Home » gids » Buitenkeuken maken van steigerhout, de hele zomer feest

Buitenkeuken maken van steigerhout, de hele zomer feest

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Droom jij er ook van: een eigen buitenkeuken maken van steigerhout?

Mijn vrouw wel.

Als kind had ze op tv al van die Amerikaanse buitenkeukens gezien. En nu kwam ze in woonblaadjes ook steeds buitenkeukens tegen.

Ik twijfelde: “In onze eigen tuin een kookstation met barbecue?”

Want tja, klussen is één ding, een complete BBQ keuken voor in de tuin bouwen is een tweede.

Maar je snapt dat het er uiteindelijk toch van kwam. Ik heb nu eenmaal een teer hartje. En als m’n vrouw me met haar mooie ogen aankijkt, doe ik zowat alles voor d’r.

Dus ik schetsen. Bij een buitenkeuken met barbecue is zelf maken namelijk de enige logische optie. Ga maar na: bij kopen ben je al snel duizenden euro’s lichter. En ik weet niet hoe jij erover denkt, maar mij gaat dat veels te ver.

Op deze pagina deel ik mijn ervaringen met een buitenkeuken maken van steigerhout. Ik koos voor steigerhout, omdat dat goed te verwerken is en lang meegaat.

Het is een compleet stappenplan geworden, zodat ook jij makkelijk de buitenkeuken (met barbecue, als je dat wilt) maakt. Ook krijg je mijn tips en tricks, en leg ik uit hoe je aan de bouwtekening komt.

Lees snel verder en sla de briketten maar vast in!

Buitenkeuken
Buitenkeuken

Houten buitenkeuken zelf maken in 10 stappen!

Inhoudsopgave

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Korte toelichting stappenplan en gids Buitenkeuken

Het doel van het stappenplan plus gids is jou in staat te stellen, op eigen kracht, de buitenkeuken van je dromen te kunnen maken. Middels ditzelfde stappenplan doorloop je een traject op je eigen tempo. Er zijn geen tijdslimieten verbonden aan de bouw van de keuken. De tijdsindicatie kan weliswaar verschillen per invulling van dit doe-het-zelf project. Zo zal een buitenkeuken met uitsluitend een barbecue minder tijd kosten dan een uitgebreidere versie.

Samengevat is het raadzaam dit plan met zorg en rust uit te voeren. Neem voldoende tijd om dit project uit te voeren. Een barbecue buitenkeuken zelf maken neemt nu eenmaal tijd in beslag.

Behalve het stappenplan, kunnen er diverse tips worden meegenomen zoals besparingen op het gebied van materialen en advies om slimmer te werken. Voor de serieuze doe-het-zelver wordt aanbevolen het volledige stappenplan stipt door te nemen.

Aan het einde van de Buitenkeuken Gids is informatie te vinden over de desbetreffende bouwtekeningen. Want zonder een sterke bouwtekening, is het bouwen van dit object een onbegonnen zaak.

Buitenkeuken maken
Buitenkeuken maken

Stappenplan voor een buitenkeuken maken (met en zonder barbecue)

De onderstaande stappen vatten globaal samen wat er moet gebeuren om dit project succesvol uit te voeren. Per project kunnen de precieze wensen verschillen, daarom bestaat er veel vrijheid om de uiteindelijke buitenkeuken, op-maat, op jouw wensen aan te passen. Vergeet daarom niet dat je met de definitieve bouwtekening nog alle kanten op kan.

Tevens worden er meerdere houtsoorten besproken. De steigerhout buitenkeuken is wat betreft de houten keukens, de meest voorkomende variant. Als basis kan dus worden genomen dat de besproken keukens van steigerhout worden gemaakt.

Begin bij stap 1 van het stappenplan en werk het af tot de laatste stap. Dan zal er gegarandeerd een keuken in de buitenlucht komen waar je van de zomer tot aan de winter met plezier gebruik van maakt.

Stap 1 – Locatie bepalen van de buitenkeuken

Alle doe-het-zelf projecten waar een object uit voortkomt dat in de buitenlucht moet worden geplaatst zal zijn opgestart met deze eerste stap: de locatie van de buitenkeuken.

Je hebt mogelijk al een idee waar je de buitenkeuken gaat plaatsen. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor, afhankelijk van de beschikbare ruimte in jouw buitenomgeving. Idealiter zijn er diverse opties waar de keuken geplaatst kan worden.

Direct naar de buitenkeuken bouwtekening? We hebben hier de bouwtekening voor jou klaarstaan.

Stap 1.1 – Beschikbare ruimte

Eerst nemen we de ruimte in overweging. Hoeveel ruimte heb je nodig voor de keuken die je zou willen maken? Ga je een buitenkeuken zelf construeren die op een later moment uitgebreid moet kunnen worden? Of wil je hier nog een opbergruimte achter bouwen? Dan zal je hier rekening mee moeten houden.

Stap 1.2 – Ondergrond

Niet iedere ondergrond is even geschikt voor het plaatsen van een buitenkeuken. Dit kan eenvoudig aangepakt worden door de ondergrond te vervangen door bijvoorbeeld steen of cement. Alhoewel het altijd mogelijk is om een mindere ondergrond te gebruiken, is het voor de duurzaamheid van de buitenkeuken verstandiger de ondergrond te versterken.

Grasmatten zijn een voorbeeld van een minder geschikte ondergrond. Door een van deze grasmatten te verwijderen en te vervangen met stenen, creëer je snel een sterke basis.

Stap 1.3 – Met of zonder overkapping een buitenkeuken bouwen

Een steigerhout buitenkeuken zal zich beter tegen bittere weersomstandigheden kunnen standhouden dan veel andere houtsoorten. Dat steigerhout de meest gebruikte houtsoort voor dit project is, is dan ook geen wonder.

Maar ook steigerhout zal last kunnen krijgen van langdurige blootstelling aan vocht. Denk hierbij aan een dagenlange regenbui. Welke materialen je op zo’n moment ook gebruikt, het water zal altijd invloed hebben.

Daarom kiezen veel klussers ervoor om de buitenkeuken onder een overkapping te plaatsen. Als je al een overkapping hebt, hoef je er niet nog een voor de buitenkeuken te maken. Je zou dan de overkapping kunnen combineren met dit nieuwe project.

Overkappingen staan echter niet vaak op de ideale plek. Mocht je al een overkapping in de buitenruimte hebben, dan zal het mogelijk reeds in gebruik zijn als stalplek voor de auto of fiets.

Een nieuwe, op-maat, overkapping maken voor de buitenkeuken kan daarom een effectievere aanpak zijn. De overkapping zal perfect bij de buitenkeuken passen en je kunt nog steeds je eigen plek kiezen.

Stap 1.4 – Toegankelijkheid en plaatsing

Voordat je definitief de plek van de buitenkeuken kiest, moet de overweging worden gemaakt of deze plek ook in combinatie met de huidige tuinmeubels ideaal is. Zit je straks niet de hele tijd in de lijn van de barbecue lucht? Zijn er wel mogelijkheden om een leiding naar de keuken te laten leiden vanaf deze locatie?

Door hier goed naar te kijken voorkom je dat je te vroeg een keuze maakt. Je kunt beter meer tijd stoppen in het vinden van de ideale plek, dan dat je overhaast een plaats kiest waar je later spijt van krijgt. Want als de buitenkeuken eenmaal goed is vastgezet zal het een karwei zijn de keuken alsnog te verplaatsen.

inbouw barbecue type d hout
inbouw barbecue type d hout

Stap 2 – Budget en wensen 

Iedereen heeft verschillende ideeën over de ideale buitenkeuken. Jij hebt weer een volledig ander idee dan iemand die een enorme bbq liefhebber is. Wie weet jij ook wel, en ben je van plan een enorme barbecue te herbergen in de buitenkeuken. Steigerhout kan namelijk goed tegen de hitte die bij zo’n barbecue kan vrijkomen. Weber, Green Egg etc. Vrijwel alle merken zijn wel te verwerken in jouw eigen buiten-kookplek.

Alle projecten kan je zo duur maken als je zelf wilt. Zo ook bij dit project. Als jij de duurste apparatuur in de buitenkeuken besluit te plaatsen, ga je vanzelf op een aanzienlijk hoger bedrag uitkomen dan wanneer je goedkopere materialen gebruikt in combinatie met een mindere barbecue.

Veelal wordt er echt voor een goede barbecue gekozen, waardoor de besparingen bij de buitenkeuken gemaakt kunnen worden. Een goede buitenkeuken hoeft gelukkig niet duur te zijn. De kosten vallen daardoor doorgaans mee.

Direct naar de buitenkeuken bouwtekening? We hebben hier de bouwtekening voor jou klaarstaan!

Stap 3 – Soort en type buitenkeuken

Afhankelijk van wat er budgettair mogelijk is, kan je tussen verschillende types buitenkeukens kiezen. De goedkoopste buitenkeuken die je kunt maken is de simpele kast, waar je jouw platen op kunt zetten en qua apparatuur de buitenkeuken kunt afmaken. Bij deze versie bouw je de apparatuur, tenminste via de bouwtekening, niet in.

Stap 3.1 – Instapmodel zonder enige vorm van inbouw

Dit model is makkelijker en goedkoper. Er hoeft geen rekening worden gehouden met het op-maat maken van bepaalde onderdelen zodat de apparatuur past. Dat scheelt dus niet alleen geld, maar ook tijd. Tevens kan je de toepassing van de buitenkast veranderen doordat de materialen weggehaald kunnen worden.

Een nadeel van dit model is dat het er minder strak uitziet en in sommige gevallen zelfs een beetje lomp. Als je echter een buitenkeuken zelf gaat maken met weinig kluservaring, is dit een betere optie.

Stap 3.2 – Gemiddeld model met inbouw voor Green Egg (vorm)

Een veel gekozen model is de Green Egg BBQ buitenkeuken. Dit model is te maken met de Green Egg BBQ bouwtekening, waar voor verschillende maten Green Eggs ontwerpen voor zijn. Het klassieke product (waar een prijskaartje van 3000 euro aan hangt) zal naadloos in deze buitenkeuken passen.

Replica’s of barbecues met een nagenoeg gelijke vorm passen net zo goed in deze buitenkeuken. Ook zou je de afmetingen kunnen aanpassen zodat jouw BBQ in deze variant geplaatst kan worden.

Buitenkeuken weber BBQ
Buitenkeuken weber BBQ

Stap 3.3 – Gemiddeld model zonder inbouw

De vereiste bouwvaardigheden voor dit model liggen eerder in de buurt van de Green Egg BBQ dan voor andere modellen. Je moet bij dit model buitenkeuken rekening houden met verschillende lagen en jouw apparatuur. De buitenkeuken zal namelijk licht aangepast worden op jouw barbecue of kookplaten, om het toch enigszins in elkaar over te laten vloeien.

Stap 3.4 – Model met Barbecue en kookplaat/snijplaat

Van alle modellen is dit de parel van de buitenkeukens. Helemaal zelf te maken en als je dit model zou kopen, moet je niet vreemd opkijken als er duizenden euro’s afgerekend worden. En jij, zelf zonder enige hulp buiten bouwtekening, kan dit project uitvoeren.

Normaliter zien we dat de klussers voor steigerhout kiezen als ze dit model buitenkeuken maken. Je zou in dit geval prima andere houtsoorten als basis kunnen gebruiken. Echter gaat ook mijn persoonlijke voorkeur naar steigerhout uit.

De complexiteit van dit project is hoger dan de eerder besproken modellen. Ook al is het lastiger, hoeft dat jou niet te beperken bij het uitvoeren van deze buitenkeuken bouwtekening. Met een gezonde portie motivatie en aandacht kan je deze keuken net zo goed maken als andere modellen.

Buitenkeuken
Buitenkeuken

Stap 4 – Materiaalkeuze en onderdelen

Bij ieder project zullen de materialen een belangrijk onderdeel spelen. Zonder goede materialen bouw je namelijk een object dat binnen enkele jaren verwaarloosd en onbruikbaar is. Hoogwaardige materialen kunnen daarom niet vaak genoeg aanbevolen worden bij een project zoals de buitenkeuken.

Stap 4.1 – Besparen op materiaalkosten

Liever niet, maar als het echt nodig is, kan je altijd besparen op materiaalkosten. De beste manier om dit te doen is door naar (ongebruikte) restpartijen te kijken. Gebruikt steigerhout dat al jaren in functie is geweest ziet er super gaaf uit het kan echter wel zo zijn dat de kwaliteit minder is geworden door de verschillende weersinvloeden. Wanneer het hout onvoldoende bescherming heeft gehad.

Deze restpartijen kan je bij bouwplaatsen en aannemers tegenkomen. Door simpelweg contact met deze partijen op te nemen kan je ontdekken of er materialen beschikbaar zijn voor jouw nieuwe buitenkeuken. Een bezoek aan de bouwplaats kan daarom geen kwaad.

Loopt de zoektocht daar stuk? Dan kan je mogelijk wel terecht bij Marktplaats, waar een levendige handel bestaat in tweedehands materialen of restpartijen. Hier zal je een hogere prijs betalen dan wat je voor de restpartijen bij andere instanties zou betalen.

Onderhandel en probeer een goede prijs voor jouw buitenkeuken materialen te krijgen. Doe dit niet door verouderde en zwakke materialen te kopen. Kies voor kwaliteit.

Stap 4.2 – Overige onderdelen

Welke materialen er verder precies moeten worden gekocht, kan sterk per project verschillen. Ieder onderdeel dat je benodigd is voor dit project is te vinden op de buitenkeuken (bbq) bouwtekening. Deze tekening wordt verderop in dit artikel toegelicht. Tevens is hier een uitgebreide uitleg te vinden over de toepassing en invulling.

Alle onderdelen zijn eenvoudig verkrijgbaar en betaalbaar. Mogelijk heb je een deel van deze onderdelen al in je bezit, waardoor je nog minder kosten hoeft te maken.

Tegenwoordig kiezen klussers er vaker voor om onderdelen van oude meubels en andere objecten te gebruiken. Denk hierbij aan de scharnieren van je oude kast of het hout van een tuinbank. Buitenkeukens kunnen prima gemaakt worden met oud hout, zolang het maar goed behandeld is geweest gedurende de tijd dat het in gebruik was.

Direct naar de buitenkeuken bouwtekening? We hebben hier de bouwtekening voor jou klaarstaan!

Stap 4.3 – Werkblad

De buitenkeukens van hogere kwaliteit en vaardigheid zijn meestal voorzien van een werkblad. Dit is vaak nog het meeste kostbare onderdeel van de buitenkeuken, buiten de barbecue om natuurlijk.

Graniet is een prachtig materiaal om te gebruiken voor je werkblad. Het is sterk en ziet er prachtig uit. Materialen die sterk en mooi zijn, zullen altijd duurder zijn dan materialen waar dit niet zo is. Daarom is een granieten werkblad voor de buitenkeuken niet altijd even handig.

Hardsteen kan een oplossing zijn voor de persoon die zou willen besparen op het werkblad maar absoluut geen buitenkeuken wil maken zonder. Je bent goedkoper uit, waardoor dit verschil kan worden gebruikt voor beter hout of betere apparatuur.

Stap 5 – Apparatuur

Wat betreft apparatuur zullen de keuzes verschillen tussen de buitenkeukens. De een bouwt een buitenkeuken voor een Green Egg barbecue en de ander voor een Weber. Het zijn de favoriete zomertoys van veel mensen, waardoor ik goed kan begrijpen hoe fijn het is om hier een mooie plek voor te kunnen maken.

Daarom ook de optie om hier een overkapping voor te bouwen. Deze overkapping beschermt door weer en wind de buitenkeuken. In totaal zal de keuken hierdoor jaren langer gebruikt kunnen worden. In het ergste geval moet er af en toe een plank vervangen worden. Het hout zal tenslotte niet altijd de optimale staat behouden.

Als je al een keuze hebt gemaakt voor de apparatuur die je wilt gebruiken, kan je deze stap overslaan. In deze stap wordt besproken welke apparatuur in de perfecte buitenkeuken thuishoort. En zoals altijd, kan je een stap verder gaan dan wat de bouwtekening jou aanbeveelt.

Stap 5.1 – Barbecue in de buitenkeuken

Op basis van alle zoekresultaten is bij mij bekend dat buitenkeuken bbq een van de meest gevraagde bouwtekeningen is. In de originele Amerikaanse vorm is een buitenkeuken eerder een variant op de binnenkeuken, afgewisseld met een andere kook- en werkplaat.

De belangrijkste buitenkeuken van Fred’s Bouwtekeningen is dan ook die met de barbecue. Je moet hem alleen nog wel zelf inbouwen natuurlijk ;-).

Meerdere soorten barbecues kunnen voor dit project worden gebruikt. De meest voorkomende bespreek ik kort met je.

Stap 5.1.1 – Geschikte soorten barbecues

In deze subparagraaf ontdek je welke barbecues klussers eerder hebben verwerkt in een van de steigerhouten buitenkeukens die je kunt maken. Behalve deze types, kan je in principe ieder ander type ook gebruiken. Hieronder bespreek ik slechts de meest voorkomende types. Voor alle types kijk hier

Brada 2000 

Dit inbouwmodel is momenteel bij diverse webshops in de uitverkoop en hoeft daarom maar tussen de 200 en 300 euro te kosten. Een gasbarbecue met twee oersterke (roestvrijstalen) hoofdbranders. Een prachtige zwarte deksel waaronder voldoende lappen vlees gebakken kunnen worden. Dit is een BBQ waar ik met een lager budget absoluut voor zou kiezen.

Grandhall Premium GT3 

Net wat duurder (en beter) dan de Brada 2000 is de Grandhall Premium GT3. Voor circa 300 euro ben je in het bezit van een gasbarbecue die eenvoudig in te bouwen is. Het vlees komt goudbruin uit deze machine en dat is onder andere te zien in de vele productvideo’s. Wil je de Grandhall Premium GT3 kopen? Kijk hier

Grandhall Elite GT 304

Kwaliteit staat bij deze Grandhall zeker centraal, want jouw burgers, steaks en ribs zullen er prachtig in kunnen bakken. Deze Grandhall inbouw barbecue voor jouw steigerhouten buitenkeuken is alleen al perfect door het uiterlijk. Want wat ziet dit ding er mooi uit!

Boretti Ligorio 

Het kan altijd beter, en wel met de Boretti Ligorio. Deze steenram weet wat er nodig is om overheerlijke steaks te kunnen bakken. Een enorme kip braden? Inbouwbarbecues moeten grote hoeveelheden vlees aankunnen. Zelfs de grootste stukken kip kunnen op de Boretti gegrild worden. En genieten dat je zal doen. Jouw ideale buitenkeuken zal ongetwijfeld op een hoger niveau komen met de Boretti. Opzoek naar een Borettie Ligorio kijk dan hier

Direct een van deze bovenstaande barbecues kopen 

Direct een BBQ kopen voor jou buitenkeuken? Voor barbecues en accessoires van topmerken ga je eenvoudig naar deze website! Als je op tijd besteld heb je hem morgen al in huis.

Stap 5.2 – Gaspit of inductieplaat

Je bent natuurlijk niet verplicht om een buitenkeuken te maken met een barbecue. Ongeveer de helft van de klussers kies voor een steigerhout buitenkeuken met bbq, dat betekent dat er nog een helft is die dat niet doet. Deze helft werkt liever met gaspitten en- of inductieplaten. Dit scheelt niet alleen geld, maar ziet er soms ook mooier uit!

Want voor een gemiddelde inductieplaat ben je nog geen honderd euro kwijt. Wat je niet moet vergeten is dat je in sommige gevallen langer bezig bent met het aanleggen van de benodigde leidingen en elektra om van deze apparatuur gebruik te maken. Weeg daarom goed af wat voor jou interessanter is. Een steigerhouten buitenkeuken maken met barbecue of andere apparatuur.

Stap 5.3 – Gootsteen en watertoevoer

De klussers die een stap verder willen gaan, zullen een gootsteen in hun buitenkeuken willen zetten. Dit kost aanzienlijk meer tijd en werk. De beloning is het echter vrijwel altijd waard. Je kan in dat geval een buitenkeuken maken waar je echt alles op kunt doen. Van je handen wassen tot overheerlijk koken, je hebt een alles-in-een plek in elkaar geklust en dat kan niemand jou afnemen.

Indien er voldoende tijd (en budget) beschikbaar is kan dit prima overwogen worden. Het is kortom een afweging die jij zelf moet maken. Vind jij het waard om een complete buitenkeuken te hebben? Dan mag je deze optie niet vergeten.

Stap 5.4 – Minikoelkast

Al nagedacht over hoe jij je bier deze zomer koud gaat houden? Dan had je mogelijk nog niet overwogen dat de steigerhouten buitenkeuken voorzien kan worden van een koelkast. Hier is echter wel de aanleg van elektra nodig.

Het makkelijkste wat je kunt doen is een vroegtijdige aanleg van een stroomkabel richting de buitenkeuken. Verwerk deze kabel in de grond en zorg ervoor dat het op een later moment altijd nog kan worden opgegraven. Als er dan eenmaal een buitenkeuken is, kan je de koelkast, en indien nodig andere elektronische apparaten, op deze voeding aansluiten.

Dit geeft jou en je gasten de kans om altijd van een koud drankje te kunnen genieten zonder telkens het huis in en uit te rennen. Ideaal voor de liefhebber van gekoelde dranken in combinatie met een verrukkelijk stuk vlees. Een goedkope minikoelkast vind je hier

Stap 5.5 -Gasfles

De meesten zullen kiezen voor een barbecue met buitenkeuken, of omgekeerd, waar een glasfles op enige manier nodig is. Dat begrijp ik maar al te goed. Als pure barbecueliefhebber ben ik net zo’n liefhebber van gas als kolen. Alleen als het even kan, kies ik toch voor gas als het al op voorraad is. De kosten van beide zullen niet zozeer uit elkaar liggen. Maar het laat net wat minder afval nodig voor de buitenkeuken.

In dit geval wil jij dat er een plek is waar je de gasfles kunt opbergen. Deze plek is er natuurlijk al voor jou ingebouwd als je de tekening volgt. Dus in principe bouw je de plek zelf in, maar houdt de tekening er rekening mee. Mocht je een barbecue buitenkeuken bouwtekening tegenkomen waar dit niet zo is, dan kan je een andere tekening gebruiken om als voorbeeld te nemen. Zelf een gasfles kopen? kijk hier

Stap 6 – Maken van de buitenkeuken

Alles wat met het zelf maken van de buitenkeuken te doen heeft, is te vinden op de desbetreffende bouwtekeningen. Omdat deze tekeningen niet uit de lucht komen vallen maar speciaal voor Fred’s Bouwtekeningen gebruikers op maat zijn gemaakt, zijn ze gratis niet verkrijgbaar. Je bent echter maar enkele tientjes kwijt om wel in het bezit te komen van de buitenkeuken bouwtekeningen. (BBQ en alle andere types).

Toch kan ik je een kijkje geven in wat het bouwen van een buitenkeuken allemaal inhoudt. Dit geeft jou een beeld van de vereiste vaardigheden en het werk dat dit project zal kosten.

Over het algemeen is het bouwen van een buitenkeuken geen complex project. De bouwtekening is in het leven geroepen om dit zo makkelijk mogelijk te maken. Iedere vereiste stap is hier duidelijk op weergegeven. Je weet hierdoor simpelweg altijd wat je moet doen.

Buitenkeuken met hardstenen werkblad
Buitenkeuken met hardstenen werkblad

Stap 6.1 – Gewenste lengtes aftekenen

Om je een beeld van dit project te kunnen geven, werken we kort een tiental stappen door om je te laten zien wat je ongeveer zou moeten doen. Daarom beginnen we ook echt helemaal bij de kleinste stappen, wat jou in dit geval eerst de lengtes zou laten aftekenen op de diverse planken die je reeds hebt aangeschaft. Welke materialen er precies nodig zijn, kun je op de tekening vinden.

Stap 6.1.1 – Leg alle leidingen aan

Afhankelijk van wat jij van plan bent betreft apparatuur, kan het nodig zijn om leidingen aan te leggen voor bijvoorbeeld water of elektra. Doe dit tijdens deze stap zodat je hier straks de buitenkeuken niet meer voor hoeft te verplaatsten. Je zou het ook in een later stadium kunnen doen als je een buitenkeuken in de werkplaats maakt. In dat geval kan het rond stap 6.10 worden gedaan.

Bij het aanleggen van de leidingen raad ik je aan goed na te denken hoeveel leidingen er nodig zijn om dat te doen wat je van plan bent. Wil je een buitenkeuken met een grote gootsteen? Dan is dit iets waar goed over nagedacht moet worden. De materialen voor de gootsteen zijn niet weergegeven op de bouwtekening maar kunnen eenvoudig online gevonden worden. De kosten hiervan zijn doorgaans maximaal honderd euro, afhankelijk van de gekozen gootsteen.

Stap 6.2 – Zagen en blijven vragen

De verschillende planken en latten mogen nu op maat worden gezaagd. Dit kan gebeuren met een normale zaag. Let goed op dat je de maten exact zaagt zoals staat aangegeven op de bouwtekening. Deze maten zijn namelijk op de mm wat je nodig hebt.

Stap 6.3 – Plaatsen en bevestigen

De eerste delen van het frame van de buitenkeuken kunnen al bevestigd worden. Je maakt in de beginfases een geraamte waar later de buitenkeuken omheen wordt gemaakt. Het zijn vaak de irritantere maar lonende stappen die je een prachtig object laten maken.

Stap 6.4 – Lijmen, schroeven en door

Alle verbindingsstukken mogen aan elkaar worden geplaatst. Hierdoor kan je al snel zien dat er een frame ontstaat wat uiteindelijk jouw nieuwe buitenkeuken gaat worden. Let goed op de ruimte die dit frame inneemt. Heb je echt voldoende ruimte voor een buitenkeuken van dit formaat of vind je het model misschien nog te klein? Nu kan je het model nog aanpassen, straks niet meer!

Stap 6.5 – Versterk de onderkant van het frame

Waar je kans ziet om het frame te versterken is dit altijd mooi meegenomen. Vooral in het begin kan je, zoals op de bouwtekening te zien is, de steigerhouten buitenkeuken makkelijk versterken. Het frame biedt voldoende mogelijkheden om het robuust te maken tegen een stoot. Geef het de kans om zich te bewijzen wanneer je er nog een paar beugels op zet.

Stap 6.6 – Maak het frame af

Nu we goed bezig zijn kunnen we in een hoog tempo verder met het afbouwen van het frame. Dit hoeft niet veel tijd te kosten aangezien we met de buitenkeuken bouwtekening werken.

Ook hier weer, gebruik materialen van kwaliteit. Dan weet je zeker dat jouw frame de winter en zomer heelhuids door zal komen.

Stap 6.7 – Begin aan de buitenzijde van de buitenkeuken

Een buitenkeuken maken zal pas lastiger worden als we bij deze stap zijn aangekomen. Vanaf nu gaan we namelijk tijd stoppen in het omhulsel van dit object. We zorgen ervoor dat er kastjes zijn en dat er openingen zijn om de barbecue/gasplaat en indien van toepassing de werkplaten in te plaatsen.

Hier is het ongelofelijk belangrijk te letten op de ruimte die je hebt gereserveerd voor de apparatuur. Blijf keer op keer controleren of de genomen ruimte echt overeenkomt met wat er nodig is.

Te vaak lopen klussers hier tegen het probleem aan dat er onderdelen niet passen, waardoor ze terug naar de tekentafel moeten. Voorkom dit door gedurende het zagen en bouwen de maten meerdere keren na te kijken.

Stap 6.8 – Maak de deuren

Niet iedere steigerhouten buitenkeuken die je kunt maken zal over deurtjes beschikken. Maar als je zelf nog deurtjes wilt maken, zal je dit eenvoudig kunnen doen. Mocht op de tekening die jij gebruikt geen uitleg voor deuren staan, kan je op een van de andere tekeningen kijken zodat je alsnog weet hoe je dit moet doen.

Het makkelijkst is om deze deurtjes in deze fase te maken maar nog niet volledig te bevestigen. Kijk alleen of de deurtjes zouden passen in combinatie met de juiste scharnieren. Je hebt de ruimte nu nog nodig voor andere stappen. Aan het einde kan je dan de deurtjes plaatsen.

 Stap 6.9 – Schuur, verf en lak

Het hout mag nu nog een flinke schuurbuurt krijgen. Steigerhout ziet er door het lekker hard te schuren altijd een stuk mooier uit. Schuren totdat je erbij neervalt dus.

De meeste andere houtsoorten die je had kunnen kiezen voor de buitenkeuken mogen ook geschuurd worden. Let wel goed op dat je het juiste schuurpapier gebruikt voor de gebruikte houtsoort.

Vervolgens moet de buitenkeuken in de grondverf worden gezet. Geef het voldoende tijd om te drogen voordat je met lakken gaat beginnen. Kies vooraf al voor de juiste grondverf zodat je hier later geen spijt van krijgt.

Aflakken van de buitenkeuken doen we twee maal. Dit omdat de buitenkeuken tegen diverse weersomstandigheden moet kunnen. Ook als het weer een keer wat minder is.

Stap 6.10 – Plaats alle apparatuur

Eindelijk kan dat worden toegevoegd aan de buitenkeuken waar je al zolang behoefte aan had, de apparatuur! Je kunt het best de apparatuur zo plaatsten dat het makkelijk bewogen kan worden. Vooral nu zal je vaak tegen foutjes aanlopen die eenvoudig aangepast kunnen worden wanneer de spullen losgekoppeld kunnen worden.

Heb je gekozen voor een gootsteen of werkplaat? Dan kan je deze onderdelen het best later plaatsen. Plaats altijd eerst de kookapparatuur, zoals de barbecue of gasplaten. Vervolgens kunnen de werk- en kookplaten of gootstenen worden geplaatst. In zeldzame gevallen kiezen mensen voor twee gootstenen. Dan zou je wel eerst met het plaatsen van de gootstenen in de buitenkeuken kunnen kiezen en later de barbecue.

Tijdens het plaatsen van de buitenkeuken apparatuur hoef je de leidingen nog niet op de desbetreffende apparatuur te bevestigen. Controleer eerst of alle apparatuur stevig in de buitenkeuken zit voordat je verdergaat. Pas daarna gaan we de apparatuur aansluiten en testen of alles goed werkt.

Green egg BBQ tafel
Green egg BBQ tafel

Stap 7 – Steigerhouten buitenkeuken om de hele zomer van te genieten 

Bijna 90 procent van alle Fred’s Bouwtekeningen gebruikers kiest voor een steigerhouten buitenkeuken en niet voor een andere houtsoort. Vuren kan een alternatief voor het standaard steigerhouten model zijn. Indien dit een houtsoort is waar jij liever voor kiest, kan je dezelfde bouwtekeningen gebruiken voor het maken van de buitenkeuken.

Kies je wel voor steigerhout als hoofdmateriaal, dan zal de houten buitenkeuken er minstens zo mooi uitzien. Je moet echter wel rekening houden met hogere kosten als je voor nieuw steigerhout kiest. De mix tussen oud en nieuw steigerhout kan weliswaar worden gemaakt om kosten te besparen. Let dan wel op waar je het oude steigerhout gebruikt. Bij steunbalken raad ik aan om nieuw steigerhout te gebruiken.

Stap 8 – Onderhoud van de buitenkeuken

Gedurende het jaar zal de buitenkeuken niet altijd met even lekker weer te maken krijgen. Een goede buitenkeuken moet hier natuurlijk tegen kunnen. Door de keuken te beschermen met diverse middelen en af en toe opnieuw te lakken, voorkom je dat de keuken verslechterd.

Mijn eerdere advies om een overkapping te bouwen voor de buitenkeuken kan je helpen de keuken extra te beschermen. Een overkapping maken kost niet veel en verhoogt de waarde van jouw tuin. Het is dus ook nog eens een winstgevende optie als je extra tijd en geld in de tuin zou willen steken.

Stap 9 – Deze gereedschappen heb je absoluut nodig

Gereedschappen voor dit project variëren van een simpel potlood tot een houtbeitel om alles op de juiste plek te krijgen. Denk verder aan een rolmaat, boormachine en houtboortje van circa 3.5 millimeter. Verder helpt een verzinkboor om diverse materialen netjes weg te werken en is de zaag onmisbaar voor het op maat zagen van de diverse materialen.

Deze materialen kunnen tegenwoordig bij veel bouwmarkten direct op maat gezaagd worden. Dit betekent dat je niet thuis meer uren aan het zagen bent. Minder tijd kwijt aan zagen en meer tijd voor de buitenkeuken.

Verder is, indien je gaat schilderen, een basis schilderset benodigd. Denk dan aan een roller, verfbak en een variatie aan kwasten.

Stap 10 – Buitenkeuken bouwtekening en diverse modellen

Op deze pagina ben je beschrijvingen van diverse modellen buitenkeukens tegengekomen. Van het model waar alleen een simpele barbecue in worden geplaatst tot het model met werkplaat en bbq, er zijn voldoende opties aanwezig om jouw droomkeuken midden in de achtertuin te bouwen.

De overige modellen zijn ieder terug te vinden op de respectievelijke buitenkeuken steigerhout bouwtekeningen. Deze tekeningen zijn voorzien van de benodigde beschrijvingen, schetsen en materialenlijsten om jouw project tot een gegarandeerd succes te maken.

Het instapniveau wordt aanzienlijk lager voor het maken van een buitenkeuken omdat je nu gebruik kunt maken van een duidelijke bouwtekening. Geen geklooi met lastige beschrijvingen of onduidelijke stappen. De werktekeningen geven een duidelijke weergave van wat er nodig is om dit project tot een succes te maken.

De afbeeldingen die in dit artikel te zien zijn van buitenkeukens zijn allemaal voorbeelden van projecten uitgevoerd op basis van een van de vele Fred’s Bouwtekeningen buitenkeuken bouwtekeningen. Dus ook jouw volgende keuken is met deze tekeningen te maken.

Buitenkeuken met hardstenen blad

Begin met klussen, kies voor Fred’s Bouwtekeningen

Als je klaar bent om met dit grote maar lonende project te beginnen, nodig ik je uit te starten met Fred’s Bouwtekeningen. Indien je nog geen gebruiker van de Fred bouwtekeningen bent zal het je verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn. Je begint waarschijnlijk meteen met de buitenkeuken bouwtekening. Logisch, want dat is waarvoor je op deze Gids en Stappenplan keuken pagina uitgekomen bent.

Daarna kan je verder werken aan duizenden andere projecten. Dat is namelijk hoeveel bouwtekeningen er te vinden zijn in het pakket.

Hoe ben jij van plan deze zomer te gaan genieten van al het heerlijke eten dat met de nieuwe buitenkeuken gemaakt is zonder dat je een goede loungeset in de tuin hebt staan? En is steigerhout ook jouw favoriet? Dan weet ik zeker dat dit jouw volgende bouwproject gaat worden.

De steigerhouten loungeset is net zo goed te maken als de buitenkeuken met Fred’s Bouwtekeningen. Loungesets zijn van origine opgebouwd met een normale opstelling. In dit geval kan je dus ook een set maken met alleen een bank, stoel of juist meerdere banken en stoelen. Dat geeft je dus de vrijheid om een set te maken die het best past bij al jouw gasten. Hoe meer mensen je dus op bezoek hebt, hoe meer meubels je in de tuin voor deze gasten kunt maken.

Vrijheid – dat is precies wat er straks mogelijk is als je met Fred’s Bouwtekeningen aan de slag gaat. Jouw nieuwe buitenkeuken bijvoorbeeld. Gemaakt zoals jij hem graag zou hebben. Een echte kluskoning maakt gebruik van bouwtekeningen. En bij Fred zijn deze het hele jaar door te vinden.

Ik zal je niet langer ophouden. Ga lekker aan de slag met de bouwtekeningen uit Fred’s Bouwtekeningenpakket. Het zijn er duizenden. En van de barbecue bouwtekeningen zijn ook diverse types beschikbaar. Veel succes!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

6 Comments

 1. Ja was zeker nuttig …alleen wil ik hem maken met metselstenen maar wel met houten deuren en met een schuiflade voor de as ivm dat ik een koelen bbq gebrui van wil maken. Maar zeer zeker de moeite waard om de tekeningen te bewaren…bedankt hiervoor

  Groeten Remco

 2. Beste Fred,

  Dit is een heel nuttig artikel ik ben al een tijdje aan het kijken om een kapschuur te bouwen met daarin een mooie buitenkeuken. Hopelijk gaat dat met jouw tekeningen helemaal lukken. Ik heb de vergunningcheck al gedaan inmiddels voor de zekerheid doe ik een melding bij de gemeente

  Groeten
  Mark

  1. Ha Mark,

   Grote plannen dus super gaaf joh
   Je hebt mijn artikel over een kapschuur bouwen al gelezen?

   Veel succes met het bouwen van de kapschuur en buitenkeuken

   Stuur je mij af en toe wat foto’s van de bouw?

   Groeten
   Fred

 3. Ik wil een grote buitenkeuken maken en een pizza/brood oven.
  Met stalen deuren en een as lade waarin ik het as kan laten vallen van de oven en keuken.

 4. Dankjewel voor de heldere uitleg ik ga lekker aan de slag met je tekeningen en zal je een foto toesturen wanneer ik klaar ben

  1. Dankjewel Gerben,

   Met foto’s zijn we altijd heel blij ter inspiratie voor andere klussers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.