Home » Blog » Spouwmuurisolatie: Lees er alles over. Bouwkundige benamingen uitgelegd door Fred

Spouwmuurisolatie: Lees er alles over. Bouwkundige benamingen uitgelegd door Fred

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wanneer we het over spouwmuurisolatie hebben dan komen er wel wat vragen boven die je graag beantwoord wilt hebben. In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een spouwmuur?

In spouwmuren van nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig standaard spouwmuurisolatie toegepast. Maar dit is niet altijd zo geweest. Sterker nog, een spouwmuur was 100 jaar geleden ook nog helemaal niet gebruikelijk.

Er werden nog enkele wanden gebruikt. Dit leidde er wel toe dat veel woningen last hadden van doorslaand vocht. Regen trok vanaf de buitenkant direct door naar binnen.

Dit had ook grote gevolgen voor de volksgezondheid, want vocht en schimmel zijn erg slecht voor de gezondheid van de bewoners. De spouwmuur werd in Nederland tussen 1910 en 1920 geïntroduceerd.

Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur, technisch gezien ook wel binnen- en buitenblad genoemd. Hiertussen zit een open ruimte, de spouw. De spouw zorgde ervoor dat vocht niet meer naar de binnenmuur kon doorslaan.

Hoewel de spouwmuur oorspronkelijk bedoeld was om vocht buiten te houden, zorgt de stilstaande lucht in de spouw toch voor een enigszins isolerende werking. Klimaat en milieu speelden in die jaren nog niet, dus aan het isoleren van de spouw werd niet gedacht. Ook energiebesparing was nog niet belangrijk. Er werd juist volop gebruik gemaakt van nieuwe energie, zoals gas.

Wat is spouwmuurisolatie?

In 1960 werden spouwmuren verplicht voor alle nieuw te bouwen woningen. In eerste instantie nog om doorslaand vocht te voorkomen. Het was een aanzienlijke verbetering voor de woningmarkt en ook de volksgezondheid ging er op vooruit.

Het was pas begin jaren 70 toen ook het isoleren van de spouwmuur werd ontdekt. Mede door de oliecrisis in 1973 werd er gekeken naar mogelijkheden om energie te besparen en zo dus minder gebruik te maken van olie als brandstof.

Spouwmuurisolatie bleek zeer effectief om de warmte binnen te houden, zodat er minder energie gestookt zou moeten worden. Ongeveer vanaf de jaren 80 werden steeds meer nieuwbouwwoningen standaard voorzien van een isolatie in de spouwmuur.

Bij het bepalen of een spouwmuur voorzien is van isolatie worden woningen vanaf de jaren 80 vaak als grens genomen. Vanaf die tijd mag je er vanuit gaan dat woningen spouwmuurisolatie hebben. Maar een groot gedeelte van de woningen in Nederland stamt nog van voor de jaren 80. Veel van deze oude woningen hebben nog geen geïsoleerde spouwmuur. Gelukkig zijn de technische mogelijkheden vooruitstrevend om ook oude woningen achteraf te voorzien van spouwmuurisolatie. Dit wordt ook wel het na isoleren van de spouwmuur genoemd.

Heb ik een spouwmuur?

Om spouwmuurisolatie toe te passen moet je woning wel over een spouwmuur beschikken. Hoe kun je nagaan of je een spouwmuur hebt? Zoek als eerste na wat het bouwjaar van je woning is. Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1980? de kans is dan groot dat je over een spouwmuur beschikt en waarschijnlijk ook over een spouwmuur dat niet geïsoleerd is.

Is je woning van na 1980? Je hebt vrijwel zeker een spouwmuur en hoogstwaarschijnlijk is deze ook geïsoleerd.

Er kunnen nog wel woningen uit de jaren 80 zijn die niet geïsoleerd zijn en geïsoleerde woningen uit de jaren 80 kunnen voorzien zijn van slechte of verzakte isolatie. Het kan dan nuttig zijn om de staat van de aanwezige isolatie na te kijken. Isolatiemateriaal kan aangetast of verzakt zijn. Als je de muur opnieuw wilt isoleren, dan moet je de oude spouwmuurisolatie verwijderen.

Is je woning van voor 1920? Dan  heeft je woning geen spouwmuur. Een andere methode om erachter te komen of je een spouwmuur hebt, is om de muur op te meten.

Is de muur smaller dan 24 centimeter, dan beschikt je woning niet over een spouwmuur. Je kunt ook een gespecialiseerd bedrijf langs laten komen die met een camera kan onderzoeken of er spouwmuren in de woning aanwezig zijn.

Geen spouwmuur, toch isoleren?

Je woont in een woning van voor 1920 zonder spouwmuur en je wilt toch isolatie toepassen? Dat is mogelijk, maar dat kan uiteraard niet met spouwmuurisolatie. Je kunt dan gevelisolatie toepassen.

Hierbij heb je de keuze om van buitenaf te isoleren van vanaf de binnenzijde. Er wordt aangeraden om voor isoleren langs de buitenzijde te kiezen.

Bij het isoleren langs de binnenzijde is er altijd een kans op het ontstaan van koudebruggen, waardoor de isolatie een groot gedeelte van de isolerende werking verliest en daarnaast neem het extra ruimte in.

Langs de buitenzijde is de beste methode om warmte binnen te houden, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat je na het aanbrengen van de isolatie nieuwe gevelbekleding aanbrengt. Zo kun je toch muurisolatie toepassen en profiteren van energiebesparing als je geen spouwmuur hebt.

Waarom spouwmuurisolatie toepassen?

De Nederlandse overheid probeert al een tijdje zoveel mogelijk woningeigenaren te stimuleren om hun woning te isoleren. Van overheidswege is dit belangrijk, omdat er een klimaatakkoord uitgevoerd moet worden.

Een speerpunt in het akkoord is een aanzienlijke daling van de uit te stoten CO². Dit kan met bijvoorbeeld elektrische auto’s, maar de grootste daling wordt bereikt als alle woningen zijn geïsoleerd.

Als voor jou nog de vraag is spouwmuur isoleren of niet, dan wil je er ook persoonlijk baat bij hebben en niet omdat de overheid dit graag wil. Dit is inderdaad ook het geval. Vooral als je al overlast ervaart van kou, tocht en vocht in je woning. Je woning zal dan minder comfortabel aanvoelen en waarschijnlijk zet je telkens de verwarming hoger.

Wanneer je spouwmuurisolatie toepast zul je direct profiteren van een veel comfortabele woning, waarin de warmte vastgehouden blijft.

Kou en tocht zijn verleden tijd en spouwmuurisolatie kan vochtproblemen oplossen. Let wel op dat je ook altijd de oorzaak van een eventueel vochtprobleem probeert te achterhalen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat je de verwarming niet meer hoger hoeft te zetten of langer hoeft laten te branden.

De warmte zal immers niet meer naar buiten ontsnappen. Op jaarbasis bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s aan energiekosten, afhankelijk in welk type woning je woont. Hierdoor is je investering in spouwmuurisolatie binnen enkele jaren terugverdiend. Het na isoleren van de spouwmuur is daarom zeker aan te bevelen, het is één van de meest effectieve methodes om kosten te besparen.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Het belangrijkste voordeel van spouwmuurisolatie is natuurlijk dat je geen last meer hebt van warmteverlies en je een aanzienlijke energiebesparing kunt bereiken. Dit heeft weer een kostenbesparing op energiekosten tot gevolg.

Tegelijkertijd verhoog je het comfort van je woning. Warmte wordt goed vastgehouden, waardoor je vooral in de winter van een warme woning geniet. Zomers zal spouwmuurisolatie ervoor zorgen dat de woning aangenaam koel blijft.

Door een verlaging van de energiebehoefte stoot je ook minder CO² uit en hiermee is spouwmuurisolatie ook een goede keuze als je ecologisch verantwoord bezig wil zijn. Naast een thermische isolatie zal spouwmuurisolatie ook zorgen voor een akoestische isolatie.

Je kunt kiezen voor een isolatiemateriaal met een hoge akoestische isolatiewaarde.

Geluidsisolatie van de spouwmuur is erg handig als je woning bijvoorbeeld langs een drukke weg staat. Verder is het na isoleren van de spouwmuur een klus dat geen verbouwingen en overlast door breekwerk geeft.

Ook het aanzicht van de buitengevel zal niet veranderen. Muurisolatie in een bestaande woning is ook nog eens snel achter de rug. Gemiddeld is het isolatiemateriaal binnen één dag aangebracht.

Spouwmuurisolatie nadelen

Uiteraard zijn er ook wel enkele spouwmuur isoleren nadelen op te noemen. Een veelgehoorde klacht na het aanbrengen van spouwmuurisolatie is dat er vocht- en schimmelproblemen in de woning ontstaan.

Dit heeft er mee te maken dat de woning dusdanig goed geïsoleerd is, dat vocht in de woning minder gemakkelijk de woning kan verlaten. Het vocht gaat condenseren en condens dat niet weg kan, zal de muren en plafonds aantasten.

Ook zal een woning minder frisse lucht binnenkrijgen. Kreeg je eerst door geen of slechte isolatie voldoende tocht in huis, nu zul je merken dat alle kamers luchtdicht zijn.

Om de problemen met vocht en verluchting op te lossen is het noodzakelijk dat je spouwmuurisolatie altijd laat samengaan met het aanbrengen van een goed ventilatiesysteem.

Ventileren is uitermate belangrijk, dus spouwmuurisolatie en ventilatie gaan altijd samen. Verder kun je de wens hebben om spouwmuurisolatie aan te brengen, maar de spouwmuur kan ook ongeschikt zijn. Zo mag de gevel geen dampwerende laag hebben.

Dit geldt voor een buitengevel van geglazuurde of geschilderde stenen. Ook de spouw zelf moet geschikt zijn om isolatiemateriaal aan te brengen. De breedte van de spouw is hierbij van belang. Op basis hiervan kies je ook een bepaald isolatiemateriaal. Ook een sterk vervuilde spouw is niet geschikt om isolatie in aan te brengen.

Tenslotte mag een buitengevel nooit beschadigd zijn. Alvorens je spouwmuurisolatie gaat aanbrengen zul je eerst de gevel moeten repareren. Dit verhoogt uiteraard de kosten voor spouwmuurisolatie. Ondanks de nadelen, zullen de nadelen niet opwegen tegen de vele voordelen van spouwmuurisolatie.

Hoe vind spouwmuurisolatie plaats?

Spouwmuurisolatie aanbrengen kan gebeuren tijdens het bouwen van een nieuwbouwwoning en het kan in een bestaand huis met het isoleren van de spouwmuur. Bij spouwmuurisolatie in een nieuwbouwwoning zal er in de regel gebruikt gemaakt worden van spouwmuurisolatie platen.

Er wordt vaak eerst een binnenmuur gebouwd waartegen het isolatiemateriaal komt. Meestal blijft er dan nog een stuk spouw vrij tussen het isolatiemateriaal en de buitengevel.

Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal in contact komt met vocht. Overigens hoeft dit met de huidige isolatiematerialen geen probleem te zijn. De meeste isolatiematerialen zijn tegenwoordig goed bestand tegen vocht.

Bij muurisolatie in een bestaande woning is het onmogelijk om spouwmuurisolatie platen aan te brengen of spouwmuurisolatie glaswol in de vorm van dekens. Er kan dan gebruik gemaakt worden van vlokken, parels of purschuim.

Om dit materiaal in de spouwmuur te krijgen worden er aan de buitengevel gaten geboord in de voegen van het metselwerk. Door deze boorgaten worden vlokken of parels geblazen of purschuim ingespoten.

Wanneer de spouw voldoende gevuld is met isolatiemateriaal worden de gaten weer gevuld met specie. Aan de buitenzijde is dan niets meer te zien van het na isoleren van de spouwmuur.

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Er is niet direct aan te geven wat de beste spouwmuurisolatie in een bestaande woning is. Dit is namelijk van diverse factoren afhankelijk, zoals het type woning en het type en de staat van de spouwmuur.

Een spouwmuur na isoleren kan grofweg met drie spouwmuurisolatie soorten: vlokken van glaswol of steenwol, parels van polystyreen en purschuim.

Ieder soort van spouwmuurisolatie heeft zijn eigen voor- en nadelen en ervaringen spouwmuurisolatie met parels zullen anders zijn dan  spouwmuurisolatie ervaringen met vlokken of purschuim.

Alle type isolatiematerialen zijn goed, maar dit is pas als het soort isolatiemateriaal geschikt is voor het type spouwmuur dat je hebt. Dan heb je pas te maken met de beste spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie glaswol of steenwol

Het isolatiemateriaal glaswol en steenwol vallen onder de zogenaamde minerale wollen. Meestal worden ze aangekocht in rollen of dekens die gemakkelijk op maat te snijden of te knippen zijn. Dit materiaal is bijvoorbeeld zeer geschikt voor dakisolatie. Maar eenzelfde isolatiewaarde voor de spouwmuur kun je ook bereiken met vlokken glaswol of steenwol.

Glaswol is hierbij het meest populair. Glaswol bestaat uit hele fijne vezels met glasdraden. In glaswol wordt dan ook gerecycled glas gebruikt.

Samen met een bindmiddel vormt glaswol een zeer goed isolatiemateriaal dat vooral uit heel veel lucht bestaat. Voor spouwmuurisolatie wordt glaswol in vlokken geproduceerd die in de spouw worden ingeblazen. Glaswol vlokken behoren tot een van de beste isolatiematerialen met een zeer hoge isolatiewaarde.

De isolatiewaarde van steenwol daarentegen is iets minder. Dit is ook de reden dat steenwol minder populair is dan glaswol. In steenwol zit vulkanisch gesteente verwerkt. Dit maakt het isolatiemateriaal iets dichter en daarom is de akoestische isolatie met steenwol wel weer beter. Voor steenwol wordt dus meestal gekozen als de akoestische isolatie een belangrijke rol speelt.

Spouwmuurisolatie parels

Kies je ervoor om je spouwmuur te isoleren met parels, dan gaat het vrijwel altijd om EPS-parels, oftewel polystyreen parels. Dit klinkt moeilijk, maar deze parels staan bekend als bolletjes van piepschuim. Het materiaal van spouwmuurisolatie parels wordt gewonnen uit aardolie en de bolletjes zelf zitten vol met lucht.

Dit zorgt voor een uitstekende isolatiewaarde. De isolatiewaarde van parels is iets lager dan glaswol, maar daartegenover staat dat parels wel volledig recyclebaar zijn. Een spouwmuur isoleren met parels is de meest milieuvriendelijkste wijze.

Ook de parels worden net zoals bij glaswol in de spouw geblazen samen met een lijm, zodat de parels gezamenlijk een stevige isolerende wand vormen.

Van spouwmuurisolatie parels zijn diverse varianten verkrijgbaar. Zo zijn er zwarte EPS-parels.

Deze parels hebben een veel hogere isolatiewaarde dan de standaard gebruikte parels. Een minder gebruikte vorm van parels zijn perlietkorrels. Perlietkorrels bestaan uit vulkanisch glas en zijn extra waterafstotend. Helaas is de isolatiewaarde hiervan niet erg hoog.

Spouwmuurisolatie pur

Pur is een isolatiemateriaal dat iedereen wel kent en voor diverse uiteenlopende isolatiewerken gebruikt kan worden. Pur wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor het isoleren van een kruipruimte of voor vloerisolatie. Purschuim is dus een vloeibaar schuim dat bestaat uit twee componenten.

De componenten zorgen er enerzijds voor dat het schuim vloeibaar blijft en anderzijds dat het schuim als deze eenmaal aangebracht is zal expanderen en hard wordt. Pur voor spouwmuurisolatie inzetten is dan ook zeer goed te doen.

Door de gaten in de buitengevel wordt vloeibaar pur voor spouwmuurisolatie ingespoten. In de spouw zal de pur uitzetten en zich hechten aan de wanden en zeer hard worden.

Purschuim heeft als voordeel dat je hiermee een hoge isolatiewaarde van de spouwmuur verkrijgt en pur is bestand tegen vocht en is brandvertragend. Ook alle naden en kieren in de spui zullen met spouwmuurisolatie pur goed gedicht worden. Op het vlak van milieuvriendelijkheid scoort pur minder. Het materiaal is niet recyclebaar en ga je spouwmuurisolatie verwijderen, dan is dit met pur haast een onmogelijke taak.

Wat is de beste spouwmuurisolatie om te kiezen?

Ga je de spouwmuur isoleren met één van bovenstaande spouwmuurisolatie soorten, dan heb je niet altijd een vrije keuze. Dit hangt vooral af van de breedte van de spouw en de soort buitengevel. Voor spouwmuurisolatie glaswol heb je bijvoorbeeld een grotere spouw nodig van minimaal 4 centimeter.

Ook de voeg die geboord moet worden in de buitengevel moet wat breder zijn. Voor spouwmuurisolatie pur of spouwmuurisolatie parels is een spouw van minimaal 3 centimeter voldoende.

Wanneer je maar een smalle spouw hebt, kom je automatisch bij parels of pur uit. Deze spouwmuurisolatie soorten vereisen ook een minder breed boorgat. Verder kun je ook voor een specifiek isolatiemateriaal kiezen om dat je perse een hoge isolatiewaarde van de spouwmuur wilt behalen of je wilt juist een extra akoestische isolatie.

Pur en glaswol voldoen aan een hoge isolatiewaarde en met steenwol en glaswol bereik je ook een goede geluidsisolatie van de spouwmuur. Is je spouw nogal vervuild met bouwresten of cement? De beste keuze is dan spouwmuurisolatie parels.

De RC-waarde van een spouwmuur

De isolatiewaarde van diverse spouwmuurisolatie soorten kunnen in diverse soorten waardes uitgerekend worden. Voor de totale isolatiewaarde van de spouwmuur bereken je de RC-waarde. Hoe hoger de RC-waarde is, des te hoger is ook de isolatiewaarde van de spouwmuur. Bepaalde isolatiematerialen beloven een bepaalde isolatiewaarde, maar vaak is dit afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal.

Een gemiddelde spouwmuur zal ongeveer 6 tot 10 centimeter dik zijn. Als deze geïsoleerd is, hangt er meestal een RC-waarde aan van tussen de 1,5 en 2,0.

Dit is een goede isolatiewaarde. Vooral als je de RC-waarde vergelijkt met eenzelfde muur dat niet geïsoleerd is.

De RC-waarde zal dan rond de 0,5 zijn. Je ziet dus dat je met de RC-waarde kunt meten in hoeverre je muur geïsoleerd wordt.

Wat kost muurisolatie?

Wat kost spouwmuurisolatie is waarschijnlijk de belangrijkste vraag als je de spouwmuur gaat isoleren. De spouwmuurisolatie kosten zijn van diverse factoren afhankelijk. Ten eerste het oppervlakte van de spouwmuur. Gemiddeld genomen kun je aan het type woning een bepaald aantal  gemiddelde vierkante meters plakken.

Ook het gekozen isolatiemateriaal speelt een rol in de muurisolatie kosten. Wat kost spouwmuurisolatie per m2? Gemiddeld genomen mag je voor spouwmuurisolatie kosten per m2 een bedrag aanhouden van tussen de € 15,- en € 30,-. per m2.

Voor deze spouwmuurisolatie prijs mag je verwachten dat overal rekening mee gehouden is, dus het vullen van de spouwmuur en de arbeidskosten. Je kunt ook de totale spouwmuurisolatie kosten voor een bepaald type woning uitrekenen.

Een rijtjeswoning zal het vaakst voorkomen in Nederland. Ga je voor een rijtjeswoning de spouwmuur isoleren, dan ben je met glaswol gemiddeld € 900,- tot € 1.200,- kwijt. Voor parels betaal je gemiddeld € 1.200,- tot € 1.500,- en voor purschuim € 1.500,- tot € 1.800,-.

Woon je in een vrijstaande woning? Verdubbel dan de bedragen om een inschatting van de gemiddelde muurisolatie kosten te maken. Zoals je ziet zijn de kosten voor spouwmuurisolatie, ook met een duurder isolatiemateriaal nog steeds relatief laag. Met een gemiddelde energiebesparing van jaarlijks € 200,- tot € 500,- verdien je in 3 tot 7 jaar de investering terug.

Daarna geniet je optimaal van het rendement van je energiebesparing. 

Offertes kun je hier gratis aanvragen! Zo heb je altijd de beste prijs

Subsidie spouwmuurisolatie

Vanaf september 2019 is de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) ingevoerd. De SEEH is een spouwmuurisolatie premie, waarmee je een flinke besparing op spouwmuurisolatie kunt bereiken. De subsidie is bedoeld voor woningeigenaren die hun woning isoleren.

Het is dus niet alleen een subsidie spouwmuurisolatie, maar ook een premie voor andere soorten isolatie, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Om in aanmerking voor een spouwmuurisolatie premie te komen moet je naast spouwmuurisolatie ook een andere vorm van isolatie toepassen en de isolerende werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer of isolatiespecialist. Ook moet de woning jouw eigendom én hoofdverblijf zijn.

Gemiddeld kun je met een subsidie spouwmuurisolatie in combinatie met een andere vorm van isolatie ongeveer 20% terugverdienen op de totale kostprijs. Wil je wel je spouwmuur isoleren maar je hebt hier geen budget voor beschikbaar? Dan kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening.

Dit is een lening met een lage rente en volledig boetevrij. Er is rekening mee gehouden dat de maandelijkse kosten die je bespaart op energiebesparing voldoende moet zijn om de lening terug te betalen.

Een andere vorm van spouwmuurisolatie premie is het lage btw tarief. Dit tarief van 9% in plaats van 21% geldt alleen op de arbeidskosten als je voor spouwmuurisolatie aannemers inzet. Ga je zelf de spouwmuur isoleren, dan heb je geen recht op SEEH en het verlaagd btw tarief.

Grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Hoewel er bij isolatie van de spouwmuur niet veel fout gaat en je geniet van een flinke besparing met spouwmuurisolatie, kan er toch wel eens iets fout gaan. Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het nalaten van een grondig vooronderzoek.

Hiermee kun je namelijk vrijwel alle fouten die eventueel gemaakt worden voorkomen. Bij het vooronderzoek komt naar boven of je spouwmuur wel geschikt is voor spouwmuurisolatie en of er voorbereidende werken nodig zijn, zoals oude spouwmuurisolatie verwijderen of reparatie van de gevel.

Wanneer je het vooronderzoek nalaat, kunnen er andere fouten gemaakt worden, zoals het plaatsen van een verkeerd soort isolatiemateriaal of de spouwmuur isoleren terwijl de gevel ongeschikt is. Het is ook belangrijk om met een camera de spouw van te voren te onderzoeken om te zien hoe vervuild de spouw is.

Wanneer je een vervuilde spouw gaat vullen met isolatiemateriaal, is er een kans dat de isolatie niet gelijkmatig over de muur is verdeeld. Vuil kan ook zorgen voor koudebruggen en doet de isolatiewaarde teniet. Uiteraard gaat spouwmuurisolatie en vocht niet samen. Zorg naast muurisolatie ook altijd voor een goede ventilatie. Anders kun je na het aanbrengen van spouwmuurisolatie vochtproblemen krijgen.

Spouwmuurisolatie en vochtproblemen

Dat er soms vochtproblemen ontstaan na spouwmuurisolatie is inmiddels wel bekend en de reden hiervoor is slechte ventilatie. Met het aanbrengen van een ventilatiesysteem los je dit probleem op. Maar als je al last had van vochtige muren, dan is het niet zo dat spouwmuurisolatie dé oplossing hiervoor is.

Een veelvoorkomend probleem in veel woningen is bijvoorbeeld optrekkend vocht. Dit is vocht dat via de grond in de muren trekt naar de rest van de woning. Ook na het isoleren van de spouwmuur kun je hier nog steeds problemen mee krijgen.

Het is daarom verstandig om vochtproblemen bij de bron aan te pakken alvorens je begint met spouwmuurisolatie. Onderzoek wat de reden is voor vocht in de woning en pak dit aan. Nadien kun je spouwmuurisolatie toepassen. Als je dan alsnog last krijgt van vochtproblemen, dan weet je zeker dat het niet aan optrekkend vocht ligt, maar dat je woning slecht is geventileerd.

Zelf de spouwmuur isoleren of laten doen?

Is het mogelijk om zelf de spouwmuur te isoleren? Dit is in principe wel mogelijk, maar het is niet aan te raden. Hoewel een spouwmuur isoleren niet de meest moeilijke klus is, moet je wel weten waar je mee bezig bent.

Daarnaast heb je voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie speciale apparatuur nodig die niet iedere doe-het-zelver in bezit heeft. Je zult dus speciale apparatuur moeten huren. Ook is het nog de vraag of je zelf kunt inschatten hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt en in hoeverre je een expert bent in het beoordelen van de gevel en de spouw. Beter is het om een offerte voor spouwmuurisolatie op te vragen bij spouwmuurisolatie bedrijven.

Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in spouwmuurisolatie, waardoor je spouwmuur met vakkundigheid en professioneel  geïsoleerd wordt. De spouwmuurisolatie prijs is niet dusdanig hoog dat je hier perse op moet besparen.

Juist het goede resultaat van spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat je optimaal van spouwmuurisolatie profiteert en daarom is het vakkundig aanbrengen van spouwmuurisolatie zeer belangrijk. Om toch nog enigszins te besparen op de spouwmuurisolatie kosten kun je een spouwmuurisolatie subsidie aanvragen.

Hierop heb je sowieso geen recht als je zelf de spouwmuur gaat isoleren. Vraag dus een offerte voor spouwmuurisolatie aan bij diverse spouwmuurisolatie bedrijven, zodat je kunt kiezen uit diverse aanbieders en op prijs.

Offertes aanvragen voor het isoleren van je spouwmuur

Offertes kun je hier gratis aanvragen! Zo heb je altijd de beste prijs

Een comfortabele woning met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie behoort tot één van de meeste effectieve maatregelen om voor een flinke energiebesparing te zorgen. Met enkele jaren heb je je investering terugverdiend en omdat spouwmuurisolatie duurzaam is kun je daarna nog volop profiteren van energiebesparing.

Niet alleen uit het oogpunt van energie- en kostenbesparing is de spouwmuur isoleren een goed plan, je woning zal er heel wat comfortabeler door worden. Dit houdt in dat je ’s winters weer geniet van een behaaglijke woning en zonder dat je hiervoor de kachel extra hoog hoeft te zetten. Integendeel zelfs, de warmte blijft behouden, zodat je energie zult besparen. Zoek je voor je behaaglijke woning nog leuke meubels?

Kijk dan hier eens rond tussen de vele bouwtekeningen. Van vrijwel alle soorten meubelstukken vind je hier wel een bouwtekening die gemakkelijk te volgen is. Naast een warme en behaaglijke woning, geniet je ook van comfortabele en eigen gemaakte meubels.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.