Home » Blog » Doe het zelf » Gemakkelijk en snel zelf een prieel bouwen

Gemakkelijk en snel zelf een prieel bouwen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een prieel bouwen kan een hoop geld besparen. Een prieel bouwen is uiteraard arbeidsintensiever dan het laten monteren van een prieel door een erkend bedrijf. Echter lopen de kosten al snel op. Om de kosten te drukken is zelf een prieel bouwen de ideale oplossing. Er zijn per slot van rekening tegenwoordig bouwpakketten te koop om helemaal zelf een prieel te bouwen. In dit pakket zit alles wat u nodig heeft om een schitterend prieel te bouwen. Bovendien is een prieel bouwen met een doe-het-zelf-pakket absoluut niet moeilijk. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden is de ondervloer. Deze is namelijk in veel bouwpakketten niet aanwezig.

Prieel zelf bouwen of kopen?

Wanneer je een mooi prieel in je tuin wil hebben kun je 2 dingen doen je kunt het zelf maken of kant en klaar kopen. Beide mogelijkheden hebben hun voor en nadelen.

Voordelen van kopen:

  1. Direct beschikbaar dus weinig tijd kwijt
  2. Bij jou in de buurt te verkrijgen

Nadelen van kopen:

  1. Kwaliteit
  2. Erg duur
  3. Beperkt qua afmetingen

Waar kun je onder andere verschillende priëlen of tuinpaviljoenen kopen? Kijk eens hier

Voordelen van zelf maken:

  1. Invloed op kwaliteit (deze bepaal je zelf)
  2. Elke gewenste afmeting
  3. Goedkoop

Nadelen van het zelf maken:

  1. Je bent aardig wat tijd kwijt
  2. bouwtekening nodig hier hebben we echter een oplossing voor

Nu je de voor en nadelen naast elkaar zet zou ik als doe-het-zelver zelf aan de slag gaan. Dit is een keuze die voor iedereen anders ligt daarom leg ik uit wat je kunt doen met een compleet kant en klaar bouwpakket en waar je op moet letten. Verder ga ik in op het compleet zelf maken van je prieel.

De ondervloer bij een prieel bouwen

Een prieel bouwen is zeer eenvoudig met een totaalpakket aan bouwmaterialen en uitgebreide bouwtekening. Alvorens gestart kan worden moet wel een ondervloer aanwezig zijn. Een prieel bouwen moet namelijk gebeuren op een stevige ondervloer. De aanwezigheid van een ondervloer is dan ook van essentieel belang.

In veel gevallen wordt bij het bouwpakket een ondervloer meegeleverd. De ondervloer kan eenvoudig op enkele betonblokken worden geplaatst. Houdt er hierbij rekening mee dat de ondervloer enkele centimeters van de grond ligt, om wateroverlast te voorkomen. Ook is het uiterst belangrijk dat de ondervloer waterpas komt te liggen. Door betonblokken onder de ondervloer te plaatsen kan enkele centimeters ruimte worden gecreëerd. Daarnaast kan de ondervloer op die manier waterpas worden gelegd.

Enkele bouwpakketten bevatten geen ondervloer. Er zal dan zelf een ondervloer moeten worden aangelegd. Dit is eenvoudig te realiseren door een vloerplaat van beton te betegelen. Een prieel bouwen op een onevenwichtige vloer is sterk af te raden.

Locatie van de prieel bepalen en meten

Alvorens een prieel kan worden gekocht moet allereerst worden bepaald, waar de prieel moet komen te staan. Houdt hierbij rekening met de begroeiing en uiteraard de zon. Met name de zon is belangrijk alvorens het project ‘prieel bouwen’ wordt gestart. Toch is het vaak een aspect dat wordt vergeten bij het opmeten en plaatsen van een prieel. Bepaal om die reden vooraf hoe de zon opkomt en ondergaat. Aan de hand van deze richting kan vervolgens de locatie worden bepaald. Deze factoren zijn dan ook vaak van doorslaggevend belang, bij het kiezen van het model en de locatie.

Indien de locatie is bepaald, moet de beschikbare oppervlakte zorgvuldig worden opgemeten. Een prieel opbouwen met onvoldoende ruimte is uiteraard onwenselijk. Door zorgvuldig de locatie te bepalen en de beschikbare ruimte op te meten kan de vorm en het model worden uitgekozen. Vergeet niet de afmetingen te noteren op papier en mee te nemen bij aankoop van een prieel. Op die manier komt u niet voor onverwachte verassingen te staan. Een prieel bouwen is zeer eenvoudig, wanneer de juiste voorzorgsmaatregelen en opmetingen zijn gedaan.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan voor het zelf maken van een prieel

  1. Soort prieel
  2. Gewenste afmetingen
  3. Locatie
  4. Fundering beton poeren maken
  5. Waterafvoer
  6. Vloer maken
  7. Staanders plaatsen
  8. Dak maken
  9. Dakbedekking
  10. Afwerking

Stap 1: Soort prieel

Enkele vragen waar je rekening mee moet houden zijn:

  1. Welk soort prieel wil je gaan maken?
  2. Wil je een vierkant of rechthoekig prieel?
  3. Kies je voor een puntdak, schuin dak of platdak?
  4. Welk hout soort kies je? Hardhout en Douglas hout zijn duurzaam maar ook best prijzig. De uitstraling is wel heel erg mooi. Geïmpregneerd hout is een stuk goedkoper echter wel wat minder duurzaam en mooi

Geef voor jezelf hierop voor jezelf eerst antwoord voor je verder gaat. Alles heeft zowel voor al nadelen.

Stap 2: Gewenste afmetingen

Bepaal de gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van de mogelijke ruimte die je hebt in je tuin. Verder is het belangrijk om na te gaan wat je in je prieel wil zetten. Wil je een grote loungebank kwijt kunnen of vind je het voldoende om dat er een paar stoelen en een tafeltje in kunnen staan? Vaak wordt minimaal gekozen voor een prieel  van 3 meter bij 3 meter. Wanneer het mogelijk is maak dan een keuze voor grotere afmetingen.

Stap 3: Locatie

De gewenste locatie in je tuin bepaal je aan de hand van de windrichting en natuurlijk van de mogelijkheden die je tuin bied. Probeer indien mogelijk de dichte kant van je prieel naar de meest voorkomende windrichting te zetten.  De westkant is de wind en regenkant in Nederland en België. In een kleine en middelgrote tuin zul je al snel achter in de tuin uitkomen. Bij een grote tuin word er regelmatig gekozen om hem halverwege te zetten. Bijvoorbeeld tussen de sier en de groente tuin in.

Stap 4: Fundering betonpoeren maken

Graaf op de locatie waar je de staanders wil gaan plaatsen de gaten voor de betonpoeren. Wanneer je echt een goede fundering wil hebben graaf dan een viekant gat van 200x200mm en minimaal 70cm diep. Maak in het gat een betonstalen net maak  dit vierkant zodat de beton gewapend is en minder snel zal scheuren. Monteer in het midden een draadstang M16. Hier kun je dan later je staanders op plaatsen.

Maak de beton aan en stort deze in het gat. Dit doe je zo met alle gaten. Laat dan de beton goed uitharden voor je verder gaat met het bouwen van je prieel.

Stap 5: Waterafvoer

Nu bepaal je de locatie waar je straks je waterafvoer voor het dak aan wil sluiten op je riolering. Graaf de sleufgaten onder afschot naar je rioolpijp. Leg een pvc pijp van ca ø100 mm en sluit deze aan op je riolering. Leg de buis vanaf de riolering aansluiting naar de locatie waar je de afvoer wil aansluiten van je dak. Eindig met een bocht naar boven zodat je straks heel makkelijk de waterafvoer aan kunt sluiten.

Stap 6: Vloer maken

Begin zo snel mogelijk met je vloer te leggen. Het is juist nu is het handig om alvast je vloer te gaan leggen. Zodat je mooi een verharde werkvloer hebt om alles van op te bouwen. Natuurlijk ga je niet met zwaar materiaal zoals een hoogwerker op deze vloer staan. Voor je de vloer kunt leggen ga je eerst alles uitgraven. Graaf ca 20cm diep weg. Breng dan worteldoek aan. Hier voorkom je mee dat er onkruid op kan groeien.

Stort dan het zand 15cm hoog op het worteldoek en tril dit stevig vast of wanneer je geen trilplaat hebt zet het dan onder water. Dit doe je meerdere keren totdat een stevige plaat geworden is. Vul indien nodig het zand aan. Herhaal alles totdat je een stevige vlakke zandplaat hebt. Bestraat vervolgens de vloer.

Stap 7: Staanders plaatsen

Plaats de staanders op de betonpoeren. Monteer aan de staanders een vierkante RVS voetplaat. Op deze RVS voetplaat las je een bout die precies op het draadanker past. In de staanders boor je een rond gat dat voldoende groot is voor het draadanker. Zo kun je de staanders heel makkelijk op hoogte afstellen. Schoor de staanders met tijdelijke schoren zodat ze goed waterpas blijven staan.

Stap 8: Dak maken

Schroef om te beginnen de ringbalk aan de staanders vast. Voorzie schoren die er voor zorgen dat je één stevig geheel krijgt. Monteer de balken voor het dak zelf hier kun je dan later het dak monteren. Monteer daarna de dakplaten of velling delen.

Stap 9: Dakbedekking

Je hebt wat dakbedekking betreft best heel wat mogelijkheden. Wil je het makkelijk houden dan kies je voor bitumen of EPDM. Zou je liever een wat mooiere uitstraling willen hebben dan kom je al snel op singels of dakpannen uit. Bij dakpannen moet je er rekening mee houden dan je ook panlatten op je dak aanbrengt. Je kunt ook golfplaten aanbrengen of dakpanplaten. Je ziet het er is keuze genoeg. Ga voor jezelf na wat je echt wil hebben. Dit bepaal je aan de hand van wat het beste bij jou in je tuin past en bij jou zelf.

Breng de goten aan en sluit de afvoer aan.

Stap 10: Afwerking

Heb je eenmaal alles staan is de juiste afwerking wel heel belangrijk. Daarom kies je als bescherming van je prieel tegen weersinvloeden voor een goede tuinbeits.

Wil je gebruik maken van een van mijn prieel bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Voldoening

Naast het feit dat zelf een prieel bouwen een hoop geld bespaard. Zorgt het ook nog eens voor voldoening. De trots die ontstaat bij het vast timmeren van de laatste plank is heerlijk. Daarnaast leidt het ook nog eens tot erkenning van het gezin. Het is dan ook altijd dubbel genieten wanneer iets helemaal met de eigen handen is opgebouwd.

Op zoek naar een bouwtekening voor een prieel?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres om jouw prieel zo spoedig mogelijk tot stand te brengen. Want een prieel moet wel zo gebouwd worden dat hij redelijk wat jaren meegaat. Het is natuurlijk zonde om een prieel te bouwen om deze vervolgens weer te moeten afbreken.

Om een goede bouw en toekomst van het prieel te verzorgen, is een bouwtekening noodzakelijk. En een bouwtekening van een prieel vind je gewoon bij Freds bouwtekeningen. Fred heeft namelijk een bouwtekeningenpakket waar wel meer dan tienduizend bouwtekeningen in te vinden zijn. Dus ook als je op zoek bent naar bouwtekeningen voor je andere bouwprojecten, is het bouwtekeningenpakket van Fred voor jou perfect!

Wil je meer weten over dit pakket, of over hoe jij aan dit pakket kunt komen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Prieel puntdak met 2 wanden
Prieel puntdak met 2 wanden
 

Prieel puntdak prieel bouwen
Prieel met puntdak prieel bouwen

Prieel platdak met 2 wanden
Prieel met platdak met 2 wanden

Prieel platdak
Prieel platdak

“Zelf een prieel bouwen is gemakkelijk met de bovenstaande tips”

Meer van dit soort artikelen

5 reacties

  1. Hoi Fred,

    Hebben jullie ook een prieel bouwtekening van een vierkant prieel met puntdak?

    Vriendelijke groet,
    Ronald

  2. Welke materiaal heb je nodig voor een prieel van 4 bij 3, zonder muur.
    Kan je dat allemaal opsturen en een bouwtekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.