Home » Kasten » Kamer en suite maken? Lees hier hoe!

Kamer en suite maken? Lees hier hoe!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

De afgelopen week vroeg een goede vriend aan mij; ‘Fred, zou je voor mij een bouwtekening kunnen maken waarmee ik de voor- en achterkamer van elkaar zou kunnen scheiden?’. Wat hij niet wist, is dat we het hier over een kamer en suite of ensuite hebben en dat deze bouwtekening inderdaad nog niet te vinden was in mijn bouwtekeningenpakket. Daar is echter sinds vandaag verandering in gekomen, want nu kan je ook de kamer en suite bouwtekening in in mijn bouwtekeningenpakket vinden waarmee jij je eigen kamer en suite mee kan creëren!

Het zelf maken van een kamer en suite is vrijwel zeker één van de lastigere bouwprojecten die jij met de bouwtekeningen uit mijn bouwtekeningenpakket kan voldoen. Dat betekent echter niet dat dit voor jou te lastig is. Ik raad je echter wel aan, indien jij een beginnende doe-het-zelver bent, hier heel veel tijd in te stoppen. Want het maken van een kamer en suite is verre van makkelijk. Het maken van een kamer en suite moet je namelijk absoluut niet te makkelijk opvatten. Wat je wel moet doen, indien jij een kamer en suite wil maken, de handen uit de mouwen steken en gewoon aan de slag gaan!

Benieuwd hoe jij je eigen kamer en suite kan maken met een bouwtekening? Lees dan snel verder en ga aan de slag!

Je eigen kamer en suite bouwen

Hoe stoer is het als jij kan zeggen dat jij je eigen kamer en suite gerealiseerd hebt? Inderdaad, héél erg stoer. Dit is allemaal mogelijk wanneer jij ook echt de volle 100 procent voor het maken van je eigen kamer en suite gaat.

Jij kunt je eigen kamer en suite maken met de bouwtekening die sinds vandaag te vinden is in mijn bouwtekeningenpakket. Je ontdekt met deze bouwtekening al snel welke afmetingen de verschillende planken moeten hebben om bruikbaar te kunnen zijn voor je kamer en suite. Ook geeft de bouwtekening precies weer hoe de kamer en suite eruit moet komen te zien. Dit geeft je een goed beeld van de wijze waarop jij de kamer en suite kan realiseren.

De kamer en suite weergegeven in de bouwtekening is vooral bedoelt om verschillende kamers van elkaar te scheiden. Gekozen is om de kamer en suite te voorzien van schuifdeuren, wat de doorgang van beide kamers een zeer luxe uitstraling geeft waar velen jaloers op zullen zijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kamer en suite te maken zonder schuifdeuren.

Ik ben persoonlijk van mening dat dit een bouwproject is dat vooral de gemiddelde doe-het-zelver al uitstekend kan doen. Als beginnende doe-het-zelver zal het een stuk lastiger zijn dan wat je gewend bent, maar dit maakt het creëren van een kamer en suite zeker niet onmogelijk. De bouwtekening zal je op ieder moment helpen en inzicht geven in wat de volgende stap van het bouwproces is. Ik kan je één ding verzekeren, je zal door het gebruik van een bouwtekening vele uren besparen dan wanneer jij zonder bouwtekening zou proberen om een kamer en suite te maken.

Kamer en suite
Kamer en suite

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan

Wanneer je zelf aan de slag wil gaan zijn er enkele zaken heel belangrijk. Volg daarom dit stappenplan.

Voorbereiding

 1. Exacte locatie en doorloop bepalen
 2. Inmeten
 3. Gewenste houtsoort kiezen
 4. Deuren kiezen

Stap 1 Exacte locatie en doorloop bepalen

Wat is de exacte locatie waar je deze ensuite gaat bouwen? De beste locatie bepaal je door te kijken waar je de voor en achterkamer het beste kunt verdelen. Dit ligt onder andere aan de meubels die je wilt plaatsen. Zorg er voor dat ze ruim in de kamer passen zonder dat de ensuite in het nauw komt. Want dan zou je het zicht hiervan minder mooi maken.

Een ensuite is juist bedoeld als blikvanger in je huis. Het maakt je huis knus waar je eerst een enorme ruimte had heb je nu twee mooie ruimtes. Een ander punt waar je op let is dat je geen vreemde hoek in je kamer krijgt. Heb je bijvoorbeeld een grote vierkante voorkamer en een smallere achterkamer dan is dat een mooi punt om te gaan bouwen.

Stap 2: Inmeten

Nu je de locatie hebt bepaald kun je gaan inmeten. Doe dit zo exact mogelijk hier heb je gemak van tijdens de bouw. Je meet de breedte, hoogte en de diepte.

Hou ook rekening met plinten. Denk alvast na wat je wilt doen met de plinten. Laat je ze langs de ensuite meelopen of juist niet.

Stap 3: Gewenste houtsoort kiezen

Het gewenste houtsoort bepaal je aan de hand van wat het beste bij je interieur staat. Heb je bijvoorbeeld mooie deuren in een bepaalde steil maak dat ook alles zoveel mogelijk in die steil. Nu heb ik het over het zichtwerk.

Wat het frame betreft kun je gewoon kiezen voor vuren ribben. Deze zijn voldoende sterk om als basis te dienen voor je doorloop kast.

Stap 4: Deuren kiezen

De keuze van de deuren doe je aan de hand van hoe je andere deuren er uit zien. Het kan ook zo zijn dat je graag nieuwe deuren wilt hebben in heel je kamer dan is het nu de tijd om daar over na te denken. Ga je de deuren maken of kopen?

Bouwen

 1. Frame plaatsen
 2. Geleiderails
 3. Binnenkant kast
 4. Buitenkant kast
 5. Deuren monteren

Stap 1: Frame kamer en suite plaatsen

Plaats het complete frame volgens de tekening. Dit frame is gemaakt van ribben 45 x 70 mm. Lijm de ribben vast tegen de muur met high tack kit. Deze high tack kit werkt enorm goed en zorgt dat de ribben goed vast zitten . Zet de ribben tegen de muur eventueel ook nog op een paar plaatsen vast met slagpluggen.

Voor de ribben op de vloer en tegen het plafond kun je alleen volstaan met high tack kit. Laat alles wel eerst goed drogen voor je verder gaat met bouwen.

Stap 2: Geleiderails

Monteer je geleiderails tijdig zodat je er nog makkelijk bij kunt. Afhankelijk van de geleiderails waar je voor kiest kun je deze aan het frame of aan het plafond monteren. Op de vloer kun je in het frame gedeelte ook een geleider monteren laat je informeren bij een deuren speciaalzaak.

Stap 3: Binnenkant kast

Nu is het tijd om aan de binnenkant van de kast de platen te voorzien. In de plaat van de achterwand kun je eventueel nog verticale groeven voorzien zo ziet de kast luxer uit. Met waar gewenst de ondersteuningen voor de boorden. Deze ondersteuningen monteer je zowel op de zijkanten als aan de achterkant. Hierdoor hebben je boorden voldoende steun.

Stap 4: Buitenkant kast

Voor de buitenkant van de kast kun je kiezen voor de zogenaamde Bossing profiel panelen. Dit geeft een landelijke uitstraling aan je kast. Maar het is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw smaak. Laat zoveel mogelijk dat profiel terug komen in je kast wat je in de rest van je kamer ook ziet. Je kunt ook één kant met een profiel afwerken en bijvoorbeeld de achterkant met gipsplaten. Hierdoor ziet je doorloopkast er wat minder druk uit.

Hang de deurtjes van je kast af door de scharnieren te monteren en het slot in te boren.

Stap 5: Deuren monteren

Hang de deuren aan de geleide rails en voorzie in de deuren zelf een slot.

Afwerking

Nu al het werk is gedaan is het tijd voor de afwerking

 1. Plintenplaatsen
 2. Schilderen
 3. Inrichten

Stap 1: Plintenplaatsen

Lijm de plinten tegen het plafond en tegen de vloer zodat alles er nietjes afgewerkt uit ziet. Voor deze plinten heb je een enorme keuze. Loop maar eens een bouwmarkt in dan kun je dat ideeën op doen. Ook een kleine zoektocht via Google zal je inspiratie geven.

Stap 2: Schilderen

Het is nu tijd om te gaan schilderen. Begin met het aanbrengen van een goede grondlaag. Kies voor een grondverf met de gewenste kleur. De meeste bouwmarkten kunnen en willen deze wel even voor je mengen. Schuur en ontvet alles wat je wil schilderen. Na het aanbrengen van de grondlaag breng je minimaal twee keer een laklaag aan. Denk bij het schilderen van de boekenplanken na of je slijt en krasvaste verf kiest. Hierdoor heb je veel minder snel kale plekken na verloop van de tijd.

Laat de kast goed drogen voor je deze gaat inrichten

Stap 3: Inrichten

Wanneer de lak goed droog is kun je hem als kroon op al je werk eindelijk inrichten en dan is het tijd om er heerlijk van te genieten.

Waar vind ik de kamer en suite bouwtekening?

En nu wil je nog maar één ding weten, en dat is natuurlijk waar jij de kamer en suite bouwtekening kan vinden. Deze is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket waar de afgelopen jaren meer dan tienduizend bouwtekeningen aan zijn toegevoegd. Dat betekent dat je duizenden verschillende meubels kunt maken voor jouw huis en tuin. Want jawel, ook voor de tuin of terras zijn tal van meubels te maken met de bouwtekeningen uit dit pakket. Zo is het mogelijk om je eigen loungebank van steigerhout te maken maar is een tuinbank van bijvoorbeeld kersenhout ook één van de vele toppers die jij in dit bouwtekeningenpakket kunt vinden.

Ben jij klaar om aan de slag te gaan en wil je ontdekken wat jij allemaal nog meer met het bouwtekeningenpakket kunt doen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kamer en suite bouwtekening
Deze kamer en suite zelf maken doe je met goede bouwtekeningen

Zelf een kamer en suite maken? Met de juiste bouwtekeningen is dat gemakkelijk

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

11 reacties

 1. Wat een super mooie kamer en suite die zou ik ook best willen hebben. Dit is al jaren mijn droom is het heel moeilijk te maken?

  1. Hoi Jan-Kees,

   Het is inderdaad wel een wat lastiger project maar aan de hand van de tekeningen is het goed te doen

   Groeten
   Fred

 2. Hoi Fred,

  Wat een mooie kamer en suite hier wil ik ook graag mee aan de slag.
  Hartelijk dank voor de uitleg en het enthousiasme waarmee je me hebt geholpen toen ik vragen had 🙂

  De materialen heb ik inmiddels besteld en heb er veel zin in om er mee aan de slag te gaan

  Groeten
  Harrold

  1. Hoi Harrold,

   Dankjewel voor je reactie

   Klinkt goed ik ben heel benieuwd straks naar het eindresultaat.

   Mocht je nog andere vragen hebben over de kamer en suite laat het gerust even weten

   Groeten
   Fred

 3. Goedendag, hoe heeft u de achterwand in de kast van groeven voorzien? Wat heeft u hiervoor gebruikt? Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.