We weten ondertussen wel dat door een professional een zolderkast laten maken onnodig duur is. Dat heeft simpelweg te maken met het feit dat we zelf ook een zolderkast kunnen maken, en wel met een bouwtekening. Het gaat je zeker meer tijd kosten dan wanneer je een zolderkast zou laten maken, maar het gaat je enorm veel geld besparen. Het is zonder meer van belang dat je ook deze tijd neemt, want je wilt wel een zolderkast maken waar met een prettig gevoel gebruik van gemaakt kan worden. Een kast die van ellende uit elkaar valt zal niemand gelukkig van worden. Een zolderkast maken is daarom een voortreffelijk idee, ook nog eens omdat je de waarde verhoogt van je complete woning. Vrijwel iedere woningkoper zal blij zijn als ze ontdekken dat er een zolderkast aanwezig is, waardoor je de investering uiteindelijk aan de waarde van je huis kunt toevoegen. En dan verdien je natuurlijk je investering direct weer terug! (Mocht je ooit besluiten te verhuizen) Vind jij het ook tijd om meer te ontdekken over de zolderkast bouwtekening? Dan gaan we snel door.

Fred, vertel me wat meer over de zolderkast bouwtekening

Misschien heb je al wel eens eerder van mij gehoord of ben je op deze site toevallig al eens langs geweest. Mijn naam is Fred Schouten en ik ben gespecialiseerd in het ontwikkelen van bouwtekeningen. Dat is niet altijd zo geweest, want dit is voortgevloeid vanuit mijn hobby: klussen. Waarschijnlijk is dat waar we echt iets gemeen hebben, want klussen zit diep in mij geworteld. Een zolderkast maken is een prachtopdracht voor iedere klusser, want je gaat jezelf nu echt op de proef stellen. Het is niet zozeer dat een zolderkast maken een klusopdracht is met veel gevaren, maar wel een opdracht waar je moet rekenen op een tijdsinvestering. Ik ben van mening dat je dit project met voldoende zorg moet doen, ook in de afwerking van de zolderkast. Bouwtekeningen voor dit project zijn er voldoende, echter over de manier waarop jij deze tekening kunt bemachtigen later meer.

De zolderkast bouwtekening is er om het maken van de kast in goede lijnen te laten verlopen. Je kunt al snel een foutje maken wanneer je zonder tekening werkt, zoals het niet goed weten van de afmetingen of het maken van een instabiele kast. Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo’n groot probleem, maar als je een jaar na het maken van de zolderkast ontdekt dat de kast uit elkaar valt, zal het een duur grapje worden. Als je in een keer een zolderkast goed maakt, dan hoef jij hier niet bang voor te zijn. Daarom is een zolderkast maken met een bouwtekening naar mijn mening een vereiste. Het scheelt je niet alleen geld maar ook tijd.

Stappenplan voor het maken van een kast onder je schuine wand

Voor je begint met het bouwen van je kast onder de schuine kant van je dak heb je meerdere mogelijkheden.

  1. Mogelijkheden onderzoeken
  2. Locatie bepalen
  3. Gewenste afmetingen
  4. Kast maken
  5. Het resultaat afwerken

Stap 1: Mogelijkheden onderzoeken

Dit is een heel belangrijke stap. Je hebt meerdere mogelijkheden om een kast onder je schuine dak te maken.

Je kunt een schuifdeurenkast maken. Dat functioneert als een soort knieschot. Hiermee creëer je extra opberg ruimte voor bijvoorbeeld opberg boxen. In deze opbergboxen kun je dan bijvoorbeeld speelgoed, kleding of andere zaken opbergen. Je bergt dit mooi weg achter je schuifdeuren. Je hebt hier niet meer voor nodig dan een paar houtenplaten en een schuifdeursysteem met geleiderails.

Een andere optie om een zolderkast te maken kan zijn dat je bijvoorbeeld een stuk ruimte van de zolder ongebruikt hebt en je maakt daar dan een wandje met een deur in. Zo kun je wat grotere spullen opbergen zoals klapstoelen, kussens voor je lougeset, koffers voor de vakantie enz.

Nog een handige mogelijkheid voor het bouwen van een kast onder je schuine dak is een verrolbare kast. Je kunt in dat geval de kast zelf als opbergbox zien. De kast is dan zo gemaakt dat hij precies onder je schuine dak past en er zitten dan 4 meubelwielen onder.

Stap 2 Locatie bepalen

Nu je de mogelijkheden hebt bekeken in stap 1 is het nu de bedoeling om de locatie van je kast te bepalen. Voor de meeste mensen zal dit gelijk duidelijk zijn. Maar stel dat je nog twijfelt dan kun je dit het beste doen aan de hand van stap 1. Neem in je keuze mee wat je allemaal graag op wilt bergen zodat je niet voor verrassingen komt te staan doordat je opberg ruimte te klein zou zijn. Je hebt nu de kans om het gelijk goed te doen.

Stap 3: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen van je zolderkast bepaal je aan de hand van de grote van wat je wil opbergen in combinatie met de maximale afmetingen. Stel dat je kiest voor een schuifdeur kast dan bepaal je de diepte aan de hand van bijvoorbeeld de grootste opbergbox die je hebt. In dit geval zul je waarschijnlijk kiezen om dit over de hele lengte van je zolder te doen.

Bouw je een kast op een ongebruikt stuk van de zolder dan zijn de maximale afmetingen daar afhankelijk van wat jij zelf het handigste vindt. Hou bijvoorbeeld voldoende loopruimte over. Heb je toevallig een dakraam zorg er dan voor dat dit dakraam niet in je kast uitkomt want dan is het luchten van je zolderkamer wel heel lastig.

Kies je voor een verrijbaar systeem denk dan goed na over de gewenste afmetingen. Hou het praktisch wat de grote betreft. Een te zware uitvoering is niet handig dat rijd niet makkelijk.

Stap 4: De kast maken

Schuifdeur: Monteer op de gewenste locatie het de boven en de onderrails voor de schuifdeur. Meet de juiste hoogte van de schuifdeur op en zaag deze op maat. Monteer de onder en boven geleide wielen. Plaats vervolgens de handvaten er op zodat je heel makkelijk je schuifdeurtjes kunt verschuiven. Bezuinig niet op het railssysteem want dit voorkomt enorm veel ergernis en problemen zoals vastlopende schuifdeurtjes.

Kast op ongebruikt stuk zolder: Begin met het maken van een houten raamwerk (frame). Neem hiervoor balkjes van 44×44. Schroef en lijm deze vast aan de vloer, wanden en dak. Zorg dat het geheel waterpas is. Schroef de wandplaten vast tegen je houtenframe. Maak je deurtje en zet de scharnieren er op vast. Monteer een schuif om de deur af te kunnen sluiten. Monteer het handvat. Hang de deurtjes af hierbij zorg je dat de naden er evenwijdig uit zien.

Verrijbaar systeem: Maak aan de hand van de gewenste afmetingen. Eerst de zijwanden daarna de bodem, voorzijde en achterkant. Monteer de meubelwielen en een handvat.

Stap 5: Hoe kan ik de zolderkast verder afwerken?

Zoals bij veel van mijn projecten hecht ik veel waarde aan een goede afwerking. Op de zolderkast bouwtekening geef ik geen specifieke aanwijzingen over de afwerking. Daarmee doel ik vooral op de verf die je gebruikt, want een likje verf is toch wel nodig bij zo’n mooie kast. Afhankelijk van de gekozen houtsoort kan je voor verschillende soorten verf kiezen. Je lokale bouwmarkt weet precies welke soort verf bij welke houtsoort past, dus daar zou je met een enkel telefoontje wijzer kunnen worden over dit onderwerp. Tijdens de zolderkast maken is het belangrijk dat je telkens goed oplet of de kwaliteit van het hout goed is. Schuur alles netjes zodat je meteen een goed product aflevert. Een zolderkast maken zal dan voor jou na het volgen van deze stappen een positieve afloop hebben!

En waar kan ik die tekening dan vinden?

Starten met het bouwen van een zolderkast? Maken van deze kast gaat met de bouwtekening gebeuren, die er in meerdere types voor jou is. Een zolderkast maken zal op deze manier een goed haalbaar project zijn met een minimale kans op foutjes. Let goed op alle stappen die hierop zijn weergegeven en dan kan je vanzelf een goed eindresultaat tegemoetzien.

De zolderkast bouwtekening is onderdeel van het alom bekende Fred’s Bouwtekeningenpakket. Omdat ik je eerst wat meer van dit pakket wil laten zien voordat je een keuze maakt, heb ik op de hoofdpagina van deze website uitgewerkt wat er allemaal in dit pakket te vinden is. Door hier te klikken kan je direct naar deze pagina gaan om te ontdekken waar dit pakket allemaal uit bestaat! Klik hier

zolderkast maken _ zolderkast bouwtekening

zolderkast maken _ zolderkast bouwtekening

Een zolderkast maken doe je met goede bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis kast bouwtekening