Home » Blog » Schutting » Zelf een schutting maken

Zelf een schutting maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wilt u uw tuin op een stijlvolle en veilige manier omheinen met een mooie schutting? En wilt? Top! Want dat kan namelijk bij mij, Fred Schouten. Een schutting maken is mogelijk aan de hand van mijn bouwtekeningen waarin je stap voor stap kunt zien wat je moet doen om een schutting te maken. Doordat je zelf een schutting maakt, hoef je niet zo onnodig veel geld meer uit te geven aan het laten maken van een schutting. De kosten van het laten maken van een schutting en dit zelf doen, verschillen namelijk behoorlijk. Je zou zomaar meer dan duizend euro kunnen besparen wanneer jij besluit dit zelf te doen.

Een schutting maken is met een goede bouwtekening een leuk en goed haalbaar project dat jij helemaal zelf kunt uitvoeren. Er is maar één cruciaal onderdeel waar je aan moet voldoen, en dat is voldoende motivatie hebben! Want met voldoende motivatie kan jij binnen korte tijd een schutting maken waar je echt trots op kunt zijn. Je buren zullen versteld staan en vragen welk bedrijf jouw schutting gemaakt heeft. Jouw bankrekening zal minder hard geraakt worden doordat jij je schutting zelf gemaakt hebt en je kan nog jaren van je schutting genieten! Benieuwd hoe jij een schutting kan maken? Lees dan snel verder en ontdek!

Schutting maken en plaatsen

Ten eerste is het belangrijk dat jij weet hoe je een schutting moet maken. Zoals je waarschijnlijk al gelezen hebt kan jij dit aan de hand van mijn bouwtekening eenvoudig doen. Wat je echter wel moet beseffen is dat je daarna ook nog je schutting moet plaatsen. Dit is eenvoudiger dan je denkt, maar verlangd wel enige toelichting. Het is namelijk zeer belangrijk dat jij de palen die de verschillende delen van de schutting met elkaar verbinden diep in de grond staan. Door te kiezen voor lange palen heb je wat meer speling en kan je de palen, wanneer ze te hoog uit zouden steken, altijd nog afzagen.

Ook is het onderhoud van je schutting belangrijk. Want als jij besluit je schutting niet de onderhouden, is je schutting binnen enkele jaren al in een staat waar je zelf ook niet meer blij mee bent. Als jij er echter voor kiest om na het maken van je schutting op correcte wijze met je schutting om te gaan, kan ik je vertellen dat je nog minstens tien jaar met plezier van je schutting gebruik kunt maken.

Door middel van diverse onderhoudsmiddelen kan jij je schutting optimaal beschermen tegen houtrot en andere bedreigingen. Informeer bij je plaatselijke doe-het-zelf winkel of bouwmarkt wat de beste middelen zijn om te gebruiken bij de door jou gekozen houtsoort. Hiermee kan jij er zelf voor zorgen dat je schutting nog vele jaren in optimale staat verkeert.

Stappenplan

De stappen die je het beste kunt doen om alles op de juiste volgorde te maken zijn drie hoofdstappen:

  1. Voorbereidingen
  2. Maken
  3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Alles wat je in de voorbereidende fase goed doet verdien je terug qua tijd en kosten in de uitvoerende fase. Daarom zeggen ze vaak een goede voorbereiding is het halve werk. Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen bepalen
  3. Materiaalsoort bepalen
  4. Bouwtekeningen zoeken
  5. Materialen bestellen

Over al deze stappen wil ik hieronder uitgebreid ingaan.

Stap 1.1: Locatie bepalen

De gewenste locatie is voor de meeste mensen wel duidelijk. Langs de kant van je tuin bijvoorbeeld maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Je wilt vooraf ook weten waar je de poort wilt maken. Hoe groot moet de poort worden? De locatie van je poort zal in de meeste gevallen duidelijk zijn. Dat is waar je nu de pad naar de openbare weg hebt lopen.

Heb je een woning waarbij je tegen één of twee zijkanten over de volledige lengte een mogelijkheid hebt om op de stoep te komen dan wordt het wel anders. In dat geval ga je kijken wat je waar in je tuin wilt gaan zetten. Dan kun je namelijk makkelijk elke willekeurige plaats uit kiezen die je wilt.

Staat er een grote schuur in je tuin dan kan het zeker interessant zijn om een poort te maken waar je met een auto en kar doorheen kunt.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen bepaal je door een schetsje op schaal te maken van je tuin. Daarin zet je de locatie van de poort of poorten. Dan meet je vervolgens de afstanden die over blijven. Verder is de hoogte belangrijk. Niet overal mag de maximale hoogte twee meter zijn bijvoorbeeld.

Stap 1.3: Materiaalsoort bepalen

Bij het bepalen van het gewenste materiaal speelt de gewenste levensduur en ook de kosten een belangrijke rol. Wat jij jezelf dan af moet vragen is:

  1. Hoelang wil ik in deze woning wonen? Dus is het een woning waar je maar even in woont of zou je er heel je leven in willen wonen. Dit heeft veel invloed op de keuze die je maakt.
  2. Waar hou je zelf van? Hou je van landelijk of modern?
  3. Wat past bij de rest van je tuin?

Afhankelijk van de beantwoording op deze vragen kun je dan een keuze maken. Kijk hier wat een schutting per meter gemiddeld kost. Aan de hand van deze lijst kun je dan al snel een kostprijs bepalen voor alles.

Stap 1.4: Bouwtekeningen zoeken

Wanneer je eenmaal weet wat je echt wilt hebben is het tijd om opzoek te gaan naar tekeningen. Deze tekeningen kun je in het ledengedeelte van onze website vinden. Alle tekeningen zijn als PDF bestand opgeslagen en elke tekening is voorzien van een handige materialenlijst. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden.

Stap 1.5: Materialen bestellen

De materialen kun je op veel verschillende plaatsen bestellen. Het is heel verstandig om prijzen op te vragen. Je kunt daardoor veel geld besparen. Waar kun je offertes opvragen? Bij houthandels en bouwmarkten. Je kunt gewoon naar Google gaan en daar opzoek gaan naar bedrijven die hout aanbieden.  Je zult dan vanzelf heel wat bedrijven tegen komen. Check ook eventueel de reviews. Al moet ik wel zeggen dat deze erg gekleurd kunnen zijn.

Hou ook rekening met bezorgkosten vraag deze ook gelijk op en vraag prijzen inclusief BTW.

Stap 2: Maken

  1. Begin pas wanneer het materiaal binnen is.
  2. Laad je accu’s op.
  3. Werk stap voor stap af voor je verder gaat.
  4. Gebruik altijd veiligheidsmiddelen zoals een oog en oor bescherming.
  5. Werk zo nauwkeurig mogelijk.
  6. Wanneer je schuttingdelen maakt maak deze dan precies volgens de tekening.
  7. Boor met een grondboor de gaten voor de palen op de gewenste afstand.
  8. Begin met de palen voor de poort.
  9. Hang daarna de gemaakte schuttingdelen aan de palen of verbind de planken er aan. Dit is afhankelijk van wat je keuze is.
  10. Daarna hang je de poort af.
  11. Let er op dat de poort goed van schoren is voorzien.

Stap 3: Afwerking

De afwerking van het gekozen materiaal is niet altijd nodig. Wanneer je beton, steen, composiet of kunststof gebruikt hoef je geen extra maatregelen te nemen om het materiaal te beschermen. Voor hout hoeft het ook niet altijd.

Hardhout kan prima zonder extra bescherming van tuinbeits. Al is het wel zo dat deze tuinbeits er voor zorgt dat de kleur behouden blijft. Verder rek je de levensduur op.

Hout heb je in verschillende duurzaamheidsklassen.

Duurzaamheidsklasse 1 waaronder hardhout (Angelim Vermelho, Azobé, Okan, Massaranduba, Tali, Abiurana¹) valt gaat langer dan 25 jaar mee in de open lucht. Voor hardhouten palen moet je er wel rekening mee houden dat dit korter is. Vooral op de scheiding tussen de grond en de lucht. Dat is de gevaarlijkste plaats voor hout. Dit kun je op lossen om een goede bescherming te voorzien.

Duurzaamheidsklasse 2 is hout dat 15 tot 25 jaar mee kan gaan in de open lucht. Dit zijn hardhout soorten als Cupiuba, Meranti, Southern Yellow Pine (Amerikaans Grenen), Western Red Cedar, Yellow Cedar

Duurzaamheidsklasse 3 is hout dat 10 tot 15 jaar mee gaat. Het gaat hier over geïmpregneerd Grenen, Douglas Hout, geïmpregneerd Vuren, Siberisch Lariks.

Duurzaamheidsklasse 4 is hout dat 5 tot 10 jaar mee gaat en dus niet meer echt duurzaam is zoals gewoon grenen en vuren.

Duurzaamheidsklasse 5 is hout dat heel snel wegrot en dus niet duurzaam is. Dit hout gaat maar 5 jaar of korter mee. Dit zijn populier en berkenhout

Nu je de verschillende duurzaamheidsklassen weet is het ook makkelijker om een keuze te maken.

Duurzaamheid verbeteren

Zoals al eerder gezegd kun je de duurzaamheid verbeteren door je hout te schilderen, olie te voorzien of te voorzien van tuinbeits. De beste hiervan is naar mijn mening het voorzien van tuinbeits. Deze beits zorgt er voor dat je hout van binnenuit wordt beschermt tegen intrekkend vocht. Daarnaast laat het wel het vocht dat in het hout zit naar buiten los. Je hout is daardoor ademend en veel minder gevoelig voor houtrot

Bouwtekening schutting

Een goede schutting bouwen kan natuurlijk alleen met een goede bouwtekening. Omdat jij kiest er zelf één te maken, bespaar je direct enorm veel geld dat je kunt gebruiken voor andere bouwprojecten. Voorbeelden van deze projecten kan jij vinden in mijn bouwtekeningenpakket, waar naast de bouwtekening van een schutting ook nog tienduizend andere bouwtekeningen zitten die jij kunt gebruiken. Je kunt namelijk ook je eigen tuinbank of complete inrichting van je woonkamer met dit bouwtekeningenpakket maken. Kortom, keuze zat met het bouwtekeningenpakket van Fred!

Benieuwd wat je nog meer met dit pakket kunt doen? Of welke hobbyprojecten jij in pakket kunt terugvinden?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Schutting maken
(Steiger) houten Schutting maken kun je zelf

Steigerhouten schutting bouwen

Wil jij jouw prachtige tuin voorzien van een steigerhouten schutting? Of wil je jouw voortuin omheinen met een schutting? Dan kan jij met dit artikel leren hoe je zelf een steigerhouten schutting maakt. Want hoe kan jij eigenlijk je eigen schutting bouwen en aan welke voorwaarden moet een goede steigerhouten schutting voldoen? Een steigerhouten schutting maken doe je helemaal zelf met een bouwtekening. De tijden waar je nog honderden euro’s voor een schutting moest betalen zijn over. Met dit artikel kun jij direct aan de slag voor jouw nieuwe steigerhouten schutting! Benieuwd of jouw steigerhouten schutting een haalbaar project is? Lees dan nu verder!

Een steigerhouten schutting bouwen, waar moet ik allemaal op letten?

Bij het maken van een steigerhouten schutting is het natuurlijk logisch dat je eerst alles goed uitgemeten moet hebben. Je moet er rekening mee houden dat de palen, waar je de schutting aan vast zet, tenminste 1 meter diep in de grond gezet wordt. Het gevolg hiervan is dat je steigerhouten schutting ook in de winter bestand is tegen de forse weersomstandigheden.

Een steigerhouten schutting maken kost over het algemeen niet heel veel tijd, omdat je de planken op een vrij makkelijke manier aan elkaar kan verbinden. Zolang je de bouwtekening volgt, kan je met het maken van een steigerhouten schutting al binnen tien arbeidsuren klaar zijn. De tijd die daarna komt, zit vooral in het plaatsen van de schutting.

Wat kost het bouwen van een schutting?

Het grote voordeel van het werken met steigerhout is dat het uiteindelijk een stuk voordeliger is dan werken met andere houtsoorten. Doordat je al besloten hebt niet gebruik te maken van de bouwpakketten van een bouwmarkt, ben je al honderden euro’s goedkoper uit. Maar je bespaart vooral door een steigerhouten schutting te maken zonder zelf alle materialen kant- en klaar gekocht te hebben.

De kosten van een steigerhouten schutting maken zijn volledig afhankelijk van het aantal meter schutting dat jij van plan bent te bouwen. Je kan met de bouw van een complete schutting honderden euro’s besparen.

Wat kost een schutting gemiddeld per meter?

De kosten van een schutting worden voor een groot gedeelte bepaald door het houtsoort.

In de onderstaande tabel een overzicht zodat je per meter heel makkelijk kunt uitrekenen wat de kosten zijn voor jouw schutting.

Kosten schutting per meter
Materiaal Kosten per Meter
Hardhout €85,- tot €210,-
Geïmpregneerd €55,- tot €125,-
Steigerhout €40,- tot €125,-
Kunststof €50,- tot €120,-
Composiet €55,- tot €100,-
Beton €60,- tot €100,-
Uurloon schutting plaatsen €25,- tot €40,-
Overige materialen €15,- tot €50,-

Het verschil in de kosten heeft voornamelijk te maken met verschil in kwaliteit en leverancier. Wees altijd zo slim om voor de materialen die je koopt eerst een offerte aanvraagt. Hiermee kun je veel geld verdienen. Wat je ook vaak ziet dat de kosten per meter lager worden wanneer de afmetingen van de schutting groter worden.

Op zoek naar een bouwtekening voor een steigerhouten schutting?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres, want als bouwtekeningen specialist kan Fred jou helpen met het bouwen van een steigerhouten schutting. Als je naar een bouwtekening van een steigerhouten schutting op zoek bent, is dit bouwtekeningenpakket misschien wel iets voor jou. Omdat je kan deze bouwtekening gewoon in dit pakket vinden! De bouwtekening helpt jou om je nieuwe steigerhouten schutting te bouwen en in elkaar te zetten.

Want ook als je iets anders dan een steigerhouten schutting wilt bouwen, is het bouwtekeningenpakket van Fred het juiste pakket voor jou! Bouw je liever een tuinhuisje van steigerhout? Of juist een boomhut? Dan is het bouwtekeningen pakket van Fred het pakket dat jou hierbij gaat helpen.

Wil je meer weten over dit fantastische bouwtekeningenpakket? Of welke bouwtekeningen er allemaal in dit pakket te vinden zijn?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Steigerhouten schutting maken
Schutting bouwen

Bouwen of laten plaatsen

Zit je nog te twijfelen of je wilt je zelf aan de slag wilt met heb bouwen van je schutting of toch liever laten plaatsen? Lees dan hier de voor en de nadelen op een rij.

Voordelen van laten plaatsen van een schutting

  1. Het is makkelijk want je hoeft zelf nergens achter aan te gaan.
  2. Je hebt geen tekening of gereedschappen nodig.
  3. Scheelt je zwaar werk.
  4. Voor iemand die niet heel handig is, is dit een slimme oplossing.

Nadelen van het laten plaatsen

  1. Kosten lopen erg op. Uurloon is duur.
  2. Het is heel belangrijk om met een goed bedrijf in zee te gaan want anders kan je schutting er wel erg slordig bij staan.
  3. Kwaliteit heb je zelf geen enkele invloed op.

De voordelen van zelf een schutting plaatsen

  1. De beste kwaliteit.
  2. Door nauwkeurig te werken krijg je een super mooi en goed resultaat.
  3. Snel te maken met behulp van goede bouwtekeningen.
  4. Gereedschappen heb je al in huis.

Enkele nadelen van zelf een schutting plaatsen

  1. Het kost je tijd.
  2. Een goede bouwtekening is wel erg handig. We hebben hier een goede oplossing voor zoals je kon lezen in dit artikel.

Direct toegang tot het hele bouwtekeningenpakket? Dat kan via deze link!

Wat ga jij doen? Zelf aan de slag of je laat het voor je doen? Heb je bepaalde aanvullingen laat het in een reactie weten onder dit bericht…

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.