Home » Blog » Muur » Zelf een steigerhouten wand maken, kan dat?

Zelf een steigerhouten wand maken, kan dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een steigerhouten wand maken is misschien wel één van de meest uitdagende bouwklussen met steigerhout. Vooral omdat je, indien je de wand netjes sluitend wilt maken, de planken perfect op maat moet zagen. Vervolgens moet je voegen in de planken aanbrengen waardoor de planken in elkaar kunnen schuiven. Natuurlijk kun je bij een steigerhouten wand maken kiezen om een simpele tussenwand te maken, waarbij je de steigerhouten planken ongelijk met elkaar verbind, maar dit ziet er vaak een stuk minder mooi uit. Wil je daarom weten hoe jij een steigerhouten wand kan maken? Lees dan nu verder, een steigerhouten wand maken kan jij namelijk helemaal zelf!

Een steigerhouten wand maken, welke spullen heb ik allemaal nodig?

Voor de bouw van je steigerhouten wand moet je goed bedenken hoe jij wilt dat de wand er uit komt te zien. Je kunt er dus voor kiezen om een robuuste wand te maken door in de zijkanten van de steigerhouten planken voegen te creëren. Het is handig om High tag kit te kopen waarmee je de planken echt goed kunt verbinden. Zo blijft je steigerhouten wand jarenlang stevig, en hoef je je geen zorgen te maken over het feit of je wand wel blijft staan wanneer je er een duwtje tegen aan geeft.

Een steigerhouten wand maken kan natuurlijk met verschillende lengtes steigerhouten planken. Meet daarom eerst welke planken je wilt gebruiken en onthoud dat steigerhouten planken lichtelijk kunnen uitzetten. Om dit te voorkomen kun je natuurlijk altijd diverse middelen gebruiken om de planken in de originele staat te houden.

Behalve het creëren van voegen kun je er ook voor kiezen om de planken aan elkaar te nieten waardoor je wat minder tijd hoeft te besteden aan de bouw van je wand. Controleer wel te allen tijde of je wand sterk genoeg is en dus ook lang genoeg mee kan gaan. Een steigerhouten wand maken hoeft dus alleen lastig te zijn als je moeilijke methodes kiest. Maar als je eerst alles uittekent, gebruik maakt van een bouwtekening en deze keurig volgt, is jouw steigerhouten wand binnen enkele arbeidsuren een feit!

Het maken van een steigerhouten wand is niet lastig en kan door iedere gemotiveerde klusser gedaan worden. Volg je de bouwtekening goed, dan zal het resultaat je zeer tevreden stellen. 

Stappenplan

Om je te helpen met het bouwen van je wand is het belangrijk om de volgende stappen te doen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn heel belangrijk en zorgen voor het beste resultaat. Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

 1. Locatie bepalen.
 2. Soort wand bepalen.
 3. Gewenste afmetingen.
 4. Bouwtekening zoeken.
 5. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Locatie bepalen.

De meest voor de hand liggende stap is het bepalen van de locatie. Je kunt een wand plaatsen om een ruimte in twee gelijke delen te verdelen. Soms heb je een extra kamer nodig omdat er bijvoorbeeld een baby komt. In dat geval kies je er voor om de ruimte zo in te delen dat je alles wat nodig is voor de babykamer ook kwijt kunt.

De verschillende soorten wanden die je kunt kiezen kun je hier onder lezen.

Stap 1.2: Soort wand bepalen.

Welke soort wand wil je gaan plaatsen? Wordt het een scheidingswand of wil je een wand bekleden? Is het een blinde wand dus zonder deuren of ramen? Of wil je juist wel een deur in je wand. Deze vragen wil je natuurlijk wel even duidelijk hebben voor je verder gaat.

Stap 1.3: Gewenste afmetingen.

Aan de hand van de eerdere keuzes kun je de gewenste afmetingen bepalen. Wil je de wand nog isoleren? In het geval van een scheidingswand is dat natuurlijk slim om te doen. Schrijf de lengte en hoogte maten op zodat je opzoek kunt gaan naar een tekening die het beste bij je past.

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken.

In het ledengedeelte kun je de gewenste bouwtekeningen opzoeken. Het is slim om deze tekening af te drukken. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Deze lijst kun je gebruiken om je materialen te bestellen.

Stap 1.5: Materialen bestellen.

Je materialen kun je eigenlijk overal wel bestellen. Bij elke bouwmarkt, houthandel of online. Alles heeft zijn voor en nadelen. Een groot nadeel van een bouwmarkt is dat de materialen niet altijd de beste kwaliteit zijn. Soms zijn planken of balken krom. Let daar op bij het aankopen doen. Bij een houthandel heb je dit probleem veel minder. Een nadeel dat beide hebben is dat je zelf je materialen op moet halen. Je hebt daarom een auto met kar nodig. Thuis bezorgen kan wel maar dan betaal je echt heel veel.

Zelf koop ik het liefste online. Je kunt dan heel makkelijk prijzen vergelijken. De keuze is ook het grootst en alles wordt thuis bezorgd.

Stap 2: Bouwen

Ongeacht welke wand je wilt gaan bouwen. Tijdens het bouwen moet je met het volgende rekening houden.

 1. Laad je accu’s op.
 2. Leg al je gereedschappen in de buurt zodat je makkelijk werkt.
 3. Zaag alles op maat volgens de tekening.
 4. Volg de tekening stap voor stap.
 5. Plaats je houten frame volgens tekening.
 6. Bepaal ook gelijk alle leidingen, schakelaar en stopcontacten voor elektriciteit.
 7. Werk zo nauwkeurig mogelijk. (waterpas en haaks)
 8. Let op je veiligheid en gebruik gehoor en oogbescherming.
 9. Hou de omgeving schoon zodat je niet struikelt over van alles en nog wat.
 10. Eerst afwerken waar je mee bezig bent voor je verder gaat.

Stap 3: Afwerken

Tenslotte ga je de wand afwerken. Dit kun je doen door de wand te schilderen of te beitsen. Voor een wand die buiten staat is het aan te raden om deze te beitsen met buitenbeits. Deze is uitermate geschikt voor allerlei weersinvloeden. Hierdoor word je hout van binnenuit beschermd. Beits kun je het beste hier kopen.

Bouwtekening steigerhouten wand, wat moet je weten?

Dan kun je nu eindelijk starten met de bouw van je eigen steigerhouten wand! De unieke stijl die een steigerhouten wand aan jouw huis geeft, is een absolute opfrisser van elke woonkamer. Maar je hebt natuurlijk nog wel een bouwtekening van een steigerhouten wand nodig. Want nadat je de juiste afmetingen bepaald hebt, kan je de bouwtekening gaan gebruiken om je steigerhouten wand te maken.

De bouwtekening voor je steigerhouten wand is gewoon hier te vinden, bij Freds Bouwtekeningen. In het bouwtekeningenpakket van Fred vind je namelijk vele duizenden bouwtekeningen. Alle bouwtekeningen die je in dit pakket kunt vinden zijn begrijpelijk weergegeven zodat ze voor elke klusser te gebruiken zijn.

Ben je op zoek naar meer bouwtekeningen? Wil je nog meer constructies bouwen zoals een tuinhuisje of een garage? Of wil je juist nog meer steigerhouten bouwwerken maken? Dan kun je dit ook allemaal in het bouwtekeningenpakket van Fred vinden!

 

Enkele voorbeelden van wanden die jij straks van steigerhout kunt maken! (Nog meer mogelijkheden in het pakket)

 

 

Wandbord TV Wand Wand paneel

 

Wil je weten welke bouwtekeningen er nog meer in dit pakket te vinden zijn? Of ben je op zoek naar een specifieke bouwtekening op maat? Klik dan nu hier!

Zelf een steigerhouten wand maken is geen probleem met de juiste bouwtekeningen.

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

 1. Ik wil eigenlijk een want van mijn tuinhuisje vervangen, daar voor een planetje teken met mijn PC

  Mvg

  Roger

 2. Wij zouden ook graag een scheidingswand willen plaatsen in onze woonkamer. Steigerhout lijkt ons een mooi materiaal wat sfeer uitstraalt en goed afgewerkt kan worden. We zullen binnenkort dan ook op zoek gaan naar de juiste materialen nadat we onze maten opgenomen hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.