Home » Blog » Gebouwen » Garage bouwen: Dit advies bespaart je veel ergernis.

Garage bouwen: Dit advies bespaart je veel ergernis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een garage bouwen of laten bouwen? Het is belangrijk om te weten dat beiden voor- en nadelen hebben. Daarom hieronder de voor en nadelen van zelf je garage bouwen ten opzichte van het laten bouwen van je garage. Zo weet jij precies of een garage bouwen in jouw situatie een slimme beslissing is of dat je beter een aannemer kan inschakelen. Want zelf een garage bouwen is wel degelijk mogelijk.

Niet iedere woning is voorzien van een garage. Soms is dit vanwege de krappe ruimte helemaal niet mogelijk of maakt de soort woning het onmogelijk om hier een garage te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een rijtjeswoning, waar dit nagenoeg onmogelijk is.

Maar er zijn ook legio woningen die geen garage hebben, maar waar er wel de ruimte voor is. Je zou dan kunnen overwegen om als aanbouw een garage te plaatsen. Een garage bouwen heeft uiteraard wel wat voeten in aarde.

Je moet je daarom goed voorbereiden en weten waar je aan begint. Je krijgt allerlei vragen op je af, zoals een kleine of grote garage bouwen, garage bouwen zelf doen of laten bouwen, mag je een garage bouwen op perceelgrens en uiteraard wat kost een garage?

Hoe je een garage moet bouwen en welke keuzes je allemaal moet maken, lees je hier.

Waarom een garage aanbouwen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een garage wilt bouwen. Ten eerste natuurlijk voor de auto. Wil jij de auto droog en beschermd parkeren? Dan is een garage de allerbeste oplossing. Een carport heeft open zijkanten, waardoor je auto nog niet geheel beschermd is. Een garage is volledig gesloten. Helemaal als je een mooie auto hebt, zoals een oldtimer, dan is het logisch dat je hier zuinig op wilt zijn. Buiten in weer en wind laten staan zal niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van je auto. In een garage staat je auto ook bij slecht weer veilig beschermd.

Maar een garage wordt ook veel voor andere doeleinden gebruikt. Je kunt er ook een schuur van maken of een werkplaats. Helemaal als een schuur bij je woning ontbreekt, dan kan een garage een goed alternatief zijn.

Hier berg je de fietsen en je gereedschap veilig op. Wanneer je er een werkbank inbouwt, dan dient je garage ook nog als werkplek. Let er dan wel op dat je de garage gaat isoleren. Zo kun je ook in koude winters gebruik blijven maken van je garage. Tenslotte is een garage aanbouwen een prima methode om de waarde van je woning te verhogen.

Je woning krijgt er immers meer oppervlakte door en een woning met garage zal aantrekkelijker zijn voor aspirant verkopers dan een woning zonder garage.

Schuur en garage bouwen
Schuur en garage bouwen (staat in het premium gedeelte)

Voordelen en nadelen van een garage bouwen

 Ik begin er niet graag mee, maar ik wil je toch eerst even op de nadelen van zelf een garage bouwen wijzen. Je moet namelijk beseffen dat je met bepaalde nadelen toch echt te maken krijgt. Zo zal een garage bouwen meer tijd kosten dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan en moet je geen twee linkerhanden hebben. Maar je kunt dit natuurlijk ook als een uitdaging zien!

Nadelen van zelf je garage bouwen:

  1. Kost veel tijd.
  2. Alles zelf regelen.
  3. Je moet handig zijn.

Gelukkig zijn er zoals bijna altijd meer voordelen te vinden voor een garage bouwen dan nadelen. Ook in dit geval kan je eigenlijk, indien je handig bent, gewoon zelf een garage gaan maken. De kosten die je bespaart wegen waarschijnlijk wel op tegen de tijd die je moet investeren. Vraag namelijk maar eens een offerte bij een lokale aannemer op om te ontdekken hoe duur een garage laten bouwen wel niet is. Daarom kan je net zo goed zelf een garage bouwen!

De voordelen van zelf je garage bouwen zijn:

  1. Kosten besparing op arbeidsuren en materiaal.
  2. Je hebt de planning in eigen hand
  3. Elke gewenste afmeting want dit bepaal je helemaal zelf.

Zelf je garage bouwen kost je veel tijd. Je moet het tenslotte naast je huidige werkzaamheden doen. Je zult het hele traject moeten doen vanaf de vergunningaanvraag met bouwtekeningen en berekeningen tot en met het uiteindelijke resultaat. Je kunt de bouwtekeningen en berekeningen natuurlijk wel gemakkelijk uit besteden. Hierover later in dit artikel meer. Een ander nadeel is dat je alles zelf moet regelen dus zelf achter je materiaal aan ed. Verder moet je wel handig zijn om alles zelf te doen. Ook hier is wel een oplossing voor je kent vast wel een metselaar, timmerman en elektricien die s’avonds en in de weekenden wat bij wil verdienen.

Een houten garage bouwen of een stenen garage bouwen?

De eerste vraag die waarschijnlijk boven zal komen als je een garage wilt plaatsen, is of je de garage van hout moet bouwen of van steen. Het lijkt misschien gemakkelijk om een keuze te maken, maar dit is best wel een lastige keuze.

Het is daarbij ook belangrijk dat je in het oog houdt wat de functie van de garage zal zijn. Wordt het een garage waar je enkel de auto parkeert of wil je hem ook als werk- of hobbyruimte gebruiken?

Aan zowel hout als steen kunnen voor- en nadelen zitten. Een houten garage bouwen is erg gemakkelijk en zeer snel om te plaatsen. Onder iedere garage hoort ook een degelijke fundering.

Bij een houten garage bouwen zal er een minder zware fundering nodig zijn dan met een stenen garage. Wat betreft de duurzaamheid zal het lijken alsof een stenen garage langer meegaat. Maar ook een garage van hout kan lang meegaan, mits je de garage maar goed onderhoud.

Dit houdt dan wel in dat je jaarlijkse of tweejaarlijks de garage schuurt en schildert. Dit onderhoud heb je bij een stenen garage niet. Zowel een houten garage als een stenen garage zullen goed te isoleren zijn.

Maar houdt er wel rekening mee dat als je een houten garage van binnen niet of niet goed verwarmd, bij stevige vorst het binnen ook kan gaan vriezen. Isoleren is daarom altijd aan te raden. Betreffende de kosten bouwen van garage hangt het natuurlijk af van welk soort materiaal je de garage bouwt. In de regel zal een houten garage goedkoper zijn dan een stenen garage.

Garage bouwen met ytong blokken

Je kunt ook een garage bouwen met ytong blokken. Ytong staat ook wel bekend als cellenbeton. Dit zijn blokken die bestaan uit zand, kalk, water en cement. Maar het bijzondere aan ytong, is dat er een gasvormige toeslagstof wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat er een blok dat zeer isolerend is en enigszins poreus.

Het zijn vooral ideale blokken voor bijvoorbeeld het bouwen van scheidingsmuren. Ze zijn licht in gewicht en een garage bouwen zelf gaat erg snel. De muur is volledig luchtdicht, waardoor nog eens apart de garage isoleren niet meer nodig is.

Wel is het zo dat je de ytong blokken niet als buitenmuur moet gebruiken. Daar zijn de blokken te poreus voor. Je kunt de blokken daarom afwerken met baksteen of pleisterwerk.

Garage bouwen met sandwichpanelen

Een andere snelle methode voor het bouwen van een garage is een garage bouwen met sandwichpanelen. Een sandwichpaneel bestaat uit drie lagen. Dit zijn de buitenste lagen die uit een soort van composiet bestaan en een binnenlaag dat bestaat uit een isolerend materiaal, zoals EPS, PUR of steenwol.

De buitenste lagen zijn esthetisch mooi om te zien en onderhoudsvrij. Het spreekt voor zich dat door de binnenlaag, de garage isoleren niet meer nodig is. Een zelfbouw garage van sandwichpanelen begint met het bouwen van een houtskeletbouw garage, waartegen de sandwichpanelen worden gemonteerd. Een garage bouwen met sandwichpanelen is snel, mooi om te zien, onderhoudsvrij en de garage is direct volledig geïsoleerd.

Garage laten bouwen of zelf doen?

Het bouwen van een garage kost tijd, maar ook geld. Heb je niet voldoende tijd of geen kennis van het bouwen van een garage? Dan is het mogelijk de garage te laten bouwen door een aannemer.

Je moet er dan wel rekening mee houden dat een garage laten bouwen een stuk duurder kan uitvallen dan wanneer je deze zelf gaat bouwen. Een aannemer zal een flink uurloon berekenen. Dit zijn kosten die je niet hebt als je zelf gaat bouwen. Uiteraard kost het je dan wel veel van je eigen tijd.

Heb je een onbeperkt budget, dan zal het laten bouwen van een garage geen enkel probleem zijn. De garage wordt dan professioneel gebouwd door bouwvakkers. Maar wil je juist je garage zou goedkoop mogelijk bouwen en je bent enigszins handig, dan is het zelf bouwen een goed alternatief. Een middenweg is om samen met een aannemer bouwen.

Zo kun je bijvoorbeeld de aannemer het werk laten doen, maar zorg jij voor de inkoop van alle materialen. Je kunt dan alsnog veel geld besparen. Materiaal dat via de aannemer komt zal duurder zijn dan wanneer jij goedkope adressen vindt voor je materiaal. Je weet dan in ieder geval zeker dat je garage wel professioneel wordt afgebouwd, maar tegen lagere kosten.

Garage bouwen prefab

Een zeer goed alternatief voor het zelf bouwen van een garage, is een prefab garage. Een prefab garage wordt in de fabriek gebouwd en bij jouw in elkaar gezet of geplaatst. Een garage bouwen met prefab onderdelen kan zowel in hout als beton. Het voordeel van prefab is dat de kwaliteit goed is en de garage reeds mooi is afgewerkt.

Bij een garage van houten prefab onderdelen worden de houten onderdelen in elkaar gezet, waarna jij of de leverancier de houten onderdelen ter plaatste opbouwt. Een prefab garage van beton wordt vaak geheel in de fabriek klaargemaakt en op die wijze ook bij je afgeleverd.

Met een betonnen prefab garage heb je dus nog minder werk op locatie. Wel moet je de fundering klaar hebben voordat de prefab garage van beton geplaatst wordt. In de regel zal een betonnen prefab garage dezelfde kwaliteit hebben als een stenen garage.

Wel kan de prefab garage beton prijs behoorlijk hoger liggen dan een garage van prefab hout. Maar de prefab garage beton prijs ligt wel weer lager dan wanneer je zelf een stenen garage gaat bouwen.

Nadelen prefab garage

Hoewel de garage uit prefab onderdelen zeker vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen te noemen. Het grootste nadeel is dat je te maken krijgt met standaardmaten. Je hebt maar een heel beperkte keuze in het design van je garage.

Vooral als jij een wat klassiekere woning hebt, dan is dit concept minder geschikt. Deze garages zijn meestal vrij standaard en ‘recht toe recht aan’. Soms zijn er enkele keuzes mogelijk, maar een garage bouwpakket achteraf wijzigen of achteraf de garage verbouwen zal niet mogelijk zijn.

Heb je voor een garage bouwen een vergunning nodig?

Er gelden voor een garage bouwen regels die best streng kunnen zijn. Voordat je een schuur of garage mag bouwen, moet je altijd zeker weten of je een vergunning nodig hebt of dat een garage bouwen zonder vergunning mag.

Een garage aanbouwen, een garage uitbouwen of een garage als bijgebouw zijn in principe vergunningsvrij. Voorwaarde hierbij is dat een garage bouwen zonder vergunning alleen plaatsvindt op een achtererfgebied. Dit geldt ook als je een uitbouw op de garage gaat bouwen.

Maar wat is een achtererfgebied? Volgens de officiële regels is een achtererfgebied het erf dat achter het hoofdgebouw loopt en het hoofdgebouw doorkruist op 1 meter achter de voorkant.

Om het simpeler te zeggen: Dit is je achtertuin dat achter de woning ligt en de zijtuin vanaf 1 meter achter de voorgevel. Een garage bouwen in de tuin is dus geen probleem en kan vergunningsvrij.

Gemeentelijk zijn er voor een garage bouwen regels die eisen stellen aan de grootte en eventueel het bestemmingsplan. Voldoet je garage niet aan al deze eisen, dan is voor een garage bouwen een vergunning nodig. Het is raadzaam om altijd advies te vragen bij de gemeente of een expert over het vergunningsvrij bouwen. Bekijk ook het onderstaande filmpje.

Belangrijke instanties en websites

Op de website van het Omgevingsloket kan je per locatie zien wat precies de mogelijkheden zijn. Verder is website van rijksoverheid handig. Zoek daar dan via het zoekvenster op: vergunningvrij bouwen bijbehorend bouwwerk. Hier lees je de vereisten voor een vergunningsaanvraag en of jij een schuur kan bouwen zonder vergunning.

Regelmatig kan het voor een klusser onduidelijk zijn of een vergunning nu echt nodig is. Er is een groot (grijs) gebied waarvan er gezegd kan worden dat het niet perse nodig is om een vergunning aan te vragen. Een schuur bouwen zonder vergunning zou in deze situatie mogelijk zijn, echter is dit wel met enig risico.

Het slimste is om eerst contact op te nemen met de lokale afgevaardigde voor dergelijke zaken, zodat je zeker weet of een vergunningsaanvraag nodig is. Wanneer dit het geval is, sta je direct in contact met de juiste persoon en verloopt een aanvraag gemiddeld soepeler.

Voor het aanvragen van een vergunning voor een schuur bouwen zijn diverse documenten nodig. In de volgende stap lees je welke plattegrond en documenten

Wat zijn de regels omtrent een garage bouwen op erfgrens?

Veel mensen denken dat een garage bouwen erfgrens niet mag. Voor beplanting gelden hier wel bepaalde eisen voor maar een garage bouwen tegen de erfgrens is in principe vergunningsvrij toegestaan.

Maar er zijn ook bepaalde factoren waarbij voor een garage bouwen een vergunning nodig is langs de erfgrens. Ga je een garage bouwen tegen de erfgrens met bijvoorbeeld ramen op minder dan twee meter van de erfgrens, dan is voor een garage bouwen vergunning vereist.

Wel kan volgens het gemeentelijke bestemmingsplan het bouwen garage op de perceelgrens aan enkele regels gebonden zijn, waardoor er wel een afstand van een meter wordt vereist.

Maar een schuur of garage bouwen op de erfgrens staat ook in het burenrecht vermeld. Het burenrecht beschermd bijvoorbeeld ongewenst uitzicht en privacy van de buren. Een garage bouwen erfgrens met een raam in de gevel mag volgens het burenrecht enkel als de muur aan een openbare weg of water grenst.

Ook als de buren al meer dan 20 jaar geen bezwaar hebben gemaakt tegen een bestaande gevel met venster, dan is een garage bouwen op perceelgrens gewoon toegestaan. Ook voor het bepalen of een garage bouwen op erfgrens is toegestaan, is het verstandig om een expert in te schakelen.

Onderschat de regels omtrent een garage bouwen op de erfgrens niet, want er kunnen hieruit nare burenruzies ontstaan.

Garage uitbouwen of aanbouw garage

Mogelijk kan bij een garage bouwen vergunning aanvraag van belang zijn of je te maken hebt met een aanbouw garage of een uitbouw garage. Dit gaat op voor als je je garage aan je woning bouwt.

Een aanbouw is een afzonderlijke ruimte die aan de woning wordt toegevoegd, terwijl een uitbouw garage een bestaande ruimte in de woning is die uitgebreid wordt. Voor beide opties geldt dat de garage vanuit de woning te bereiken moet zijn.

Dit geldt dan niet als de garage een bijgebouw is. Deze mag een eigen ingang hebben. Het feit aanbouw of aanbouw kan soms van belang zijn voor de toegestane afmetingen.

Ook een eventuele uitbouw op de garage kan belangrijk zijn bij een vergunningsaanvraag. Hiermee wordt je woning namelijk aanzienlijk vergroot en zal ook het aanzien van de woning veranderen.

Diverse vormen garages

Je kunt een standaard garage plaatsen die iedereen wel kent in de vorm van een garagebox. Dit zijn meestal garages in standaard afmetingen van 6 x 3 meter en met een plat dak. Maar als dit mogelijk is, kun je een garage ook in een andere vorm bouwen.

De garage kan dan eventueel beter bij je woning aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een garage met puntdak bouwen in plaats van een plat dak.

Garage met puntdak

Ga je een garage met puntdak bouwen, dan moet je rekening houden dat de kosten bouwen garage wat hoger zullen zijn dan een garage met plat dak.

Een garage met carport

Je kunt ook een garage met carport bouwen. Wanneer je een garage met carport gaat bouwen, dan biedt dit de mogelijkheid om de auto of in de garage te parkeren of onder de carport. Je kunt hem dan ook gemakkelijk als schuur garage gebruiken.

Garage met schuur

Heb je naast een garage ook behoefte aan een schuur? Je kunt dan een garage schuur bouwen. Voor een garage schuur bouwen kun je beter een grote garage bouwen.

Je hebt dan én ruimte om fietsen en gereedschap te stallen én de auto.

Garage in je tuin bouwen

Wil je een garage bouwen in de tuin? Met een blokhut garage bereik je met je garage een heel speciale uitstraling. Een blokhut garage heeft de vorm van een blokhut, is zeer robuust om te zien en je kunt zowel als garage en als schuur gebruiken.

Wat kost een garage bouwen?

Wat kost een garagebox is misschien wel de belangrijkste vraag voor een zelfbouw garage. Voor als je een vergunning moet aanvragen zul je ook de bouwkosten garage per m2 moeten vermelden.

Ook de inhoud van de garage zul je bij een vergunningsaanvraag moeten opgeven. Daarbij speelt dan de vraag ‘wat kost een garage bouwen per m3?’.

En natuurlijk wil je zelf ook weten wat kost een garagebox of van zelfontworpen garage? Uiteraard zijn er geen standaardkosten op te noemen. Wat kost een garage is afhankelijk van diverse factoren, zoals welk soort fundering, de bouwkosten garage per m2, dus het oppervlak en de garage isoleren kosten.

Ook speelt het materiaalsoort mee. Houten garage prijzen zijn lager dan een stenen garage bouwen kosten. Wel zijn de houten garage prijzen afhankelijk van de gebruikte houtsoort, waardoor de kosten alsnog hoger kunnen uitvallen dan een stenen garage bouwen kosten.

Ook de vraag of je een garage bouwpakket gaat bouwen of een garage naar eigen ontwerp speelt een rol in wat kost een garage bouwen.

Als we de gemiddelde prijzen nemen voor de vraag wat kost een garage bouwen, dan kom je ongeveer op € 15.000,- uit. Voor het laten bouwen ga je al snel richting de € 20.000,-. Uiteraard zijn dit gemiddelde prijzen.

Hierdoor moet je in ieder geval rekening houden met een budget van tussen de € 10.000,- en € 20.000,-.

Garage bouwen stappenplan

Hoe een garage te bouwen proberen we enigszins duidelijk te maken in dit garage bouwen stappenplan. Dit stappenplan gaat uit van zelf een garage bouwen van hout. Ga je zelf garage bouwen stenen garage, dan zullen de fases overeenkomen met een garage bouwen van hout. Zelf een stenen garage bouwen kan zelfs met een houtskeletbouw garage, waarbij de houten balken als constructie dienen en je de wanden met steen afwerkt.

  1. Basis
  2. Fundering
  3. Vloer
  4. Constructie
  5. Ringbalk
  6. Wanden
  7. Dakplaten
  8. Deuren
  9. Binnenwanden afwerken
  10. Afwerking

Stap 1: Basis

Voor dit stappenplan wordt uitgegaan dat je alle regelgeving rond het bouwen van een garage hebt afgerond, zoals de vergunningsaanvraag.

Een bouwtekening van de garage is verder uitermate belangrijk. Bij het aanvragen van een eventuele vergunning, zal de gemeentelijke welstandscommissie ook een officiële bouwtekening van de garage willen zien.

In principe mag je de bouwtekening zelf maken, maar beter is het als je de tekening door een expert laat maken. De expert kan je ook antwoord geven op de vraag wat kost een garage bouwen per m3?

De inhoud moet bijvoorbeeld op een vergunningsaanvraag worden ingevuld, alsmede het aantal vierkante meters.

Stap 2: Fundering

Of je nu zelf garage gaat bouwen van hout of zelf garage bouwen stenen garage, je zult een fundering moeten hebben. Een degelijke fundering zorgt ervoor dat de garage niet gaat verzakken en dat het gewicht van een auto gedragen wordt.

Meet hiervoor de afmetingen van de schuur af en plaats paaltjes. Nu kun je door middel van de paaltjes de afmetingen van je schuur al zien.

Houdt ook rekening met eventuele buizen, zoals afvoerbuizen en buizen voor elektriciteit.

Strokenfundering

Nu ga je over de gehele lengte en breedte een brede geul uitgraven. Dit is de plek waar straks de muren geplaatst gaan worden.

De geul moet ongeveer 80 centimeter diep worden en 60 centimeter breed. Voorzie daarna plastic in de geul tegen vocht in je fundering. Breng de wapening aan en giet de geulen helemaal vol met beton.

Gemetselde fundering

Je kunt ook betonstenen metselen, maar leg dan wel eerste een dunne laag beton in de geul. Deze fundering is geschikt voor zowel een garage bouwen van hout als voor een stenen garage bouwen.

Een gemetselde fundering wordt bijna niet meer toegepast.

Fundering met vorstrand

Je kunt er ook voor kiezen  om een fundering met vorstrand te maken. Dit is een veel gebruikte fundering in Nederland. In het onderstaand filmpje zie je hoe deze is opgebouwd

Wat je ook kiest laat de fundering iets hoger komen dan het grondniveau, dan staat de houten constructie niet direct in verbinding met de grond.

Stap 3: Vloer

Nu de fundering ligt, kun je de betonnen garagevloer gaan gieten. Voor het beste en stevigste resultaat gebruik je hiervoor bouwstaalmatten die je in het beton laat gieten. Je krijgt zo een ijzersterke vloer dat bestand is tegen scheuren.

Een betonnen garagevloer moet stevig en waterpas geplaatst worden. Als je twijfelt of jij dit goed kunt, dan is het verstandiger om hiervoor een aannemer in te schakelen. Deze stap heb je niet bij een fundering met vorstrand.

Stap 4: Constructie

De fundering en de vloer van je garage ligt er nu, zodat je nu kunt gaan beginnen met de ruwbouw van je houtbouw garage.

Hiervoor heb je stevige houten balken nodig waarmee je de houten constructie kunt maken. Lees op je bouwtekening af waar de dragende verticale balken voor de constructie moeten komen en meet dit af op de fundering.

Omdat de bovenzijde van de fundering iets hoger uit de grond steekt, vormt dit de basis voor je houten constructie.

Op de plekken waar de dragende balken komen, monteer je paalhouders waarmee de balken op het beton worden gemonteerd. Plaats zo alle palen van de dragende constructie op het beton.

Constructie garage
Constructie

Stap 5: Ringbalk

De palen staan nu los, maar moeten nu met elkaar verbonden worden door middel van ringbalken. Deze ringbalken kun je eventueel met betonschroeven ook verbinden met de woning, wanneer de garage aan de woning wordt gebouwd. Het grootste gedeelte van de constructie staat al. In dit stappenplan gaan we uit van een garage met plat dak.

Plaats dus ook alvast de gordingen die het dak zullen dragen. Nu is de constructie klaar om de houten wanden tegen de constructie te gaan monteren.

Stap 6: Wanden

Er van uitgaande dat de wanden afgewerkt worden met houten planken, heb je keuze uit diverse soorten planken. De beste planken zijn houten planken met een profiel.

Deze planken hebben een groef, waardoor ze gemakkelijk en naadloos in elkaar te klikken zijn. De planken kun je met spijkers tegen de constructiepalen spijkeren.

Houd wel je bouwtekening in de gaten, op welke plek er eventueel ramen komen. Maar in een garage hoeven niet altijd ramen te komen. Wil je een klassieke naar boven openschuivende garagedeur, dan moet je één gedeelte van de constructie openlaten.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je de garage opent met één of twee openklappende deuren. Als je de planken hebt aangebracht, staat het grootste gedeelte van je garage er al.

Stap 7: Dakplaten

Aangezien je de gordingen reeds hebt aangebracht, is het tijd om de dakplaten aan te brengen. Na het aanbrengen van de dakplaten is je garage al gedicht tegen regen, maar nog niet echt waterdicht. Hiervoor moet je nog dakbedekking aanbrengen.

Voor een plat dak wordt normaliter bitumen gebruikt. Bitumen is uitermate geschikt om een volledig waterdicht dak te creëren en gaat bovendien minimaal 20 jaar mee. Denk ook aan het aanbrengen van dakgoten en regenpijpen. Al het hemelwater wordt zo op een juiste wijze afgevoerd, zodat je geen last van lekkages krijgt.

Stap 8: Deuren

In principe is het grootste gedeelte van de houtbouw garage gereed. Afhankelijk van welke toegangsdeuren je kiest, is het nog een kwestie van de garagedeur of openslaande deuren te plaatsen. Vervolgens is het tijd om te beginnen met het afwerken van de garage.

Stap 9: Binnenkant afwerken

Het is belangrijk om de garage ook geschikt te maken voor de winter. Met een enkele houten wand zul je de vrieskou nog steeds in je garage laten.

Isoleer daarom de wanden en het dak van de garage van binnenuit. Afhankelijk van de garage isoleren kosten, kun je gebruikmaken van tal van isolatiematerialen, zoals minerale wollen of isolatieplaten.

Nadat je de wanden hebt voorzien van isolatiemateriaal, plaats je gipsplaten of andere afwerkplaten om de binnenwanden af te werken. Doe dit ook met het plafond.

Tussen de gordingen kun je ideaal minerale wol plaatsen, waarna je het plafond met gipsplaten afwerkt. Uiteraard kun je isolatie ook op een later tijdstip aanbrengen als je de garage gaat verbouwen, maar van een direct goed geïsoleerde heb je wel het meeste profijt. In de winter blijft de warmte behouden en zomers houd je de garage lekker koel.

Stap 10: Afwerking

Het is natuurlijk afhankelijk van welk soort hout je de garage hebt gebouwd, maar in de regel moet je het hout aan de buitenzijde nog behandelen. Zo wordt het hout bestand tegen de diverse weersinvloeden en behoudt de garage een langere levensduur.

Je kunt het hout in de originele kleur houden door een transparante beits aan te brengen. Maar je kunt de garage ook welke kleur geven die je wilt door het hout te schilderen met verf. De verf beschermd het hout en bepaald mede een gedeelte van de uitstraling.

Dit is natuurlijk wel een eenvoudig stappenplan van hoe een garage bouwen. In principe zijn alle soorten garages te bouwen naar eigen inzicht en zowel als aanbouw of als apart bijgebouw.

Hierbij is een goede voorbereiding altijd belangrijk. Stel jezelf op de hoogte of je wel of niet een vergunning moet aanvragen, dan kun je namelijk veel problemen voorkomen.

Bouwen van garage gaat gemakkelijker met een bouwtekening

Het bouwen van een garage is een groot project. Maar als je je garage succesvol hebt gebouwd kun je met trots terugkijken en eventueel met je volgende project beginnen. Naast de garage een schuur bijvoorbeeld of een overkapping voor in je tuin?

Wel is het hierbij handig als je gebruik kunt maken van een goede basis en dat is altijd een bouwtekening. Zoek hier de website eens door en maak kennis met tal van bouwtekeningen. Hier vind je bouwtekeningen van een garage, een schuur, maar ook voor houten meubels.

Het grote voordeel van werken met hout, is dat hout zeer gemakkelijk bewerkbaar is en je op gemakkelijke en snelle wijze professionele bouwwerken maakt. Laat je daarom niet tegenhouden en zoek hier een leuke bouwtekening uit voor je volgende project.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Andere kosten waarmee je rekening moet houden

Kies je om een garage te laten bouwen? Dan zijn er behoorlijk wat kosten die bij een garage laten bouwen komen kijken. Een metselaar zal het liefst een meter prijs willen afspreken. Het voordeel is dat je gelijk weet wat hij uiteindelijk kost. Een timmerman en elektricien werken het liefste op uur basis. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een totaalprijs. Dit geeft zekerheid maar je betaald wel meer over het algemeen.

Het grootste voordeel is de enorme besparing op arbeidsuren. Loonkosten bepalen een groot deel van het totale bedrag. Verder betaal je geen provisie aan het bouwbedrijf waar je anders zaken mee zou doen. Je haalt het zelf of laat het bezorgen door de houthandel bij jou in de buurt. Wanneer je genoeg afneemt kun je best korting bedingen. Zelf je garage bouwen bespaart je veel geld. Het is een heel verschil of je nu 20.000 euro betaald of 45.000 euro.

 

Schuur en garage
Schuur en garage (staat in het premium gedeelte)

Bouwen of laten bouwen?

Twijfel je nog steeds aan bouwen of laten bouwen? Hier de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van laten bouwen

  1. Je hebt er zelf geen werk aan.
  2. Gereedschappen heb je niet nodig.
  3. Bouwtekeningen en eventuele vergunningen worden verzorgt.

Vraag wel vooraf meerdere offertes op zodat je de beste prijs hebt. Je kunt daarmee al best wat geld verdienen. Dus zeker even de moeite waard om te doen. Weet je niet waar je een prijs op moet vragen ga dan naar Google en zoek op een bouwbedrijf of klussenbedrijf bij jou in de buurt.

Nadelen van laten bouwen

  1. Kosten zijn enorm hoog zelf kun je dit voor veel minder regelen. Dit heeft groten deels te maken met de dure uren.
  2. Kwaliteit heb je geen invloed op.
  3. Bouw duurt meestal erg lang omdat het ingeplant moet worden en je niet de enige bent.
  4. Aanpassingen tijdens de bouw betaal je onevenredig veel voor.

De voordelen van het zelf bouwen

  1. Het is een super mooi project om zelf te doen.
  2. Heel goedkoop ten opzichte van laten bouwen.
  3. Meeste gereedschappen heb je al in huis.
  4. Eventuele aanpassingen kosten niet veel extra omdat je het helemaal zelf in de hand hebt.
  5. Je kunt er gelijk aan beginnen zonder dat je een lange wachttijd hebt.

Enkele nadelen van zelf bouwen

  1. Het kost je klustijd.
  2. Bouwtekeningen zijn onmisbaar maar daar hebben wij een goede oplossing voor zoals je hebt kunnen lezen.
  3. Goede gereedschappen zijn onmisbaar. Al heb je als klusser de meeste wel in huis.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Laat het hier onder weten in een reactie

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Ik vond het hele nuttige informatie, goed op een rij en zal me zeker in mijn afwegingen helpen. Succes en wie weet tot…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.