Home » Blog » Houthok » Houthok bouwen voor je tuin!

Houthok bouwen voor je tuin!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Houthok bouwen voor in de tuin, het is een bouwproject dat ik iedereen met een open haard kan aanraden. Wil jij aankomende winter voordat je de haard wilt aansteken eerst nog hout hakken? Of wil je op een slordige manier stapels hout in je tuin rond laten slingeren. Dat wil je toch niet? Ga daarom gewoon zelf een houthok bouwen, dan kan je meteen netjes al het hout opbergen. Dit maakt het mogelijk om de hele winter lekker van je open haard te kunnen genieten. Ook zorg jij er zelf voor dat je tuin in waarde stijgt, want een houthok wordt door iedere koper gewaardeerd.

Wil jij aan de slag en nu je eigen houthok bouwen. Dan raad ik je aan snel verder te lezen zodat jij aan de slag kan met de houthok bouwtekening!

Stappen nemen voor je houthok bouwen

Het is niet voor niets dat de afgelopen jaren steeds meer Nederlanders begonnen zijn met het zelf maken van meubels. Deze trend wordt verwacht zich voort te zetten en dat zie ik natuurlijk als doe-het-zelver pur sang graag. Een houthok bouwen is een project dat iedereen kan doen. Je hoeft geen expert te zijn om je eigen houthok te bouwen. Wat je wel moet doen, is de bouwtekening volgen en de stappen goed bekijken voordat je een bepaalde handeling verricht. Het helpt je niet om slordig en snel een bepaald project te willen doen. Je doet er goed aan om stapsgewijs een houthok te bouwen.

Locatie bepalen

Waar wij je het houthok graag plaatsen? Let er dan op dat je voldoende ruimte hebt waar je wilt gaan bouwen. Kies een slimme locatie je hebt vast in je tuin wel een hoek waar je niet veel mee kunt. Dan is die plaats een ideale plek voor je houthok. Hou ook rekening met de benodigde droog tijden van hout. Deze droogtijd is nodig voor je het hout kunt stoken. Neem deze liever te ruim dan te krap.

Hou voor het gemak een voorraad van drie jaar aan. Geheel afhankelijk van de hoeveelheid hout die je stookt kun je het aantal kuub uitrekenen.

Er moeten voordat je start met het houthok bouwen enkele stappen worden genomen, waaronder het opmeten van de beschikbare ruimte. Probeer zo goed mogelijk te meten. Zodat je zeker weet dat het houthok dat jij gaat bouwen past in de beschikbare ruimte.

Materialen aanschaffen

Vervolgens gaan we de materialen aanschaffen die op de bouwtekening voor het houthok bouwen aangegeven zijn. De materialen staan op elke tekening vermeld. Deze materialen kunnen bij iedere bouwmarkt of houthandel aangeschaft worden, maar kunnen mogelijk ook al in je bezit zijn. Controleer hier ook even op voordat je aan de slag gaat. Vaak kan je overigens de RVS Dakplaten wel bij een bouwplaats gratis meekrijgen. Ook even informeren bij je lokale bouwplaats dus voordat je start met het houthok bouwen!

Houthok bouwen, aan de slag!

Het is tijd om aan de slag te gaan met het houthok bouwen. In principe is het niet erg als je gekozen hebt voor gebruikt hout, echter gaat nieuw hout langer mee en kan je direct dus ook langer gebruik maken van je houthok indien je hebt gekozen voor nieuw hout.

Zorg er voor dat de opening van je houthok van de regenkant af is. Zodat je brandhout goed droogt. Breng de planken om en om aan zoals bij een schutting. Dit om er voor te zorgen dat de wind goed door je hout kan blazen.

Op de bouwtekening vind je de stappen die gevolgd moeten worden om je houthok bouwen in goede banen te laten leiden. Middels letters is iedere stap aangegeven en kan je dus ook de volgorde kennen. Bij een houthok bouwen is het van belang dat je de volgorde goed blijft volgen, anders bestaat de kans dat je een instabiele constructie krijgt waardoor je houthok kan instorten.

Dan nog enkele tips tijdens het houthok bouwen

 1. Begin pas wanneer alle materialen in huis zijn.
 2. Werk zo veilig mogelijk en gebruik gehoor en oog bescherming.
 3. Hou je werkplaats schoon zodat je niet struikelt.
 4. Volg de tekening stap voor stap en maak af waar je mee bezig bent.
 5. Werk zo nauwkeurig mogelijk dan heb je het beste resultaat.

Afwerking

Na afloop is het verstandig het hout nog even een laklaag te geven. Omdat je houthok naar verwachting wel met wat regen te maken gaat krijgen, kan je op deze manier het hout beschermen. Je wilt niet dat het houthok bouwen voor niets is geweest!

Bouwtekening voor je houthok

Als we een meubel of andere constructie maken, doen we dit met een bouwtekening. De bouwtekening waarmee we dit project gaan uitvoeren, is natuurlijk de houthok bouwtekening. In het bouwtekeningenpakket van Fred kan je deze bouwtekening vinden. En niet alleen een houthok bouwen is mogelijk, want dit is een bouwtekeningenpakket vol met bouwtekeningen. Tienduizend bouwtekeningen gaan jou helpen bij het verwezenlijken van al je doe-het-zelf dromen!

Van het maken van een hippe bank tot een moderne koffietafel of tv-kast. Misschien wil jij wel je eigen tuinhuisje maken? Ook geen probleem met het pakket van Fred!

Meer over lezen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

houthok bouwen
houthok bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

2 Comments

 1. Hallo Fred,

  Jouw aanwijzingen zijn goed en compleet. Voor het houthok zou ik alleen de latten aan de westkant verticaal plaatsen, om houtrot te vertragen en ophanging van brandhout door droogkrimp te voorkomen. Verder zou je ook goedkoop planken schuttingdelen kunnen gebruiken.Voor het dak vind ik panprofielplaten mooier en steviger. Het eventuele knippen doe je met een van de leverancier geleverde knabbelschaar.
  Het transport van de platen kan ook met een geleende aanhanger.

  Met vriendelijk groet,
  Bert van der Winden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…