Home » Blog » Doe het zelf » White wash steigerhout, wat is het en hoe kom ik eraan?

White wash steigerhout, wat is het en hoe kom ik eraan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Steigerhout, de naar mijn mening perfecte houtsoort om prachtige houten meubels van te maken. Natuurlijk zijn houtsoorten als eikenhout en kersenhout ook ontzettend mooi, maar het gemak dat bij het maken van steigerhouten meubels komt kijken is ongekend. De laatste jaren zijn er daarom ook meerdere steigerhout alternatieven gekomen, zoals grey wash maar dus ook white wash steigerhout. Hoewel de meest gebruikte vorm van steigerhout nog steeds de traditionele look heeft, beginnen steeds meer mensen het uiterlijk van andere kleuren steigerhout te waarderen. Wat veel mensen echter niet weten is dat zij niet perse deze vorm van steigerhout hoeven te kopen, want dit kan natuurlijk wel bij een groot deel van de bouwmarkten.

Je kunt namelijk ook zelf white wash steigerhout maken, door middel van de juiste verfwash te maken en deze nauwkeurig aan te brengen. Hierdoor ben je veelal goedkoper uit, puur omdat jij zelf het heft in handen hebt genomen. Het ‘verwitten’ van je steigerhout is over het algemeen niet lastig, het kan wel even duren voordat je de kleur hebt gevonden die jouw white wash steigerhout dient te krijgen. In dit artikel vertel ik jou precies hoe jij white wash steigerhout kunt creëren en ook wat voor meubels jij allemaal met deze prachtige kleur kunt maken. Ready?

Wat voor steigerhout kan je gebruiken?

Voordat je begint met het maken van de verfwash, moet je eerst beslissen of je wilt gaan werken met gebruikt of nieuw steigerhout. De belangrijkste verschillen tussen beide soorten steigerhout zitten in de prijs, kwaliteit en de verkrijgbaarheid. Gebruikt steigerhout is doorgaans goedkoper dan nieuw steigerhout, maar is een stuk moeilijker verkrijgbaar omdat je echt op Marktplaats moet gaan zoeken voor gebruikt steigerhout. Ook kan je een bouwplaats bezoeken om te vragen of je na de bouw het gebruikte steigerhout voor de steigers kunt overkopen. In principe kan jij van gebruikt steigerhout ook prachtig white wash steigerhout maken, maar het eindresultaat zal wel wat ruwer steigerhout opleveren.

Met nieuw steigerhout white wash steigerhout maken is iets makkelijker, doordat het nieuwe steigerhout logischerwijs een egaler oppervlak heeft. Er zit dus wel een duidelijk verschil in het eindresultaat wanneer jij kiest voor nieuw of gebruikt resultaat, het hangt er puur vanaf waar jouw voorkeur naar uit gaat. Nieuw steigerhout is verkrijgbaar bij vrijwel alle bouwmarkten in Nederland.

How-to: Een steigerhout white wash maken

De white wash voor steigerhout maken doe je aan de hand van verschillende materialen, waarvan je er waarschijnlijk al enkele in huis hebt. Ten eerste moet je in het bezit zijn van standaardmaterialen zoals een messing/staalborsten, platte kwast (het liefst breed), brede spalter, steigerhout en een krijtverf mix. Raadpleeg je lokale expert bij een bouwmarkt of doe-het-zelf zaak welk type krijtverf het best bij jouw white wash steigerhout ideeën past, zij kunnen je namelijk een voorbeeld van de kleur laten zien.

Als je eenmaal over de juiste spullen beschikt, kan jij je steigerhout white wash mix beginnen te maken. Door de gekozen krijtverf in gelijke mate te verdunnen met water, dus bijvoorbeeld beide 350 ml., kan jij de white wash verfmix maken. Wil jij dat de white wash er wat donkerder uit komt te zien? Voeg dan wat extra krijtverf toe. Of wil je juist dat de white wash er lichter uit komt te zien? Voeg dan juist wat extra water toe.

Pak de brede kwast en breng langzaam en precies mooie lange vegen van de white wash aan het steigerhout aan. Maak nette lange halen om zo geen plekjes ongeverfd te laten. Merk jij dat het eindresultaat nog te licht is? Dan kan je zoals je hierboven al kon lezen de verfmix aanpassen en opnieuw enkele vegen met de brede kwast doen. Laat het white wash steigerhout enkele uren drogen en beoordeel dan nogmaals of het white wash steigerhout de juiste kleur heeft gekregen. Is het allemaal gelukt? Dan kan je door met de andere steigerhouten planken!

Wat kan ik allemaal met white wash steigerhout maken?

Met white wash steigerhout kan je tal van prachtige meubels maken waar iedereen van onder de indruk zal zijn. Met de bouwtekeningen uit mijn bouwtekeningenpakket, waar je meer dan tienduizend bouwtekeningen in kunt vinden, kan jij je huis inrichten met meubels van bijvoorbeeld white wash steigerhout. Zo kan jij je eigen werktafel of salontafel maken met de prachtige white wash steigerhout uitstraling. Je stoelen van white wash steigerhout maken? Geen probleem met de bouwtekeningen uit mijn bouwtekeningenpakket!

Wil je meer weten over dit pakket? Klik dan nu hier!

White Wash Steigerhout
White Wash Steigerhout

White wash steigerhout kun je makkelijk zelf

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Kan je direct na het in elkaar zetten van een nieuwe steigerhouten eettafel de wash doen? Of moet je daarvoor wachten ivm het uitdrogen van het hout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.