Home » Blog » Schommel » Zelf een schommel maken?

Zelf een schommel maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een schommel maken om je kinderen nog meer plezier in de tuin te laten beleven? Of wil je zelf weer je jeugd herleven? Dan kunnen wij jou helpen om de bouw van jouw schommel te realiseren! Want in dit artikel leggen wij jou uit hoe jij zelf een schommel kunt maken, en hoe je er zelf voor kunt zorgen dat de schommel veilig is. Een schommel maken met de juiste materialen en bouwtekening kan er voor zorgen dat jij binnen tien klusuren al een mooie schommel gemaakt hebt. Klaar om een schommel te maken? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij dit zelf ook kunt doen!

Een schommel maken, hoe doe ik dat?

Het is bij het maken van een schommel belangrijk dat je eerst de keuze maakt of je zelf een frame maakt, of dat je bijvoorbeeld de schommel aan een sterke tak van een boom bevestigt. Als je zelf een frame bouwt, is het van belang dat je het frame van sterk en betrouwbaar hout bouwt. Wanneer je deze balken strategisch tegen elkaar aanzet, kan je met een paar RVS beugels de constructie goed vastzetten. Een schommel maken met een frame kost natuurlijk wel wat meer werk, maar het resultaat mag er dan ook wel zijn.

Vervolgens moeten de palen van het frame goed de grond ingaan. Het is handig om de onderkant van het frame de grond in te cementeren. Hierdoor ben je er zeker van dat de schommel niet kan bewegen wanneer er wat meer druk op gezet wordt. Een schommel moet namelijk wel tegen een stootje kunnen, helemaal als er een wat hardere wind op komt te staan.

Een schommel maken die je vervolgens aan een tak van een boom bevestigd is een stuk eenvoudiger. Je hoeft namelijk alleen het zit oppervlak van de schommel te maken, waar je vervolgens lange sterke touwen doorheen doet.

Stappenplan

Om op de juiste manier aan de slag te gaan is het slim om de volgende stappen te volgen.

 1. Voorbereidingen.
 2. Bouwen.
 3. Afwerken.

Stap 1: Voorbereidingen.

Het is belangrijk om alles goed voor te bereiden. Zo doe je er verstandig aan om de volgende stappen te volgen.

 1. Locatie bepalen.
 2. Gewenste afmetingen.
 3. Bouwtekening zoeken.
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen.

Wat is de beste locatie in je tuin voor de schommel? Het mooiste is om hem een beetje aan de kant te zetten. Let er op dat je voldoende ruimte rondom je schommel hebt. Zodat je niet tegen een schutting aan komt tijdens het schommelen. Moet het een losstaande schommel zijn of komt hij aan een speelhuisje vast te zitten?

Heb je een grote tuin dan is het plaatsen van een schommel geen probleem. Maar vooral in een kleinere tuin kan het woekeren zijn met de beschikbare ruimte. Je wil ook niet dat de schommel tegen je aan komt wanneer je op je terras zit. Hou altijd rekening met veiligheid.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen.

Wordt het een schommel voor 1 persoon of wil je er twee kinderen op kwijt kunnen? Daarnaast speelt de beschikbare ruimte ook een belangrijke rol.

Stap 1.3: Bouwtekening zoeken.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt kun je op zoek gaan naar een geschikte bouwtekeningen. Deze kun je vinden in ons pakket. Mocht je nog geen lid zijn kun je dit hier worden. De tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand en op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Deze kun je dan weer gebruiken om je bestelling te plaatsen.

Stap 1.4: Materialen bestellen

De materialen kun je bestellen bij een bouwmarkt, houthandel of online. Voor alles is het belangrijk dat je goed oplet dat je goede kwaliteit kiest. Daarnaast is het slim om goed rond te kijken voor de verschillende prijzen om op die manier geld te besparen.

Stap 2: Bouwen

 1. Hou de tekening in de buurt.
 2. Laad je accu op.
 3. Volg de tekeningen stap voor stap.
 4. Zaag alles op maat volgens de tekening.
 5. Gebruik oog en oor bescherming.
 6. Werk nauwkeurig hiervan heb je veel gemak.
 7. Maak af waar je mee bezig bent voor je verder gaat met het volgende onderdeel.
 8. Probeer indien nodig samen te werken dan gaat het net allemaal wat makkelijker. Je hebt vast wel iemand uit je vriendenkring of familie die je kan helpen.

Stap 3: Afwerken

De afwerking is heel belangrijk. Schuur het hout goed glad. Zo voorkom je dat er splinters in je huid kunnen komen. Zorg daarna dat je het hout goed beschermt tegen weersinvloeden. Dit kun je doen door het gebruik van buitenbeits. De beits zorgt er voor dat het hout van binnenuit wordt beschermt.

Hoe maak ik een veilige schommel?

Het belangrijkste onderdeel van een schommel maken is het garanderen van de veiligheid voor jou en je kinderen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Ten eerste is het belangrijk dat alle door jou gebruikte materialen van betrouwbare kwaliteit zijn. Probeer daarom niet al te veel op de kosten te besparen en besef dat kwaliteit soms een prijs kent. Ook het touw waar je schommel aan vast zit moet echt betrouwbaar zijn. Je wilt niet dat je opeens gelanceerd wordt wanneer je even een grote zwaai maakt. Verder is het van groot belang dat je de schommel uitvoerig test op alle risicofactoren. Is het touw niet te lang? Is de constructie en het frame stevig en betrouwbaar genoeg?

Al met al is een schommel maken een vrij leuke bouwklus, maar controleer alsjeblieft goed of alles veilig is. Hiermee voorkom je veel onprettige situaties.

Hoe kan ik aan een bouwtekening voor een schommel komen?

Ben jij klaar om zelf een schommel te maken? Wil jij ook je kinderen of neefjes en nichtjes in de zomer van het heerlijke weer laten genieten door ze even te laten schommelen? Dan kunnen wij jou helpen om aan een bouwtekening van een schommel te komen. Want hoe maak je een frame? En waar moet het frame aan voldoen? Wij helpen jou, en dat doen wij met het bouwtekeningen pakket van Freds Bouwtekeningen.

Het bouwtekeningenpakket van Fred bestaat namelijk uit meer dan tienduizend bouwtekeningen, dus je kunt het pakket ook voor al je andere bouwprojecten gebruiken. Steigerhouten tuinhuisje of een hoekbank? Met het bouwtekeningen pakket kan je alles maken!

Wil je meer over dit pakket weten of wil je weten hoe jij aan dit pakket kunt komen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!Zelf een schommel maken

Zelf een schommel maken

Maken of kopen?

Twijfel je tussen maken of kopen? Lees dan hier de voor en de nadelen ten opzichte van elkaar.

Voordelen van kopen

 1. Geen arbeid, gereedschap of tekening nodig.
 2. Snel in huis

Nadelen van kopen

 1. Erg duur.
 2. Geen invloed op de kwaliteit.
 3. Beperkt wat afmetingen betreft.

Waar kun je het beste een schommel kopen?

Wanneer je een schommel wilt kopen is het slim om goed rond te kijken. Er is genoeg in de markt. Waar je echter wel op wil letten is dat je bij een betrouwbaar bedrijf je schommel koopt. Een bedrijf dat goede kwaliteit levert en ook nog een goedkoop is. Dit bedrijf kun je hier vinden.

De voordelen van zelf bouwen

 1. Heel goedkoop.
 2. Beste kwaliteit want dit bepaal je helemaal zelf.
 3. Flexibel wat afmetingen betreft.
 4. Makkelijk te maken met behulp van onze bouwtekeningen.
 5. Gereedschappen heb je al in huis.
 6. Je kind of kinderen zullen heel blij zijn en hebben onbeperkt speelplezier.

Enkele nadelen van zelf bouwen

 1. Ja je moet zelf wel aan de slag.
 2. Een bouwtekening is onmisbaar. Al hebben wij daar een goede oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Lekker zelf aan de slag of toch kopen?

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.