Home » Blog » Schapenhek kopen waar doe je dat?

Schapenhek kopen waar doe je dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wanneer je op zoek bent naar een erfafscheiding voor je tuin of grondgebied, dan heb je een grote keuze uit diverse soorten afscheidingen. De houten schutting is in Nederland veruit de meest gebruikte erfafscheiding. Een houten schutting oogt natuurlijk en je hebt relatief veel mogelijkheden in design en kleur omdat je de schutting kunt schilderen. Een betonnen schutting komt ook veel voor. Een betonnen schutting is sterk en je hoeft nooit meer een andere schutting te laten plaatsen. Wel kan beton wat kil overkomen. Maar wat als je een echte natuurlijke tuin hebt en je wilt ook een natuurlijke afscheiding? Dan kom je als snel op een schapenhek terecht.

Mogelijkheden voor een natuurlijke afscheiding

Er kan behoefte zijn aan een zo natuurlijk mogelijke afscheiding. Hoewel een houten schutting al een natuurlijke uitstraling heeft, is het design verre van natuurlijk. Het blijft een afscheiding met een ‘recht toe, recht aan’ aan uiterlijk. Om de afscheiding zo natuurlijk mogelijk te houden zijn er diverse opties. Je kunt een haag planten, zodat struiken of bomen de afscheiding vormen of een zo natuurlijk mogelijke gemaakte afscheiding plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan natuurschermen van bamboe, wilgentakken of riet. Het nadeel hiervan is dat een natuurscherm relatief slap is en eigenlijk nog een stevig hekwerk vereist om aan te monteren. Heb je dan wel eens aan een schapenhek gedacht?

Wat is een schapenhekwerk?

Een schapenhek is een hekwerk dat bestaat uit ronde houten latten en die met een gedraaid en meestal gegalvaniseerd ijzerdraad met elkaar verbonden zijn. Het hekwerk is multifunctioneel te gebruiken en volledig flexibel. Ze worden ook in rollen verkocht. Dit is zeer gemakkelijk met vervoer als je een schapenhek gaat kopen. Een echt schapenhek is van kastanje gemaakt. Van oorsprong wordt een schapenhek voor schapen gebruikt, maar ook voor het creëren van afscheidingen voor ander kleinvee, zoals geiten en kippen.

Het houtwerk gaat volledig op in de natuur en daarom is een schapenafrastering ideaal te gebruiken voor natuurlijke tuinen in een landelijke omgeving, weides, parken en voor een afscheiding van vijvers of bomen. Een schapenhekwerk zal het altijd goed doen op een idyllisch geschilderd natuurlandschap omdat het zo naadloos in de natuurlijke omgeving past. Mede hierom zijn schapenhekken minder geschikt om te plaatsen in een stadse omgeving, zoals voor een rijtjeshuis.  De afstand tussen de houten latjes kan per type hekwerk verschillen. Er zijn grofwerk twee soorten schapenhekken te verkrijgen, zoals het Franse en het Engelse schapenhek.

Engels schapenhek

Het belangrijkste verschil met de Franse versie is dat de latten zijn voorzien van punten die met een kapmes zijn gesneden. Een Engels schapenhek zal daarom iets robuuster en natuurlijker ogen. Een Engels schapenhek valt hiermee volledig weg in de natuurlijke omgeving. Er zijn diverse types van dit Engelse hekwerk, waarbij vooral de afstand tussen de latjes en de afwerking van belang is:

  • Ruw: de latjes zijn ruw afgewerkt en de afstand tussen de latjes is 8 tot 10 centimeter. Dit model is vooral geschikt voor weides en het boerenland.
  • Standaard: dit is de meest aangekochte soort, met een fijnere afwerking en een latafstand van 8 tot 10 centimeter. Dit model is geschikt voor tuinen.
  • Smal: ook een fijnere afwerking, maar de afstand tussen de latjes is 4 tot 5 centimeter. De latjes staan dus dichter tegen elkaar aan.

De hoogte kan bij een Engels schapenhek variëren van 60 tot 180 centimeter. In de praktijk zul meestal een schapenhek dat laag is tegenkomen met een hoogte van 60 tot 100 centimeter.

Frans schapenhek

In tegenstelling tot de Engelse versie is een Frans schapenhek wat verfijnder van design. De punten op de latjes zijn zorgvuldig gezaagd en het hek heeft daarom een wat nettere uitstraling. De latjes zijn ook gladder geschuurd en uitgezocht op het uiterlijk. De latjes zijn daarom wat rechter en gelijkmatiger dan bij het Engelse hekwerk.

Een Engels hekwerk moet juist in de natuur opgaan, maar een Frans schapenhek mag gezien worden. Daarom is de latafstand ook wat verfijnder. Er bestaat maar één model van, met latjes op een afstand van 3 tot 3,5 centimeter van elkaar. In de hoogte is het schapenhek 50 cm wat kan oplopen tot 200 cm.

Een alternatief met schapengaas

Een kastanje schapenhek staat natuurlijk prachtig in een tuin of in een natuurlijke omgeving. Maar hout kan soms kwetsbaar zijn. Heb je echt een stevig hekwerk nodig, maar je wilt wel in dezelfde stijl blijven, dan kun je ook kiezen voor schapengaas. Hiermee creëer je ook een schapenhek dat laag blijft, maar wel een stuk steviger is door gegalvaniseerd gaas.

Met dit hekwerk is het vaak ook de bedoeling dat hier dieren mee tegengehouden worden. Het gaaswerk kan dan ook bestaan uit diverse soorten mazen. Bij kleinere dieren gebruik je kleinere mazen, zodat de dieren niet ontsnappen. Bij grotere dieren kun je rustig een gaas met brede mazen kiezen.

Bij het kopen van schapengaas zal je zien dat er een bepaalde codering wordt gebruikt om het type gaas aan te geven. Deze code bestaat uit drie cijfers. Het eerste cijfer geeft het aantal horizontale draden in het schapengaas weer. Het tweede cijfer de hoogte van het gaas en het derde cijfer de afstand tussen de verticale draden.

Hiermee kun je dus aflezen hoe groot de mazen in het schapengaas zijn en kun je het juiste gaas kiezen. Het gaas moet uiteraard verbonden worden. Hiervoor worden van oorsprong houten palen van kastanjehout gebruikt. Maar dit is niet altijd het geval, het staat je vrij om voor een andere houtsoort te kiezen. Met roestvrijstalen krammen wordt het schapengaas aan de houten palen verbonden. 

Schapengaas
Schapengaas

Waarom wordt er van kastanjehout gebruik gemaakt?

Een schapenhek is van kastanje gemaakt. Maar waarom wordt er specifiek voor kastanjehout gekozen? Dit komt omdat schapenhekjes het toch wel lang moeten volhouden. Maar omdat schapen afrastering er zo natuurlijk mogelijk moet uitzien, is onbehandeld en natuurlijk hout het beste om te gebruiken.

Dit is gelijk het probleem, want dit is helemaal geen duurzaam hout en zal al snel gaan rotten. Kastanjehout heeft de unieke eigenschap dat het een zeer hoog gehalte aan looistoffen bevat. Dit looizuur voorkomt dat insecten zich in de boom nestelen en dat bacteriën de boom kunnen aantasten.

Van nature is een kastanje schapenhek daarom bestand tegen vocht, insecten, schimmels en bacteriën en heeft het kastanjehout een lange levensduur. Kastanjehout valt onder duurzaamheidsklasse II en kan dus als een goed alternatief dienen voor tropisch hardhout en behandeld Europees naaldhout. Tropisch hardhout is relatief duur hout en in behandeld hout worden chemische middelen gebruikt die slecht zijn voor het milieu. Met kastanjehout heb je een puur natuurlijke houtsoort die niet behandeld hoeft te worden en bovendien zeer duurzaam is. 

Schapenhek poort

Wanneer je een schapen afrastering of een afrastering voor andere dieren of gewoon voor je tuin gaat plaatsen, dan wil je ook toegang tot het afgerasterde gedeelte hebben. Je hebt dan een poortje nodig. Met een afrastering van schapenhek moet dit natuurlijk een bijpassende schapenhek poort zijn. De natuurlijke uitstraling blijft dan behouden en de poort voor het schapenhek wijkt qua design niet af van de rest van het hekwerk. Een poort voor een schapenhek is logischerwijs minder flexibel dan het hekwerk zelf.

Het poortje moet stabiel en stevig zijn om gemakkelijk te kunnen openen en te sluiten. Een schapenhek poort heeft ook het design met latjes die in een punt zijn gesneden. Alleen de latjes zijn niet verbonden met een draad zoals dit met het hekwerk wel het geval is. In plaats daarvan zijn de latjes met elkaar verbonden door één of meerdere dwarsbalken.

Een schapenhek poort blijft zo zijn karakteristieke uiterlijk houden, maar vormt toch een stevig geheel om veelvuldig te gebruiken. De poort kun je met scharnieren bevestigen aan steunpalen. Direct bevestigen aan het schapenraster is niet verstandig, daar gaat het hekwerk onder lijden. Het is ook mogelijk om twee openslaande poortjes te plaatsen. Je creëert dan meer ruimte om bijvoorbeeld ook met een auto het terrein op te rijden.

Gemakkelijk schapenhek inkorten of verlengen

Het grote voordeel van een afrastering voor schapen is dat de afrastering zo flexibel is dat je deze gemakkelijk kunt inkorten of verlengen. Meestal koop je een schapenhek van 10 meter, maar als je een kleinere afscheiding nodig hebt dan kun je ook rollen van 5 meter aanschaffen.

Je hebt dan de mogelijkheid om het kastanje schapenhek in elke vorm te plaatsen zoals jij wilt. Het inkorten gaat heel eenvoudig. Knip hiervoor met een tangetje het ijzerdraad door bij het laatste latje. Je hebt dit gedeelte van de rest gescheiden. Wil je juist twee rollen met elkaar verbinden, dan is dit ook niet zo moeilijk.

Verwijder het laatste latje en trek het ijzerdraad recht. Plaats nu het eerste latje van de andere rol op de plek van het latje dat je zojuist bij de andere rol hebt weggehaald. De twee rollen zijn nu zonder dat je het ziet met elkaar verbonden.

Schapenhek plaatsen

Een kastanjehouten schapenhek plaatsen is niet zo heel moeilijk. Je moet wel in het bezit zijn van een goede grondboor. Dit kan elektrisch of op diesel, maar ook een handboor is mogelijk.

Eerst bepaal je van het te omringen oppervlakte de hoeken. Op de hoeken boor je gaten en plaats je de steunpalen in het gat. Sla met een houten hamer de palen goed in de grond. Plaats de steunpalen op dusdanige wijze dat de meest platte kant in de richting komt te staan waar het hek tegenaan geplaatst gaat worden.

Nu kun je naar wens om de zoveel meter een gat boren en een steunpaal plaatsen in de gehele erfafscheiding. Daarna rol je gedeeltelijk de rollen met de afrastering voor schapen uit. Plaats hierbij het eerste latje tegen de steunpaal. Dit kan met een schroef, maar ook met krammen. Beide methodes werken even goed.

Zo ga je met je schapenhekjes alle steunpalen langs en bevestig je een lat tegen een steunpaal. Plaats de poort voor het schapenhek tussen twee steunpalen in. Aan één steunpaal plaats je de poort door middel van scharnieren en de andere steunpaal doet dienst als een steun voor de poort en hier kun je een slot aan monteren.

Waar kun je het beste een schapenhek kopen?

Wil je een mooi en toch goedkoop schapenhek in de tuin plaatsen? Er zijn diverse winkels waar je een schapenhek kunt aanschaffen. In de regel gaat dit om bouwmarkten en tuincentra, maar ook online kun je een schapenhek goedkoop aanschaffen.

Schapenhek Gamma

Een schapenhek van de Gamma is misschien wel logisch. Iedereen heeft wel een Gamma bouwmarkt in de buurt. De Gamma heeft een groot assortiment van verschillende tuinhekken, waaronder ook een kastanje schapenhek. Het schapenhek van de Gamma is van het Franse model, dus het meer verfijnde type.

Gamma heeft twee afmetingen, namelijk een hoogte van 100 centimeter en 120 centimeter. Er zijn enkel rollen van 5 meter bij de Gamma te koop. Heb je behoefte aan een langere afmeting, dan moet je twee rollen met elkaar verbinden. Ook voor een lage afscheiding, zoals een schapenhek van 50 cm kun je niet bij de Gamma terecht.

Wil je echt de beste en goedkoopste oplossing dan moet je hier zijn

Schapenhek Praxis

Net zoals de Gamma is ook de Praxis in vrijwel iedere stad te vinden en kun je hier ook je erfafscheidingen kopen. Maar een schapenhek van de Praxis? Helaas, dat zit er niet in. Praxis heeft dergelijke hekken niet in het assortiment. Een schapenhek bij de Praxis gaat dan niet, maar Praxis heeft wel andere lage tuinhekjes te koop. Dit kunnen tuinhekjes en poortjes zijn vanaf 70 centimeter. Maar deze tuinhekjes hebben natuurlijk een geheel andere uitstraling en karakter dan een schapenraster.

Wil je echt de beste oplossing dan moet je hier zijn

Schapenhek Karwei

Hoe zit het dan met een schapenhek bij Karwei? Bij Karwei kun je ze inderdaad kopen, maar het assortiment is even klein als bij de Gamma. Sterker nog, er is geen verschil. Karwei biedt exact dezelfde schapenhekjes als de Gamma aan in afmetingen van 100 en 120 centimeter hoog en op een rol van 5 meter. Zelfs de prijs is exact hetzelfde.

Heb je een Karwei bij jou om de hoek zitten? Het heeft geen nut om de prijzen en kwaliteiten met bouwmarkten als Gamma en Praxis te vergelijken. Een schapenhek van Karwei is hetzelfde hek die je bij de Gamma aanschaft en bij Praxis vind je ze helemaal niet.

Wil je echt de beste oplossing dan moet je hier zijn

Schapenhek Hornbach

Ben je op zoek naar een schapenhek van de Hornbach? Hornbach had het klassieke kastanjehouten schapenhek in de collectie met een afmeting van 75 centimeter hoog in een rol 5 meter, maar is op dit moment niet leverbaar. Het is niet bekend of dit schapenhek van Hornbach weer terugkomt in de collectie. Een alternatief heeft Hornbach wel. Er is ook een schapenafrastering bij Hornbach te koop dat bestaat uit Hazelnoot. Dit is wel een ander soort hout dan het van oorsprong hoort te zijn, maar ook dit hout is erg duurzaam. De afmeting van dit hekwerk is 90 centimeter hoog en verkrijgbaar in een rol van 5 meter.

Wil je echt de beste oplossing dan moet je hier zijn

Schapenhek Welkoop

De Welkoop is het zogenaamde groene warenhuis, waar je terecht kunt voor alle tuinartikelen en artikelen voor huisdieren en vee. Je zou verwachten dat je wel een schapenhek bij Welkoop kunt kopen, maar helaas dit is niet het geval. Het alternatief is wel te koop, namelijk schapengaas.

Schapengaas is bij Welkoop te koop in rollen van 50 meter en in diverse hoogte, vanaf 60 centimeter tot 100 centimeter. Maar dit gaas is natuurlijk geen schapenhek waar je eigenlijk naar op zoek bent en hier kan de Welkoop je niet mee helpen.

Wil je echt de beste oplossing dan moet je hier zijn

Schapenhek Intratuin

Intratuin behoort tot het grootste tuincentrum van Nederland. Een schapenhek bij Intratuin moet toch lukken? Dit kan, maar dit kan niet in de winkel van Intratuin zelf. Een schapenhek bij Intratuin is enkel online in de webshop te koop. Daarnaast haalt Intratuin hun schapenhekken bij dezelfde leverancier als de Gamma en Karwei.

Bij deze bouwmarkten kun je namelijk terecht voor identieke kwaliteit, afmetingen en prijs. En nu blijkt ook de Intratuin dezelfde modellen in het assortiment te hebben. Ook in een hoogte van 100 en 120 centimeter en in rollen van 5 meter. En ook bij Intratuin is het schapenhek goedkoop, maar de prijzen zijn identiek aan de prijzen van Gamma en Karwei.

Wil je echt de beste en goedkoopste oplossing dan moet je hier zijn

Schapenhek Bol.com

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het aanbod bij bouwmarkten en tuincentra maar erg mager is. Wil je een schapenhek plaatsen, zoek dan eens online bij bol.com. Je hoeft dan niet meer verder te zoeken bij bouwmarkten, tuincentra en andere soorten winkels, Bol.com heeft diverse soorten en afmetingen in het assortiment. Bol.com is ook de enigste winkel waar je een schapenhek van 10 meter kunt kopen, terwijl je bij andere winkels maximaal 5 meter koopt.

Naast het hekwerk heeft Bol.com ook een uitgebreid assortiment poortjes in allerlei afmetingen. Je kunt gaan voor een tuinhek laag, zoals een tuinhek van 50 cm, maar je vindt op de website ook allerlei andere maten, zoals 92 centimeter, 1,09 meter of 1,25 meter.

Tevens kun je bij Bol.com terecht voor zowel een Engels als Frans schapenhek. Naast kastanjehout is er ook schapenafrastering te koop in hazelaarshout. Dit is een houtsoort dat nog iets natuurlijker en meer verwilderd overkomt dan kastanjehout. Ook de prijzen zijn veel beter dan wat je voor het karige assortiment betaalt bij bouwmarkten en tuincentra.

Je vindt zeker een goedkoop schapenhek van goede kwaliteit bij Bol.com. Daarnaast profiteer je bij Bol.com van het gemak van thuis bestellen. Je hoeft voor je schapenhek de deur niet meer uit. Bij ieder artikel staat de levertijd, je hoeft enkel maar te wachten tot de postbode je hekwerk komt afleveren.

Voor de goedkoopste oplossingen en de meeste variatie moet je bij bol.com zijn. Kijk dan hier voor het complete aanbod

Maak zelf je erfafscheiding met een fraai hekwerk

Je kunt natuurlijk een schapenhek kopen, maar misschien ben je wel handig en vind je het juist heel leuk om zelf een eigen erfafscheiding te maken? Een schapenhek maken zal geen optie zijn. Dit zijn namelijk alleen houten latjes die verbonden zijn met een ijzerdraad.

Dit is dus erg arbeidsintensief en is het eigenlijk niet waard. Vooral niet omdat je bij Bol.com een schapenhek goedkoop kunt kopen. Heb je plannen voor een ander soort erfafscheiding, zoals een stevige houten hek of schutting? Kijk dan hier eens tussen de duizenden bouwtekeningen. Ongetwijfeld vind je hier een mooie bouwtekening met een erfafscheiding die aan jouw wensen voldoet. En als je hier nog niet genoeg van hebt, dan zijn er nog talloze bouwtekeningen te vinden van mooi houten tuinmeubilair. Je schapenhek kun je het beste kopen, maar dit houdt niet in dat je zelf niets meer te bouwen hoeft te hebben.

Schuilstal nodig voor je schapen?

Wil je voor je schapen en andere dieren een schuilstal maken? Kijk dan in ons bouwtekeningenpakket.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.