Home » Blog » BBQ » Vuurtafel maken doe je zo (stap voor stap uitleg)

Vuurtafel maken doe je zo (stap voor stap uitleg)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een project voor als je houdt van lekker lang buiten zitten: zelf een vuurtafel maken.

Want een vuurtafel brengt zóveel sfeer met zich mee! Een zwoele zomeravond kan niet meer stuk. Stel vrienden, biertje, stukkie kaas…

Het was allemaal het idee van mijn vrouw. Die had in een sjiek woonblaadje zo’n vuurtafel gezien. We hadden al een buitenhaard, maar die deed alleen dienst als het ’s avonds flink killer werd.

Bekentenis: ik ben gek op een goeie fik. Dus toen ze dat blad onder m’n neus duwde, was ik direct voor.

Dan rijst wel de vraag: “Ga ik die vuurtafel zelf maken of koop ik ‘m?” Hahaha, in mijn geval geen moeilijke vraag. Maar eerst een bouwtekening om een vuurtafel te maken.

Inmiddels heeft mijn zelfgemaakte vuurtafel al meerdere zomers sfeer gegeven.

M’n bouwtekening is nu ook voor jou beschikbaar. Verderop leg ik uit hoe je die downloadt. Maar eerst zet ik de voor- en nadelen van zelf maken versus kopen op een rij. En ontdek je hoe je zo’n vuurtafel maakt en waar je op moet letten.

Vuurtafel maken in 7 stappen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen om zelf een vuurtafel te maken? Op deze pagina vind je meer informatie!

Waar let je op bij het maken van een vuurtafel?

Bij het maken van een vuurtafel let je op de volgende 7 stappen:

  1. Soort vuurtafel bepalen
  2. Welk houtsoort ga ik gebruiken
  3. Afmetingen
  4. Inkopen doen en op maat zagen
  5. Monteren ofwel in elkaar zetten
  6. Het aansluiten van de gasfles
  7. Onderhoud en behandelen

Stap 1: soort vuurtafel bepalen

Zoals je ongetwijfeld weet heb je verschillende soorten vuurtafels. Zo heb je een vuurtafel met houtblokken en een vuurtafel met een gasfles.

Vuurtafel met houtblokken

Je kunt kiezen voor een vuurtafel waar je gewoon houtblokken in legt, die je zelf aansteekt. Houtblokken erin, aanmaakblokjes erbij en… genieten maar! Een voordeel van houtblokken is dat het er heel gezellig uitziet. Het is ook heel natuurlijk, en geeft wanneer deze niet aanstaat een leuke look en een speels effect. Nadelen zijn dat je steeds achter hout aan moet, het kan spatten en er komt soms een onaangename geur vanaf.

Ga jij voor een vuurtafel met houtblokken? Let er dan op dat je bijvoorbeeld hout gebruikt wat van een appel- of een perenboom komt. Hout wat van een appel- of perenboom komt bevat geen hars, waardoor het rustig brand op de plaats waar jij het gelegd hebt. Let er dus goed op dat je geen hout gebruikt waar hars in zit. Wanneer het hout warm wordt, knapt het hars en dit zorgt ervoor dat een houtblok zelfs een aantal meter kan wegvliegen. Tja, daar zit je dan op je loungeset met rondvliegende houtblokken. Ik geloof niet dat iemand daar blij van wordt.

Verder is het ook belangrijk dat je goed droog hout gebruikt, anders heb je kans dat het heel erg gaat dampen en kan het ook wat knallen geven. Misschien denk je: hoe lang moet dat hout dan drogen voordat ik het kan gebruiken? Voor hout van fruitbomen is dat twee jaar, voor eikenhout is dat zelfs vier jaar. Wil je meer weten over de droogtijden van hout? Kijk dan even op het artikel houthok maken.

Vuurtafel met gasfles

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een vuurtafel met gasfles. Bovenin liggen vaak wat steentjes met daarop drie stenen blokken met houtlook. Het voordeel van een vuurtafel met gasfles is dat het geen nare rooklucht geeft. Wel ruik je vaak in het begin een klein beetje gas. Ruik je dat na enige tijd gebruik nog steeds, draai dan de gaskraan iets terug. Je gebruikt dan meer gas dan nodig is en de gasfles gaat hierdoor alleen maar sneller leeg. Het is zelfs zo dat wanneer je de fles volledig open zet dus 100% dat de laatste 20% voor 80% meer gasverbruik zorgt. Terwijl je dit nauwelijks merkt qua behaaglijkheid. Dus mijn advies is zet de gaskraan maximaal voor 80% open.

Nog een voordeel is dat je de gaskraan maar open hoeft te zetten, de vlam te ontsteken en je hebt direct mooi vuur. Met een eenvoudige draaiknop zet je de vlammen hoger of lager. Het leuke van een vuurtafel met gasfles is dat je toch echte vlammen hebt en het dus veel sfeer geeft. Een nadeel is dat je steeds een nieuwe gasfles moet kopen. Sowieso is het handig om er altijd eentje op voorraad te houden. Op een kleine gasfles zit statiegeld, wat je met het inleveren weer terug krijgt. Bij sommige gasflessen wordt het statiegeld wat je terugkrijgt per jaar minder. Dan is het handig om deze wanneer die leeg is zo snel mogelijk terug te brengen naar de winkel.

Hoe kom ik aan hout of aan een gasfles?

Kachelhout of haardhout kun je bij de doe-het-zelf markt kopen. Echter is het vaak vrij prijzig, zeker wanneer je een grote hoeveelheid nodig hebt. Daarom raad ik je aan te zoeken naar een plaatselijke fruitkweker en daar na te gaan of je bomen zelf mag kappen. Dat scheelt je echt een hoop geld! Het is even wat werk om de boomstammen in stukken te zagen en goed te laten drogen. Maar dan heb je ook wat! Je zou er dan altijd voor kunnen kiezen om voor de eerste twee jaar droog hout te kopen en sinds je eigen gehakte hout te laten drogen. Het voordeel is natuurlijk als je hout bij de doe-het-zelf markt koopt dat je dan droog hout koopt en dit direct kunt gebruiken.

Vuurtafel met grindbak
Vuurtafel met grindbak

Stap 2: welk houtsoort ga ik gebruiken

Uiteindelijk maak je zelf de keuze van welk houtsoort jij jouw vuurtafel gaat maken. Vaak heeft dit vooral te maken met persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het ook van belang er op te letten waar je de vuurtafel wilt plaatsen. Is dit onder een afdak? Of gewoon in de open lucht? Wanneer je deze onder de open lucht zet, krijgt de vuurtafel meer te maken met verschillende weersinvloeden dan wanneer deze onder een afdak geplaatst wordt.

Geschikte houtsoorten voor het maken van een vuurtafel zijn: Douglas, eiken, grenen, hardhout, steigerhout en vuren. In de praktijk zien we dat de meeste mensen kiezen voor een vuurtafel van steigerhout. Wil jij ook een steigerhouten vuurtafel maken? Let er dan op dat je deze goed behandeld tegen de verschillende weersinvloeden. Dit kan onder andere door beits aan te brengen.  En als je verder leest lees je nog meer tips over behandelen. Meer informatie over de andere houtsoorten vind je hier.

Steigerhouten vuurtafel maken

Wanneer je een steigerhouten vuurtafel gaat maken kun je kiezen voor gebruikt steigerhout of nieuw steigerhout. Gebruikt steigerhout is erg hot en daardoor bijna onbetaalbaar geworden. Vind je toch goedkoop of zelfs gratis steigerhout? Beoordeel dan eerst of het echt geschikt is voor jou project. Gebruikt steigerhout heeft namelijk al jaren blootgestaan aan verschillende weersinvloeden en zijn soms compleet verweerd. Een alternatief is om nieuw steigerhout te gebruiken. Deze kun je vinden in de bouwmarkt, en vaak hebben ze deze planken vergrijsd voor een old look. Het voordeel van het gebruik van nieuwe planken is dat je direct aan de slag kunt gaan met jou project zonder dat je eerst het hout nog hoeft te behandelen. Wil je liever authentiek hout? Dan kun je beter voor gebruikt steigerhout kiezen.

Van welk houtsoort jij je vuurtafel ook wilt maken, van alle bovengenoemde houtsoorten vind je een bouwtekening in mijn bouwtekeningenpakket. Als je direct aan de slag wilt gaan, klik dan hier voor de bouwtekeningen.

Vuurtafel maken
Vuurtafel maken

Stap 3: afmetingen

De afmetingen van je vuurtafel zijn erg belangrijk. Natuurlijk zijn afmetingen altijd belangrijk en zeker de verschillende verhoudingen. Maar bij een vuurtafel dien je er rekening mee te houden dat of de vuurschaal tot zijn recht komt (dus niet te groot of niet te klein overkomt) en bij de vuurtafel met gasfles dien je er rekening mee te houden dat de gasfles er ook daadwerkelijk onder past.

Keuze gasfles

Meestal heb je keuze uit twee verschillende gasflessen: een grote of een kleine. Het voordeel van een grote gasfles is dat je er langer mee doet. Het nadeel is dat deze bij een kleine vuurtafel moeilijk past. De vuurtafel die je op de tekening ziet is de vuurtafel die in mijn bouwtekeningenpakket staat. Deze vuurtafel is geschikt voor een gasfles van 5 kg.  Een gasfles van 5 kg is een kleine gasfles. Hier is bewust voor gekozen, anders zou de vuurtafel veel te hoog worden. Bij de maten en verhoudingen is er precies rekening mee gehouden dat er een gasfles in kan staan. Je doet het deurtje dicht en je ziet niets meer van de gasfles.

Bouwtekening vuurtafel maken

Het voordeel van het gebruik van een bouwtekening is dat je zelf niet hoeft te gaan zitten puzzelen over de juiste maten en verhoudingen. Aan de zijkanten van de vuurtafel met gasfles zie je rondom nog een handig mini-tafeltje om je drinken en hapjes koel te houden.

Stap 4: inkopen doen en op maat zagen

Wanneer je zeker weet wat je wilt en er klaar voor bent om aan de slag te gaan, kun je je inkopen gaan doen. Bij iedere bouwtekening zit een handige materiaallijst, waarmee je zo naar de bouwmarkt of plaatselijke houthandel kunt gaan om je inkopen te doen. Bij de meeste bouwmarkten kun je er voor kiezen om de planken op maat te laten zagen. Het voordeel is dat je dan direct aan de slag kunt gaan. Maar de echte doe-het-zelver kiest er meestal voor om alle planken zelf op maat te zagen.

Bij het op maat zagen van de planken is het handig om gebruik te maken van een elektrische zaag en eventueel een zaagtafel. Met de hand kan natuurlijk ook, maar dat gaat wel een stuk zwaarder. Zelf niet in het bezit van een zaagtafel en je wilt er toch een gebruiken? Dan kun je deze huren bij Boels bijvoorbeeld. Ben je van plan om nog veel meer zelf te gaan maken? Overweeg dan of het niet beter is om er een te kopen. Vaak ben je dan uiteindelijk goedkoper uit. Bij het kopen is het belangrijk om er op te letten dat het kwalitatief goede zaagtafel is.

Eisen zaagtafel

Een kwalitatief goede zaagtafel voldoet aan de volgende eisen:

  • Het vermogen kan variëren van zo’n 1500 tot wel 4200 Watt. Hoe hoger het vermogen van de zaagtafel hoe krachtiger de zaagtafel is. Mocht je een zaagtafel tegenkomen van minder dan 1500 Watt dan raad ik je af deze te kopen, vaak is het dan prutsspul en ben je uiteindelijk nog veel duurder uit
  • De werkhoogte is instelbaar voor een prettige, veilige en ergonomische werkhouding. Wat ook erg handig is, is dat de zaagtafel verrijdbaar is en de wielen geblokkeerd kunnen worden.
  • Verder is de zaagdiepte is belangrijk om te weten of die toereikend is voor je planken. Wil je hele dikke planken zagen, dan is het belangrijk dat deze ook op de zaagtafel passen
  • Let op welke accessoires je erbij wilt hebben, of die mogelijk later gemakkelijk bij te kopen zijn. Bij de ene zaagtafel zit bijvoorbeeld een afzuigadapter bij de andere weer wat anders. Bij de ene tafel is er de mogelijkheid tot frezen, bij andere weer niet. En ga zo maar door

Een zaagtafel hoeft echt niet duur te zijn. Als je hier ziet bij de top-10 van de zaagtafels zie je dat je er al een kunt hebben voor 192,99 euro.  Natuurlijk heb je met een tafel van 1000,- euro meer mogelijkheden en accessoires, maar het is maar net waarvoor jij je zaagtafel wilt gebruiken. Als je meer zaagtafels wilt bekijken neem dan hier eens een kijkje.

Stap 5: monteren ofwel in elkaar zetten

Zijn alle planken op maat gezaagd, dan kun je de vuurtafel monteren ofwel in elkaar zetten. Dit doe je heel eenvoudig door de stappen van mijn bouwtekening te volgen. Wie weet kun jij deze week nog genieten van je zelfgemaakte vuurtafel! Weet jij al waar je je vuurtafel neer gaat zetten?

Bij het monteren van de vuurtafels is het handig om gebruik te maken van ø5 x 50 mm RVS schroeven. Voor de vuurtafel met gasfles heb je twee scharnieren nodig voor het deurtje.  De inbouwbrander en gasfles plaats je als laatste. Voor de vuurtafel met grindbak heb je uiteraard grind nodig naar keuze. Als je de houten ombouw gemonteerd hebt kun je de vuurschaal in het midden plaatsen. Als laatste voeg je het grind toe. Misschien vraag je je af waar je zo’n vuurschaal of inbouwbrander kunt kopen. Dit kan heel gemakkelijk online. Vaak is het vandaag besteld morgen in huis. Ideaal toch? Terwijl jij de ombouw in elkaar zet is de vuurschaal of inbouwbrander al naar je onderweg!

Stap 6: het aansluiten van de gasfles


Het aansluiten van de gasfles lijkt misschien simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Hieronder een stappenplan met foto’s voor het aansluiten van de gasfles.

Voor het aansluiten van de gasfles heb je een Engelse moersleutel nodig
Voor het aansluiten van de gasfles heb je een Engelse moersleutel nodig
De aansluiting vanaf de inbouwbrander
De aansluiting vanaf de inbouwbrander
De aansluiting van de gasfles Bij een nieuwe fles zit er een beschermdopje op Verwijder dit dopje eerst
De aansluiting van de gasfles
Bij een nieuwe fles zit er een beschermdopje op
Verwijder dit dopje eerst
Sluit de aansluiting van de inbouwbrander aan op de aansluiting van de gasfles
Sluit de aansluiting van de inbouwbrander aan op de aansluiting van de gasfles
Draai de moer met de Engelse moersleutel vast Draai in tegengestelde richting, dus niet met de klok mee
Draai de moer met de Engelse moersleutel vast. Draai in tegengestelde richting, dus niet met de klok mee
Plaats de gasfles in de vuurtafel
Plaats de gasfles in de vuurtafel

Stap 7: onderhoud en behandelen

Onderhoud vuurtafel

Voor het behoud van je vuurtafel is het belangrijk om deze goed te onderhouden en behandelen. Bij de vuurtafel met gasfles is het aan te raden om na ieder gebruik de stenen ‘houtblokken’ af te spoelen met water. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er allemaal roet rondvliegt en daar ga je niet blij van worden. Bij de vuurtafel met grindbak is het verstandig om na ieder gebruik de schaal te legen, schoon te maken met een droge of iets vochtige doek. Eventueel kun je direct nieuwe houtblokken neerleggen. Gewoon omdat dat leuk staat.

Stenen ‘houtblokken’
Stenen ‘houtblokken’

Het maakt nogal wat uit of je vuurtafel onder een overkapping staat of niet. Staat je vuurtafel onder een overkapping dan heeft deze veel minder te maken met de verschillende weersinvloeden dan wanneer deze niet onder een overkapping staat. Wanneer je vuurtafel onder een overkapping staat hoef je deze in principe niet af te dekken. Staat je vuurtafel gewoon in de ‘open lucht’ dan raad ik je aan om een beschermhoes te kopen. Mocht het dan gaan regenen, is niet direct heel je hout nat en ook de inbouwbrander of vuurschaal blijven goed droog. Zeker wanneer je een vuurtafel gekocht hebt, kunnen deze nog wel eens gevoelig zijn voor roest, ondanks dat er vermeld staat dat het roestvrijstaal is.

Kwaliteit van RVS soorten uitgelegd

Het is een beetje een ingewikkeld verhaal maar het komt op het volgende neer:

Het snel roesten van goedkope RVS soorten heeft te maken met de hoeveelheid Chrome dat in het RVS verwerkt is. Hoe meer Chrome er in het RVS is verwerkt hoe meer herstellend vermogen het RVS heeft. RVS 304 soms ook wel A2 genoemd bijvoorbeeld is een van de mindere RVS soorten komt er een kras in dat RVS dan heeft dit RVS bijna niet de mogelijkheid om dit op te vangen met behulp van het Chrome. RVS 316 daarentegen zal nooit gaan roesten.

Beschermhoes vuurtafel
Beschermhoes vuurtafel

Behandelen van de verschillende houtsoorten

Het hout van je vuurtafel kun je behandelen met grondverf of beits. De meeste vuurtafels worden gemaakt van steigerhout. Het is verstandig om dit sowieso te behandelen met grondverf of beits. Ook voor douglas, grenen, hardhout en vuren is het verstandig om deze af te lakken met grondverf of beits. Bij het gebruik van eikenhout is verstandig om dit te oliën of te beitsen.

Staat je vuurtafel doorgaans in de ‘open lucht’ dan zou ik deze ’s winters in de schuur of onder een afdak plaatsen. Ook al heb je een beschermhoes, als het veel regent of sneeuwt, raken de poten alsnog doornat. En het zou heel erg jammer zijn, dat je maar één zomer of najaar plezier hebt van je vuurtafel.

Vuurtafel maken of toch maar kopen?

Zojuist heb je gelezen hoe je een vuurtafel met grindbak of gasfles kunt maken. Lijkt het je toch wat te ingewikkeld of wil je al direct genieten van je eigen vuurtafel? Ontbreekt je de tijd voor het maken van een eigen vuurtafel? Dan kun je er voor kiezen om een vuurtafel te kopen. Zelf vind ik het ideaal om dat online te doen. Vaak wordt het gewoon gratis bij je thuis bezorgd. Op die manier hoef je niet te sjouwen met een vaak toch wel onhandig object.

Nog even de voor- en nadelen op een rijtje.

Vuurtafel zelf maken

[table “” not found /]

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen om zelf een vuurtafel te maken? Op deze pagina vind je meer informatie!

Vuurtafel kopen

[table “” not found /]

Waar let je op bij het kopen van een vuurtafel? Sowieso is het belangrijk om er op te letten of het hout wel of niet behandeld is. Is de vuurschaal of inbouwbrander van goede kwaliteit RVS? Vaak zijn deze vuurtafels iets duurder, maar je hebt er langer plezier van. Verder heb je de keuze of je glazen bescherming rond de vuurhaard wil in verband met kindveiligheid. Voor de bestverkochte vuurtafels kijk hier

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Ik wil zelf een vuurtafel maken van steigerhout, kunt u mij een bouwtekening mailen s.v.p.

    Met vriendelijke groet,

    Andre van Norden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.