Home » Blog » Schroeven en toepassingen

Schroeven en toepassingen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Om voorwerpen met elkaar te verbinden kunnen diverse middelen gebruikt worden, zoals spijkers, schroeven, deuvels of lijm. Afhankelijk van het soort voorwerp en het materiaalsoort wordt er voor een bepaalde verbindingsmethode gekozen.

In de meeste gevallen wordt er voor de verbinding voor schroeven gekozen. Een schroef zorgt altijd voor de meest strakke en stevige verbinding.

Wanneer je voor een schroef kiest om voorwerpen te verbinden, moet je ook nog kiezen voor een bepaalde soort schroef. Niet iedere schroef is geschikt om ieder soort materiaal te verbinden.

Wat is een schroef?

Schroeven kunnen uit diverse materialen bestaan, zoals rvs schroeven, stalen schroeven, kunststof schroeven, messing schroeven of koperen schroeven. Een schroef bestaat uit twee onderdelen, namelijk de kop en de spil, oftewel draadeinde.

De spil is meestal cilindervormig en er is een schroefdraad op aangebracht. Er zijn schroeven waarbij de spil over de gehele lengte een gelijke diameter heeft, maar ook waarbij de spil in een punt afloopt.

In het eerste geval is de onderzijde van het draadeinde plat en deze schroef kan dan ook onbeperkt in- en uitgedraaid worden. Een schroef met een punt wordt rechtstreeks in het materiaal gedraaid en wordt ook wel een zelftappende schroef genoemd.

Tijdens het indraaien van het schroefdraad, verbindt de schroef zich vast in het materiaal. Het is niet de bedoeling dat deze schroef telkens in- of uitgedraaid wordt.

Schroeven kopen? klik hier

De kop van de schroef

De kop van de schroef is een belangrijk onderdeel, hiermee wordt met behulp van een schroevendraaier of schroefboormachine de schroef in het materiaal gedraaid. In de kop is een gleuf (kruiskop of torx) aangebracht voor het type schroevendraaier of schroefkop van de schroefboormachine.

In de oudere gevallen is dit een gleuf voor een platte schroevendraaier. Meestal wordt nu een kruiskop voor de kruiskop schroevendraaier gebruikt.

Maar er zijn ook nog andere varianten, zoals bijvoorbeeld torx schroeven. Dit is een inkeping die stervormig is en met behulp van een torxsleutel ingedraaid wordt. Deze torx schroeven worden steeds populairder doordat je ze met veel meer kracht kunt vastzetten.

Ook de inbus schroef wordt veel gebruikt, die met een inbussleutel wordt ingedraaid. De inbusschroef heeft een ronde vorm met zes kanten.

Verzonken schroef

Een verzonken schroef is herkenbaar aan de kop die aan de onderzijde kegelvormig loopt en een platte bovenzijde heeft.

De verzonken schroef wordt gebruikt als er geen schroefkop uit het werkstuk mag steken. De kop van de schroef komt geheel in het materiaal, waarbij de bovenzijde gelijk is aan het materiaal.

Er zijn ook schroeven met een rechte en vlakke onderzijde, hierbij komt de kop van de schroef bovenop het materiaal.

Dit kan soms nodig zijn als het nodig is om de schroef ooit weer eens uit het materiaal te draaien. Gebruik je een verzonken schroef, dan is het nodig om eerst de boorgaten voor te boren.

Bout versus schroef

Een bout versus schroef, soms worden beide termen wel eens door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Overeenkomst is dat beide vormen gebruikt worden om onderdelen met elkaar te verbinden en ze komen in diverse afmetingen voor.

Bij zowel een schroef als een bout wordt ook schroefdraad gebruikt om het materiaal te bevestigen. Het verschil is de wijze van indraaien.

In een schroef zit een inkeping waarmee deze met een schroevendraaier ingedraaid kan worden, meestal een kruiskop of torx schroevendraaier.

Een boutschroef is meestal zeskantig en heeft geen gleuf. De kop moet met een speciale sleutel worden ingedraaid. (Inbussleutel) Hiervoor zijn diverse afmetingen sleutels te verkrijgen. Met de juiste afmeting wordt de sleutel om de kop van de bout geplaatst en vervolgens kan de bout aangedraaid worden.

Soorten schroeven

Het is niet zo dat je voor iedere toepassing ook iedere schroef kunt gebruiken. Er zijn talloze verschillende soorten schroeven.

Je kiest de schroef op basis van welke voorwerpen je met elkaar wilt verbinden en uit welke materiaalsoorten de voorwerpen bestaan. Er zijn wel bepaalde soorten schroeven die voor meerdere toepassingen gebruikt kunnen worden, maar vaak zijn er ook heel specifieke schroeven nodig.

Je moet dus de juiste schroeven kopen die voor jouw werkstuk geschikt  zijn. Schroeven kopen? klik hier

Schroeven kopen
Klik op het plaatje om schroeven te kopen
Schroeven
Schroeven met kruiskop

Wat zijn gipsplaatschroeven?

Het is duidelijk waarvoor gipsplaatschroeven voor gebruikt worden, want dit wordt al in de naam aangegeven. Dit zijn speciale gipsschroeven die gebruikt worden om gipsplaten te monteren. De schroeven zijn in de meeste gevallen roestvast en hebben een zeer scherpe punt, zodat hiermee direct door de gipsplaat geboord kan worden.

Het zijn zelf borende schroeven, zodat je geen gaten hoeft voor te boren. De schroeven zijn verkrijgbaar met een fijne en grove schroefdraad.

Wanneer de ondergrond metaal is, wordt een fijne gipsplaatschroef gebruikt. Voor andere materialen, zoals hout is het gebruik van een grove schroefdraad beter.

Ondanks dat gipsschroeven gecoat zijn, kan  er toch roest optreden wanneer over de gipsplaten een stuclaag aangebracht wordt.

Hierin zit namelijk vocht verwerkt. Daarom zijn gipsplaten ook als zwarte schroeven te verkrijgen. De zwarte schroeven zijn zwart gefosfateerd (gecoat), zodat er geen roestplekken door het stucwerk zal verschijnen.

gipsplaatschroeven
gipsplaatschroeven

Waar/waarom pas je gipsplaatschroeven toe?

Schroeven in gipsplaat worden ook wel snelbouwschroeven genoemd. Dit komt omdat gipsplaatschroeven een scherpe punt hebben en hiermee snel in de gipsplaten geschroefd worden zonder dat je hoeft voor te boren.

Gipsplaatschroeven zorgen ervoor dat je gipsplaten wand in een mum van tijd gereed is. Zorg wel dat je de schroeven op minimaal 1 centimeter van de rand in de gipsplaat vastzet en op minimaal 25 centimeter afstand van elkaar. Hierdoor ontstaat er een stabiele constructie.

Wat zijn de voordelen van gipsplaatschroeven?

Het grote voordeel van gipsplaatschroeven is de snelheid waarmee je de gipsplaten kunt monteren. Bij een hele wand heb je al snel honderden gipsschroeven nodig. Met een schroefboormachine boor je de schroeven er gemakkelijk en snel in. Bovendien zijn vooral de zwart schroeven door de coating vrijwel volledig roestvrij, zodat je nadien geen last hebt van roestvorming door het stucwerk.

Wat zijn de nadelen van gipsplaatschroeven?

Gebruik je niet de zwarte schroeven, maar de metalen of stalen gipsschroeven, dan is er alsnog kans op het roesten van de schroeven. Bij de zwarte schroeven kan de coating beschadiging waardoor deze alsnog roesten. In eerste instantie zal je wand mooi afgewerkt zijn, maar na verloop van tijd zullen de roestplekken zichtbaar worden.

Wat zijn spaanplaatschroeven?

Spaanplaatschroeven zijn zoals de naam al aangeeft gebruikt voor het monteren van spaanplaten. Spaanplaten zijn houtvezels, zaagsel en bindmiddel. Niet iedere schroef is hier geschikt voor. Wel worden ook houtschroeven wel eens voor spaanplaten gebruikt.

Spaanplaatschroeven zijn voorzien van een scherpe en diepe schroefdraad en er zijn modellen met een extra boorpunt voor een snelle en schadevrije bevestiging.

Waar/waarom pas je spaanplaatschroeven toe?

Deze speciale spaanplaatschroeven worden vooral gebruik om te zorgen dat het spaanplaat tijdens het boren niet zal uitscheuren en om vooral op een snelle wijze veel schroeven te gebruiken. In de regel hoeven de boorgaten niet voorgeboord te worden en boren spaanplaatschroeven zich goed vast in het spaanplaat.

Wat zijn de voordelen van spaanplaatschroeven?

Het voordeel is dat spaanplaatschroeven stalen schroeven of rvs schroeven zijn. Het zijn dus stevige schroeven die niet roesten en waarmee je zeer snel spaanplaten kunt bevestigen. Spaanplaatschroeven zijn voorzien van een kruiskop en torx, de meeste gebruikte schroevendraaier. Tevens is de schroefdraad en punt scherp, zodat ze gemakkelijk zonder schade te maken ingeboord worden.

Wat zijn de nadelen van spaanplaatschroeven?

Wanneer je de schroeven moet inbrengen met een plug, dan zijn spaanplaatschroeven niet geschikt. De schroeven zijn dan veel te scherp en zullen de plug opensnijden. Gebruik als alternatief dan de minder scherpere houtschroeven.

Wat zijn Trespa schroeven?

Trespa is een merknaam dat staat voor Trespa platen. Dit zijn kunststof platen die zijn opgebouwd uit geperste hout- of papiervezels, met aan de buitenlagen een ondoordringbare toplaag. De eigenlijke naam zijn High Pressure Laminate (HPL) platen. Mede door de harde toplaag is de Trespa schroef de meest ideale schroef. Omdat Trespa vooral gebruikt wordt voor buitentoepassingen, is de Trespa schroef hier ook voor geschikt.

Waar/waarom pas je Trespa schroeven toe?

Trespa schroeven zijn speciaal ontworpen voor het monteren van Trespa platen. De met een kunststof toplaag aangebrachte Trespa platen worden vooral gebruikt voor gevelbekleding. De esthetische uitstraling is hierbij belangrijk en daarom zijn Trespa schroeven in verschillende kleuren uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen van Trespa schroeven?

Vanwege de stevigheid van een Tespa schroef, boord deze zich gemakkelijk door de harde toplaag en kunnen de Trespa platen stevig worden gemonteerd.

De schroeven zijn UV-bestendig, krasvast en bestand tegen roesten. Wil je de Trespa schroeven niet laten opvallen, kies dan voor schroeven met een kleur die zo dicht mogelijk in de buurt komt van de kleur van de trespa plaat. Zo kun je zwarte schroeven, witte schroeven of andere RAL kleuren aanschaffen.

Wat zijn de nadelen van Trespa schroeven?

Wanneer je geen bijpassende gekleurde Trespa schroeven koopt, dan zullen de aangebrachte schroeven al snel opvallen en dit is esthetisch minder mooi om te zien. Afhankelijk van de structuur van een Trespa plaat kan het soms nodig zijn om boorgaten voor te boren.

Wat zijn houtschroeven?

Houtschroeven zijn in diverse uitvoeringen te koop, waarmee diverse soorten houten toepassingen verbonden kunnen worden. Afhankelijk van de dikte van het hout kun je gebruik maken van lange schroeven of kleine schroeven en ook per houtsoort zijn er bepaalde hout schroeven te koop, zoals hardhout schroeven.

Hout schroeven zijn minder scherp dan gespecialiseerde schroeven, zoals gipsplaatschroeven, maar des te beter om in diverse soorten hout aan te brengen.

Waar/waarom pas je houtschroeven toe?

Houtschroeven worden gebruikt wanneer je houten balken, planken of platen moet monteren. Het is mogelijk om houtschroeven met een platte kop of een bolle kop aan te schaffen, zodat je desgewenst de hout schroeven ook in het hout kunt laten verzinken.

Wat zijn de voordelen van houtschroeven?

Het voordeel van houtschroeven is dat het niet uit maakt welk soort hout je gebruikt, houtschroeven kun je in principe voor alle soorten hout gebruiken. Mede door de vele varianten van hout schroeven, zijn ze ook aan te brengen in houten planken en balken van verschillende diktes.

Wat zijn de nadelen van houtschroeven?

Hout schroeven kunnen zowel voor binnen toepassingen als buitentoepassingen gebruikt worden. Let er alleen wel op, dat wanneer je houtschroeven voor buiten gebruikt, dat dit stalen of rvs schroeven zijn. Zo zul je geen last krijgen van roestvorming.

Wat is een zelf tappende schroef? (Zelf borende schroef)

Een zelf tappende schroef, oftewel de zelf borende schroef is dusdanig ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt. Hierdoor hoef je niet voor te boren. In sommige gevallen is voorboren overigens nog wel nodig. Deze zelf borende schroeven worden vooral veel gebruikt voor het monteren van metaal. De meeste zelf tappende schroeven zijn van rvs, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de schroeven zullen roesten.

Zelf borende schroef
Zelf borende schroef

Waar/waarom pas je een zelf tappende schroef toe?

De zelf tappende schroef is vooral handig als je snel wilt werken zonder dat je eerst gaten moet voorboren. Je kunt de zelf tappende schroef direct in het materiaal plaatsen, waarna er automatisch een schroefgat wordt gemaakt. De zelf tappende schroef is in diverse varianten verkrijgbaar voor bijvoorbeeld vloeren, wanden en platen.

Wat zijn de voordelen van een zelf tappende schroef?

Het grootste voordeel van een zelf tappende schroef is tijdswinst. De schroef zorgt zelf voor het boorgat, zelfs in harde materialen. Hierdoor hoef je niet voor te boren en kun je snel schroeven achter elkaar boren. De meeste zelf tappende schroeven zijn roestvrij, zodat ze ook voor buitentoepassingen gebruikt kunnen worden.

Wat zijn de nadelen van een zelf tappende schroef?

Een zelf tappende schroef is niet voor alle soorten materialen geschikt. Informeer je daarom eerst of een zelf tappende schroef ook voor jouw gebruikte materiaalsoort geschikt is. Wanneer je de zelf tappende schroef toch gebruikt, zal het een lange klus worden met veel ergernissen.

Wat zijn Woodies schroeven?

Woodies zijn een soort schroeven die uitgebracht zijn door het bekende merk Fischer. Fabrikant Woodies heeft een groot assortiment aan schroeven voor allerlei toepassingen. In de meeste gevallen is voorboren bij het gebruik van een Woodies schroef niet nodig.

De schroeven zijn voorzien van een speciale punt die in het hout of ander materiaal grijpt en hierdoor direct een goed boorgat maakt. In iedere verpakking van een pakje Woodies schroeven wordt een bitje meegeleverd die speciaal voor betreffende Woodies schroef bestemd is.

Waar/waarom pas je Woodies schroeven toe?

Woodies schroeven zijn door het grote assortiment aan verschillende schroeven voor allerlei toepassingen te gebruiken. Belangrijkste waar je op moet letten is het soort materiaal. Er zijn houtschroeven, maar ook schroeven voor metaal en zelftappende schroeven. De reden om voor Woodies schroeven te kiezen is voornamelijk de zeer goede kwaliteit van deze schroeven.

Wat zijn de voordelen van Woodies schroeven?

De enorme keuze uit het aantal verschillende soorten schroeven is het grootste voordeel van Woodies schroeven. Voor iedere toepassing kun je wel een Woodies schroef vinden. De schroeven zijn voorzien van een keurmerk van het European Technical Assessment en er wordt bij ieder pakje Woodies schroeven een bitje meegeleverd.

Wat zijn de nadelen van Woodies schroeven?

Er zijn nagenoeg geen nadelen te noemend van Woodies schroeven. Het assortiment is namelijk zeer groot en de schroeven zijn van uitstekende kwaliteit.

Wat zijn Spax schroeven?

Wanneer je goede kwaliteit schroeven wilt kopen, dan kom je automatische uit bij Spax schroeven. De Spax schroeven zijn één van de bekendste schroefmerken en zijn bekend om de hoge kwaliteit. Spax heeft een oneindig assortiment aan soorten schroeven, waarbij je voor iedere toepassing wel een Spax schroef kunt vinden.

Waar/waarom pas je Spax schroeven toe?

Spax schroeven kunnen voor alle toepassingen gebruikt worden. Uiteraard moet je daar dan wel de juiste Spax schroef voor uitzoeken. Spax heeft universele schroeven die voor meerdere toepassingen te gebruiken zijn en gespecialiseerde toepassingen. De Spax schroeven zijn geschikt voor zowel de vakman als de doe-het-zelver.

Wat zijn de voordelen van Spax schroeven?

Spax heeft haar schroeven voorzien van enkele opvallende kenmerken. De zogenaamde 4Cut punt zorgt voor een verminderende houtversplintering wanneer deze in het hout wordt geboord. In het onderste gedeelte van het schroefdraad is voorzien van een golfprofiel. Dit zorgt ervoor dat de Spax schroef zich snel en moeiteloos in het materiaal draait. Het oppervlak van Spax schroeven bestaat uit een chroomvrij oppervalk en bied een hoge bescherming tegen corrosie.

Wat zijn de nadelen van Spax schroeven?

De kwaliteit van Spax schroeven is dusdanig hoog, dat er maar weinig nadelen te vinden zijn. Een nadeel zou kunnen zijn dat de kwaliteit dusdanig hoog is, dat de dit ook te zien is in een wat hogere aanschafprijs.

Schroeven kopen? klik hier

Wat zijn vlonderschroeven?

Vlonderschroeven zijn speciale schroeven die voor buitentoepassingen worden gebruikt, vooral voor houten toepassingen. Daarom worden het ook vlonderschroeven genoemd, omdat ze zo gehard en stevig zijn dat ze ook voor een vlondervloer te gebruiken zijn.

Een belangrijke eis is dat vlonderschroeven van rvs zijn. Rvs vlonderschroeven zijn corrosiebestendig, waardoor vlonderschroeven langdurig in allerlei weersomstandigheden vrij van roest blijven. Rvs vlonderschroeven zijn verkrijgbaar in diverse maten, zodat ze voor alle toepassingen in de tuin te gebruiken zijn.

Waar/waarom pas je vlonderschroeven toe?

Vlonderschroeven zijn voor vrijwel alle buitentoepassingen te gebruiken. Zoals de naam al aangeeft, kun je hiermee een mooie vlondervloer als terras mee aanleggen, maar ook een schutting in elkaar zetten, tuinmeubels of een overkapping. Schroeven torx zijn tegenwoordig erg populair. Vlonderschroeven zijn tegenwoordig torx schroeven, waarmee je meer kracht kunt zetten.

Wat zijn de voordelen van vlonderschroeven?

Het voordeel van vlonderschroeven zijn enkele specifieke eigenschappen. Zo hebben vlonderschroeven een speciale boorpunt, waardoor er niet voorgeboord hoeft te worden, zelfs in hardhout.

Met speciale freesribben trekt de vlonderschroef zich goed vast in het hout, waardoor de onderdelen stevig met elkaar verbonden zijn. Onder de kop van de vlonderschroef zijn ook freesribben aanwezig, waardoor de schroef gemakkelijk in het hout verzinkt. Dit is vooral voor bijvoorbeeld vlonders nodig.

Wat zijn de nadelen van vlonderschroeven?

Je profiteert optimaal van vlonderschroeven rvs wanneer je de juiste maten gebruikt. Wanneer je niet de juiste maat kiest, zal de vlonderschroef al snel zijn kracht verliezen en zullen de onderdelen loslaten of beschadigd raken.

Wat is een stokschroef?

Een stokschroef is een andere variant van de klassieke schroef met kop. De stokschroef heeft namelijk geen kop. De schroefdraad bestaat uit twee soorten schroefdraden, een houtschroefdraad en een metrische schroefdraad.

De houtschroefdraad wordt met een inbus- of torxsleutel in het hout gedraaid. Het metrische schroefdraad steekt uit de muur of het voorwerk en hierop kan een moer gedraaid worden.

Omdat de schroef geen kop met gleuf heeft, is het indraaien lastiger en daarom is speciaal gereedschap noodzakelijk. Een vorm van een stokschroef zijn afstandschroeven. Met afstandschroeven zit er een onderbreking tussen de twee soorten schroefdraad, zodat verbonden objecten elkaar niet raken.

Waar/waarom pas je een stokschroef toe?

De stokschroef is een ideale schroef die uit de muur moet steken en waaraan een voorwerp gemonteerd kan worden met behulp van een moer of bout. Bekende toepassingen met een stokschroef zijn gevel- en dakbeplating, kabelgoten, zonnepanelen, wasbakken en trapleuningen.

Wat zijn de voordelen van een stokschroef?

Het belangrijkste voordeel is dat het monteren van een stofschroef eenzijdig kan gebeuren. Dit is overigens ook niet altijd mogelijk, omdat stokschroeven vaak in de muur worden gemonteerd. Eenmaal vast in de muur, kan het andere uiteinde van de stofschroef gemakkelijk gebruikt worden om andere toepassingen aan te verbinden.

Wat zijn de nadelen van een stokschroef?

Een stokschroef is niet gemakkelijk in de muur te draaien. Er is geen kop aanwezig waar je gemakkelijk een schroevendraaier in kunt zetten. Daarom is speciaal gereedschap, zoals een inbussleutel, een torxsleutel of een speciale sleutel voor stokschroeven vereist.

Wat is een inbusschroef?

De schroeven die het vaakst gebruikt worden zijn bestemd voor een platte schroevendraaier en kruiskop schroevendraaier. Maar je kunt in plaats van een schroevendraaier ook een inbussleutel gebruiken. Je hebt daarvoor een inbus schroef nodig. Inbus staat voor ‘Innensechskantschrauber Bauer und Schaurte.’ dit betekent in het Nederlands binnenzeskantschroef en daarna de naam van de fabrikant die hier patent op heeft aangevraagd. Een inbussleutel is dus altijd zeskantig. Omdat een inbussleutel diverse afmetingen kan hebben, zijn er ook diverse afmetingen inbusschroeven.

Waar/waarom pas je een inbusschroef toe?

Omdat je met een inbussleutel een groter oppervlak van de schroef bedekt kun je soms een grotere kracht uitoefenen bij het indraaien van een inbusschroef. Een inbus schroef wordt meestal gebruikt om metalen voorwerpen met elkaar te verbinden.

Wat zijn de voordelen van een inbusschroef?

Een voordeel van een inbusschroef ten opzichte van andere soorten schroeven is dat je een inbus schroef minder gemakkelijk te ver doordraait. Hier heb je met andere schroeven soms wel eens last van, waardoor het boorgat groter wordt en de schroef zijn kracht verliest. Een inbusschroef zal ook minder gemakkelijk uitgedraaid worden, want niet iedereen heeft een inbussleutel op zak.

Wat zijn de nadelen van een inbusschroef?

Doordat er een zeskantige inkeping in de kop zit, kan het zijn de schroef snel vol komt te zitten met vuil. Dit is lastig te verwijderen. Daarnaast is een schroevendraaier handiger te hanteren dan een inbussleutel.

Wat zijn Heco schroeven?

Heco is een Duitse fabrikant van schroeven. Wanneer je gebruikmaakt van Heco schroeven, mag je de typische Duitse degelijkheid van je schroeven verwachten. Heco schroeven zijn altijd van goede kwaliteit en als je eenmaal met Heco schroeven hebt gewerkt wil je eigenlijk geen ander merk schroeven meer. De fabrikant Heco heeft diverse soorten schroeven in het assortiment, zoals kruiskop schroeven, torx schroeven, scharnierschroeven en rvs schroeven en in allerlei afmetingen. De kleine schroeven beginnen bij 12 millimeter en de lange schroeven bij 200 millimeter. Wel zijn Heco schroeven enkel hout schroeven.

Waar/waarom pas je Heco schroeven toe?

Heco schroeven worden gebruikt voor houttoepassingen. Daarbij maakt het eigenlijk niet uit welke houten onderdelen met elkaar verbonden moeten worden, er is altijd wel een Heco schroef beschikbaar.

Wat zijn de voordelen van Heco schroeven?

De hoge kwaliteit en degelijkheid zijn de belangrijkste voordelen van Heco schroeven. De schroeven voldoen aan hoge kwaliteitseisen en zijn zeer breed inzetbaar. Heco schroeven zijn dan vaak ook de favoriete schroeven die gebruikt worden door bouwvakkers en meubelmakers.

Wat zijn de nadelen van Heco schroeven?

Heco schroeven zijn gewoon van goede kwaliteit en hier valt weinig op af te dingen. Er zijn dan ook niet echt nadelen van Heco schroeven op te noemen. Net zoals bij alle schroeven geldt dat je wel de juiste schroef voor een bepaalde toepassing uitkiest.

Wat is een plaatschroef?

Een plaatschroef is een schroefbout waarmee plaatmateriaal verbonden wordt. Gipsplaatschroeven en spaanplaatschroeven zijn een vorm van plaatschroeven en deze twee vormen van een plaat schroef worden het meeste verkocht. Het voordeel van een plaatschroef is dat er een scherpe punt aan de schroef zit, voor het snel en gemakkelijk aanbrengen van al je plaatmateriaal. Vooral omdat je vaak veel plaatschroeven nodig hebt, zorgen deze schroeven ervoor dat je je klus snel klaart.

Waar/waarom pas je een plaatschroef toe?

Plaatschroeven worden ingezet voor allerhande plaatsmateriaal. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor speciale plaatschroeven, zoals gipsplaat- of spaanplaatschroeven. Er zijn ook universele plaatschroeven, maar let dan wel op of deze schroef bij jouw gebruikte plaatmateriaal past. Anders kun je beter een gespecialiseerde plaatschroef nemen.

Wat zijn de voordelen van een plaatschroef?

Het voordeel van een plaatschroef is dat je je plaatmateriaal snel aanbrengt en dat je geen gaten hoeft voor te boren. De plaatschroef heeft een scherpe punt en ook de schroefdraad is scherper dan bij andere soorten schroeven. Hierdoor kun je heel gemakkelijk en snel je plaatmateriaal vastschroeven, zonder dat je hier grote druk op hoeft uit te drukken. Vooral voor plaatmateriaal is dit belangrijk.

Wat zijn de nadelen van een plaatschroef?

Maak je gebruik van speciaal plaatmateriaal? Kijk dan ook of hier speciale plaatschroeven voor te koop zijn en gebruik deze schroeven dan. Gespecialiseerde plaatschroeven zijn altijd beter dan een universele plaatschroef.

Wat zijn MDF schroeven?

De naam zegt het al, MDF schroeven worden gebruikt in MDF planken en MDF plaatmateriaal. MDF kan ook met een plaatschroef verbonden worden, maar is minder geschikt. Met MDF schroeven hoef je in tegenstelling tot plaatschroeven niet voor te boren en je ondervindt ook minder weerstand bij het uittrekken van de schroef. MDF is hier vrij gevoelig voor. MDF schroeven zijn daarom altijd aan te raden als je met MDF werkt.

Waar/waarom pas je MDF schroeven toe?

Of je nu meubels maakt van MDF of dat je een betimmering van MDF maakt, voor alle klussen met MDF hout maak je het beste gebruik van MDF schroeven. Dit geeft een goede verbinding zonder het MDF te beschadigen.

Wat zijn de voordelen van MDF schroeven?

MDF schroeven zijn speciaal voor MDF materiaal bedoeld. De schroeven zijn gemakkelijk in het hout te boren zonder voorboren en zullen geen schade aan het MDF aanbrengen, mede door de vormgeving van de MDF schroeven.

Wat zijn de nadelen van MDF schroeven?

Houdt er rekening mee dat de afstand tot de rand minimaal 12 millimeter is en in een hoek 25 millimeter. Ondanks dat het MDF schroeven zijn, kan er alsnog schade ontstaan bij het te dicht op de rand inboren.

Wat zijn meubelschroeven?

Meubelschroeven zijn in de meeste gevallen compacte en kleine schroeven met een kruiskop. Het kleine formaat is nodig, omdat sommige meubels maar een klein oppervlak hebben. Zo kun je ook smalle en fragiele onderdelen met een klein schroefje verbinden zonder dat dit als zodanig zichtbaar is. De esthetische uitstraling van het meubelstuk is hierbij het belangrijkste.

Waar/waarom pas je meubelschroeven toe?

Wanneer je zelf meubels maakt, dan kom je er niet altijd onderuit om schroeven te gebruiken. Om de verbinding zo onzichtbaar mogelijk te maken gebruik je meubelschroeven die klein van formaat zijn en verzinkt ingeboord kunnen worden.

Wat zijn de voordelen meubelschroeven?

Het grote voordeel van meubelschroeven is dat de esthetische uitstraling van je zelfgemaakte meubels behouden blijft. De schroeven zijn klein, zodat ze niet teveel zullen opvallen.

Wat zijn de nadelen van meubelschroeven?

Ondanks dat je met meubelschroeven de meest sterke verbinding krijgt, kan het zijn dat ook meubelschroeven niet mogelijk zijn. Of het materiaal is te smal en zal splijten of het tast het uiterlijk aan. In dit geval is het beter om te zien of het meubelstuk kunt lijmen of met een smal en klein spijkertje kunt verbinden.

Wat is een afdekkap schroef?

Een afdekkap schroef is eigenlijk geen schroef, maar een kunststof of metalen afdekplaatje die je in het gat in de kop van de schroef druk. Zo werk je de schroef perfect weg. Ze zijn ideaal om te gebruiken op bijvoorbeeld meubelschroeven.

Waar/waarom pas je een afdekkap schroef toe?

De afdekkap schroef pas je toe als je de kop van de schroef in het materiaal wilt verbergen. De afdekkap schroef wordt daarom gebruikt voor werkstukken die in het zicht staan of hangen.

Wat zijn de voordelen van een afdekkap schroef?

Het voordeel van een afdekkap schroef is dat wanneer je het afdekplaatje op de schroef aanbrengt, een lelijke schroefverbinding verborgen wordt.

Wat zijn de nadelen van een afdekkap schroef?

Kies wel de juiste afdekkap schroef. Kijk hiervoor naar de onderzijde van het afdekplaatje. Daar kun je aan zien voor welke schroef deze bedoeld is, zoals bijvoorbeeld een kruiskop schroef. Past de afdekkap schroef niet bij de schroef, dan past deze niet op de kop van de schroef.

Wat zijn Dynaplus schroeven?

Dynaplus is een merknaam voor schroeven die zijn uitgebracht door de Nederlandse schroevenspecialist Hoenderdaal Fasteners. Het is niet een heel bekend merk, maar er is van Dynaplus schroeven wel een groot assortiment te krijgen van vrijwel alle soorten en afmetingen schroeven. Met Dynaplus schroeven maak je wel gebruik van echte Nederlandse schroeven.

Waar/waarom pas je Dynaplus schroeven toe?

Het is geheel afhankelijk van de toepassing die je met elkaar wilt verbinden, welke Dynaplus schroeven je gebruikt. Vrijwel alle soorten schroeven heeft Dynaplus wel in het assortiment.

Wat zijn de voordelen van Dynaplus schroeven?

Dynaplus schroeven staan bekend als goede kwaliteit schroeven en mede door het grote assortiment voor vele doeleinden te gebruiken.

Wat zijn de nadelen van Dynaplus schroeven?

Het merk Dynaplus heeft minder bekendheid, waardoor misschien niet iedereen vertrouwen heeft in de kwaliteit van Dynaplus schroeven. Wanneer je zelf ook wantrouwig bent, kies je beter voor een meer bekender merk schroeven.

Wat is een boorschroef?

Een boorschroef is niet zoals de meeste schroeven uitgevoerd met een punt, maar met een boorkop. De schroefdraad loopt dus ook niet door tot in de punt. De punt ziet eruit als een bitje voor in de boormachine. Hiermee kan de schroef ingeboord worden zonder voor te boren. Het is dus een soort van zelftappende schroef.

Waar/waarom pas je een boorschroef toe?

Een boorschroef zal vooral gebruikt worden voor het gemak. Vooral wanneer je veel schroeven moet boren, wil je niet eerst alle schroefgaten voorboren. Met een boorschroef voorkom je dit.

Wat zijn de voordelen van een boorschroef?

De boorschroef is verkrijgbaar in diverse varianten en lengtes, maar welk type je ook koopt, het kenmerk is dat de punt uit een boorkop bestaat. Zo hoef je nooit meer een boorgat voor te boren.

Wat zijn de nadelen van een boorschroef?

Voor sommige materialen zal een boorschroef niet geschikt zijn. In wat kwetsbare materialen kun je beter wel eerst een gat voorboren om vervolgens een andere schroef te gebruiken.

Wat zijn damwand schroeven (dakschroeven)?

Damwand schroeven zijn speciale schroeven voor damwanden of voor het bevestigen van golfplaten. Damwand schroeven worden dan ook wel eens dakschroeven genoemd. Het is belangrijk dat de verbindingen waterdicht blijven. Daarom zijn damwand schroeven uitgerust met een afdichtring.

Waar/waarom pas je damwand schroeven toe?

Moet je onderdelen verbinden waarbij het belangrijk is dat de verbinding waterdicht blijft? Dan zijn damwand schroeven door de aanwezigheid van een afdichtring het meest geschikt.

Wat zijn de voordelen van damwand schroeven?

Damwand schroeven zijn in diverse afmetingen te verkrijgen, dus vele onderdelen zijn te verbinden. Door de afdichtring zal de verbinding waterdicht blijven. Uiteraard zijn damwand schroeven dan ook corrosiebestendig. Tevens is de kop van damwand schroeven in diverse kleuren verkrijgbaar.

Wat zijn de nadelen van damwand schroeven?

Voor binnentoepassingen is het niet nodig om damwand schroeven te gebruiken. Doordat de schroef met afdichtring een grote kop heeft, is dit niet voor alle toepassingen even mooi om te zien.

Wat is een busschroef?

Een busschroef is een speciale inschroefmoer die niet gebruikt wordt voor bouwkundige toepassingen. Ze worden ook wel eens een boekschroef of verbindingsschroef genoemd. Hiermee worden staalboeken, kleurkaarten of een bundel met papier met elkaar verbonden. Een busschroef bestaat uit twee onderdelen, een holle bus en een schroef. De bus wordt in een perforatiegat gezet en de schroef erin gedraaid.

Waar/waarom pas je een busschroef toe?

Een bussschroef wordt vooral gebruikt om bijvoorbeeld dikke stalen met elkaar te verbinden of een heel dik pak papier.

Wat is het voordeel van een busschroef?

Wanneer een ordner niet voldoende is, is een busschroef het beste alternatief voor het netjes opbergen en tonen van stalen of papieren. Een busschroef maakt het ook mogelijk om gemakkelijk nieuwe stalen of documenten toe te voegen.

Wat is het nadeel van een busschroef?

Niet altijd even gemakkelijk in gebruik in vergelijk met andere hechtingsmaterialen.

Wat zijn slagschroeven?

Slagschroeven zijn schroeven die je niet in de ondergrond draait, maar slaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als je producten bevestigd die je niet verwijderd wilt hebben. Met een slagschroef zit het product stevig vast. Een slagschroef heeft meestal een bolle kop, zodat je de schroef gemakkelijk in de ondergrond slaat.

Slagplug of slagschroeven
Slagplug of slagschroeven

Waar/waarom pas je slagschroeven toe?

Slagschroeven, oftewel een parker schroef zijn goed te gebruiken voor bijvoorbeeld het plaatsen van een naamplaatje in de muur of een typeplaatje op een machine.

Wat zijn de voordelen van slagschroeven?

Het bevestigde product zit stevig vast en zal niet meer verwijderd kunnen worden. Mede door de bolle kop zijn ze een vorm van anti diefstal schroeven. De slagschroeven zijn gemakkelijk met één slag in te slaan en zijn corrosiebestendig.

Wat zijn de nadelen van slagschroeven?

Slagschroeven of een parkerschroef zijn niet alleen goede anti diefstal schroeven, je zult zelf ook moeite hebben om de schroeven te verwijderen als dit nodig is.

Wat zijn anti diefstal schroeven?

Een normale schroef met een kruiskop zal gemakkelijk door iedereen uitgedraaid kunnen worden. Een anti diefstal schroef voorkomt dit. De schroef is dusdanig ontworpen dat deze alleen maar ingedraaid kan worden en niet uitgedraaid. Er zit een speciale gleufkop op, waarop eigenlijk geen schroevendraaier meer past als de schroef eenmaal is ingebracht.

Waar/waarom pas je anti diefstal schroeven toe?

Anti diefstal schroeven worden vooral gebruikt ter beveiliging van je woning. Ze zullen daarom gebruikt worden om kozijnen vast te schroeven of de scharnieren van een deur.

Wat zijn de voordelen van anti diefstal schroeven?

Wanneer je anti diefstal schroeven gebruikt weet je zeker dat de schroeven nooit meer uitgedraaid kunnen worden. Anti diefstal schroeven zijn daarom de ideale kozijnschroeven of om te gebruiken voor inbraakgevoelige onderdelen in huis.

Wat zijn de nadelen van anti diefstal schroeven?

Mocht je ooit een kozijn of deurscharnier willen vervangen, dan zul je zelf ook veel moeite moeten doen om de schroeven los te krijgen. Meestal gaat dit niet zonder schade.

Wat zijn Probo schroeven?

Probo is een merk met een heel assortiment aan schroeven. Of het nu gaat om houtschroeven, plastic schroeven, m3 schroef of een betonschroef, je vind altijd wel een Probo schroef. De Probo schroeven zijn verkrijgbaar in rvs, verzinkt of gefosfateerd.

Waar/waarom pas je Probo schroeven toe?

Probo schroeven pas je toe omdat je schroeven van een bekend merk wilt gebruiken en daarnaast zijn het ook goedkope schroeven. De schroeven online bestellen gaat ook heel gemakkelijk, zodat je voor Probo schroeven de deur niet meer uit hoeft.

Wat zijn de voordelen van Probo schroeven?

Met Probo heb je goede en goedkope schroeven voor vrijwel iedere toepassing. Probo schroeven worden zowel in de bouwwereld als door doe-het-zelvers veel gebruikt met goede resultaten.

Wat zijn de nadelen van Probo schroeven?

Probo is een relatief goedkoop merk. Wanneer je goedkope schroeven niet vertrouwd, dan kun je beter voor duurdere schroeven kiezen.

Wat zijn Wurth schroeven?

Wurth is een specialist in bevestigingsmaterialen. Dit gaat om een heel assortiment aan verschillende soorten bevestigingsmaterialen, waaronder Wurth schroeven. Wurth schroeven staan bekend om hun topkwaliteit en de ruime keuze uit het aantal verschillende soorten schroeven.

Waar/waarom pas je Wurth schroeven toe?

Wurth heeft voor vrijwel alle toepassingen wel een bepaalde schroef. Het gebruik van Wurth schroeven is dus afhankelijk van de toepassing die jij wilt verbinden. Wurth heeft voor alle toepassingen wel een schroef.

Wat zijn de voordelen van Wurth schroeven?

Van oorsprong is Wurth een Duitse fabrikant. Je mag dan ook degelijkheid verwachten en zeker een absolute topkwaliteit.

Wat zijn de nadelen van Wurth schroeven?

Mede door de hoge kwaliteit van Wurth schroeven ligt de aanschafprijs wat hoger dan andere merken.

Wat zijn Fermacell schroeven?

Fermacell is de bekendste leverancier van gipsplaten. Deze Fermacell platen kunnen het beste gemonteerd worden met gipsplaatschroeven. Fermacell heeft hiervoor zijn eigen Fermacell schroeven uitgegeven. Wanneer je dus Fermacell gipsplaten gaat installeren, kies dan ook voor de snelste wijze van installeren voor Fermacell schroeven.

Waar/waarom pas je Fermacell schroeven toe?

Fermacell schroeven zijn specifiek te gebruiken voor Fermacell gipsplaten. Fermacell schroeven zijn gipsplaatschroeven. Dit houdt in dat de schroeven scherp zijn zwart gefosfateerd om roestvorming na het het aanbrengen van stucwerk te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van Fermacell schroeven?

Fermacell schroeven en Fermacell gipsplaten zijn een ideale combinatie. Met Fermacell schroeven monteer je heel snel en gemakkelijk je gipsplatenwand zonder dat je hoeft voor te boren en de gipsplaten beschadigd.

Wat zijn de nadelen van Fermacell schroeven?

Kies je voor Fermacell schroeven, dan zul je iets duurder uit zijn. In principe zijn Fermacell gipsplaten ook te bevestigen met andere merken gipsplaatschroeven.

Wat is een bootschroef?

In de lijst met soorten schroeven is de bootschroef een uitzondering. Een bootschroef is propeller die verbonden is met de motor van een motorboot en zorgt ervoor dat de boot wordt voortgedreven.

Waar/waarom pas je een bootschroef toe?

De bootschroef wordt met de motor verbonden en komt onder de boot te liggen. Bij het starten van de motor gaat de bootschroef draaien en stuwt zo de boot voort door het water.

Wat zijn de voordelen van een bootschroef?

Een bootschroef is noodzakelijk voor een boot die aangestuurd wordt door een motor. Soms zijn er meerdere schroeven aanwezig, zodat de boot nog sneller wordt.

Wat zijn de nadelen van een bootschroef?

Voor een boot is een bootschroef noodzakelijk, er zijn dan geen nadelen aan het gebruik van een bootschroef.

Wat is een oogschroef?

De oogschroef wordt in vele woningen gebruikt. Een oogschroef is een schroefdraad met aan het uiteinde een oogje. Een oogschroef wordt in de muur gedraaid en aan het oogje kunnen dingen opgehangen worden.

Waar/waarom pas je een oogschroef toe?

Een oogschroef wordt het vaakst gebruikt voor het ophangen van schilderijen aan de muur of andere hangende objecten.

Wat zijn de voordelen van een oogschroef?

Het voordeel van een oogschroef is dat je de schroef gemakkelijk in de muur draait en hierdoor je wand op een snelle wijze kunt decoreren met een schilderij, foto of iets anders.

Wat zijn de nadelen van een oogschroef?

Omdat je een oogschroef met een tang moet indraaien, mag de ondergrond niet te hard zijn. Soms is voorboren noodzakelijk.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.