geven. Van oudsher deed men dit met kalk, maar tegenwoordig is deze uitstraling veel eenvoudiger te realiseren. Door middel van verdunde krijtverf kan je hout met een onrustig patroon voorzien van een white wash. Verf je eikenhout? Kies dan voor een mix van kalkwas. Als je besluit om in vochtige ruimtes een white was aan te brengen raad ik je aan te kiezen voor een mix van verniswas of krijtverf.

Voor vergrijzen is in principe hetzelfde proces van toepassing maar dan met andere krijtverf. Informeer bij je lokale bouwmarkt welke krijtverfwash het best bij jouw hout past. Van alle verftechnieken zijn deze twee het populairst en dat is natuurlijk niet zonder reden. Wil jij daarom één van deze verftechnieken op jouw hout aanbrengen? Lees dan hier meer over verven met white wash en hier meer over werken met een grey wash.

Verftechniek : Deppen en doorschuren.

Doorschuren komt steeds vaker voor onder de wat bekendere verftechnieken. Met de komst van schuurmachines beginnen steeds meer klussers doorschuren als verftechniek toe te passen, een trend die wij graag zien. Het intensief doorschuren van een laag verf zorgt voor een uitgeleefd en vintage uitstraling wat ieder meubel een prachtig aanzien geeft. Let er wel op dat je niet té lang moet doorschuren. Dan bestaat namelijk de kans dat jij alle verf van het hout afschuurt wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Tenslotte kan je door te deppen het hout een uniek en op zichzelf staand uiterlijk geven. Met een oud shirt of lap kan jij door de aangebrachte verf te deppen met deze zeer eenvoudige verftechniek het hout er prachtig uit laten zien.

Welke van deze verftechnieken moet ik kiezen?

Welke verftechniek jij kiest hangt uiteindelijk af van het resultaat dat jij voor ogen hebt. Wil jij een vintage uitstraling aan je meubels meegeven? Kies er dan voor om verftechnieken te gebruiken als doorschuren en vergrijzen. Toch liever een wat uitgeleefd meubel creëren? Kies dan voor verftechnieken zoals craqueleren en patineren.

Ook nog bouwtekeningen nodig om je eigen meubels te maken? Lees dan hier hoe jij met bouwtekeningen vrijwel ieder meubel kunt maken!

Verftechnieken
Verftechnieken

De keuze van uit de verschillende verftechnieken is afhankelijk van jouw voorkeur

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.