Home » Blog » Zelf een zandbak maken? Volg dit stappenplan

Zelf een zandbak maken? Volg dit stappenplan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Welk kind wil dit nu niet een eigen zandbak om heerlijk in te spelen? Gelijk wanneer je kind kan lopen is het dol op spelen en kliederen. Lekker spelen in het zand. Hoe kun je een goede zandbak maken? Waar moet je op letten en welk zand is geschikt? 

Al deze vragen gaan we in hier behandelen.

Zandbak maken
Zandbak maken

Stappenplan zandbak maken

Voor je een zandbak kunt gaan bouwen zijn er wel wat voorbereidingen nodig. Het complete stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Voorbereidingen
  2. Zandbak maken
  3. Afwerking
  4. Zandbak vullen met geschikt zand

Stap 1: Voorbereidingen

De belangrijkste stap voor het bouwen van de zandbak zijn de voorbereidingen. Goede voorbereidingen zorgen voor jarenlang speelplezier in de zandbak. De voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen:

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen bepalen
  3. Bouwtekening 
  4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Enkele zaken waar je op moet letten bij het bepalen van de locatie van de zandbak zijn de beschikbare ruimte en of er voldoende schaduw is. Een zandbak moet beschut staan. De ideale locatie is die plaats waar je niet de hele dag de zon op je zandbak hebt maar waar er wel elke dag de zon even op schijnt. Liefst maximaal een halve dag. De rest van de dag in de schaduw. Je vraagt je misschien af waarom mag de zandbak niet de hele dag in de schaduw staan? Dan wordt het te vochtig. 

Een ideale plek in je tuin kan bijvoorbeeld naast een schuurtje zijn en tegen de schutting. Hierdoor zit je kind lekker beschut.  Het voordeel hiervan is dat je kind al vroeg in het voorjaar in de zandbak kan spelen zonder dat het te koud is. Tot laat in het najaar. 

Staat de zandbak op een onbeschutte plaats dan is het al snel te koud om er in te spelen.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen

Wat zijn de gewenste afmetingen? Wanneer je het aan je kind zou vragen dan krijg je een antwoord dat neerkomt op zo groot mogelijk. Een grote zandbak is ook fijn. De gewenste afmetingen en vorm bepaal je aan de hand van de beschikbare ruimte en hoeveel kinderen moeten er in de zandbak kunnen spelen?

In een kleine tuin zal vooral de beschikbare ruimte een belangrijke rol spelen. In een kleine tuin is het altijd een hele puzzel om alles kwijt te kunnen. Je wil zoveel zoals een tuinhuisje of schuurtje, een speelhuisje, glijbaan en nog ruimte om te zitten. Zoek in dat geval een hoek op waar je denkt dat dit het meest ideaal is en bepaal daarna de gewenste afmetingen en vorm.

In een middelgrote of grote tuin speelt dit veel minder. Hoe groot maak je de zandbak? Kijk naar het aantal kinderen die in de zandbak moeten kunnen spelen en stem de afmetingen daarop af. Bijvoorbeeld 1200 x 1200 millimeter. 

Je kunt kiezen voor een vierkante of rechthoekige zandbak.

Stap 1.3: Bouwtekening 

Wanneer je de gewenste maten weet is het tijd om een bouwtekening erbij te zoeken. Deze kun je vinden in ons ledengedeelte mocht je nog geen lid zijn kun je dat hier worden. Je vindt hier de bouwtekeningen. Download de gewenste zandbak bouwtekening. Druk deze af. Op elke bouwtekening vind je een materialenlijst. Aan de hand van deze materialenlijst kun je de materialen gaan bestellen.

Stap 1.4: Materialen bestellen

Waar kun je de materialen het beste bestellen? Je kunt de materialen bestellen via een bouwmarkt, houthandel of online.

Bestel je via de bouwmarkt dan moet je er goed op letten dat het hout ook goed recht is. De kwaliteit valt wel eens tegen bij bouwmarkten. Verder zijn de kosten relatief hoog al kun je daar wel geluk mee hebben. Soms hebben ze goede kortingsacties. 

Via een houthandel bestellen kan ook hier is de kwaliteit over het algemeen gewoon goed. De prijzen variëren wel het is slim om een offerte aan te vragen.

De beste manier van materialen bestellen is gewoon via internet. Je kunt dan heel makkelijk alles vergelijken. Hierdoor betaal je nooit teveel. 

Stap 2: Zandbak maken

  1. Uitgraven
  2. Worteldoek aanbrengen
  3. Zandbakrand maken
  4. Deksel maken

Stap 2.1: Uitgraven

Teken aan de hand van de gewenste afmetingen de ruimte af die je uit wil graven. Je kunt dit doen door op de hoeken paaltjes te plaatsen en dan tussen de paaltjes een touw strak aan te spannen. Zo weet je precies waar je moet graven. Hoe diep graaf je het gat? Dit is afhankelijk van je wensen. Je zult al snel tussen de 20 en 30 centimeter diep graven. Maak de bodem goed vlak.

Stap 2.2: Worteldoek aanbrengen

Wanneer het gat op de gewenste afmetingen is kun je de worteldoek aanbrengen. Worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid of planten in je zandbak kunnen groeien. Worteldoek houdt het ontkiemen tegen. Leg de worteldoek zo strak mogelijk in het gat. Breng dan wat zand aan op het worteldoek en leg daar tegels op. Zo voorkom je dat je kind in het worteldoek terecht komt tijdens het graven. 

Stap 2.3: Zandbakrand maken

Je kunt de zandbakrand op verschillende manieren maken. Je kunt rondom in het uitgegraven gat betontegels tegen de wanden plaatsen. Deze laat je dan tot boven het maaiveld steken. Hiermee voorkom je dat het hout van de rand zou gaan rotten. De scheiding tussen grond en lucht is de plaats waar de eerste houtrot begint. 

Maak op deze tegels een houtenrand zie plaatje hieronder

Zandbakrand maken
Zandbakrand maken

Stap 2.4: Deksel maken

Om te voorkomen dat je zandbak binnen de kortste keren vol ligt met vuil zoals bladeren maak je er een deksel op. Dit kan een vlakke plaat zijn bijvoorbeeld waar je aan de ene kant scharnieren plaatst en aan de andere kant een handvat. Staat je zandbak vlak naast een schuur of schutting dan kun je daar een schuif aan voorzien. Deze schuif laat je over het handvat vallen. Daardoor is het deksel gewaar borgt.

Nog een reden om een deksel te voorzien zijn de katten die je overal hebt. Katten vinden het geweldig om in het zand te poepen. Dit is echt heel ongezond voor je kinderen en ook smerig. 

Zandbakdeksel maken
Zandbakdeksel maken
Zandbakdeksel vastzetten
Zandbakdeksel vastzetten

Stap 3: Afwerking

Omdat je zandbak altijd buiten staat is het belangrijk om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Dit kun je het beste doen door een beits aan te brengen. Deze beits zorgt ervoor dat je hout van binnenuit wordt beschermt. Breng voor een optimale bescherming de beits twee keer aan.

Stap 4: Zandbak vullen met geschikt zand

Voor je de zandbak kunt vullen met zand is het goed om na te gaan aan welke eigenschappen het zand moet voldoen. Het zand moet geschikt zijn voor kinderen er mogen daarom geen scherpe schelpjes in zitten. Verder moet het zand ook geschikt zijn om mee te bouwen. Het zand moet voldoende plakken. Je wil natuurlijk niet hebben wanneer je zoon of dochter bezig is met bouwen dat het gelijk weer instort. 

Zandbakzand of speelzand

Het beste zand wat hiervoor geschikt is dat is zandbakzand of speelzand. Dit is speciaal zand dat alle eigenschappen heeft om lekker mee te bouwen en in te spelen. 

Zandbakzand of speelzand
Zandbakzand of speelzand

Waar kun je zandbakzand kopen?

Waar kun je dit zandbakzand halen? Je kunt het bij een bouwmarkt kopen als de Gamma, Praxis en Karwij. Maar je kunt het ook online bestellen. Zeker wanneer je zandbak wat groter is dan gemiddeld. Dan kun je beter een kuub zand laten brengen dan met kleine zakjes van 25 kilo te werken. 

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zandbak maken
Zandbak maken

Zandbak kopen of maken? 

Als je er nog twijfelt over of je zelf aan de slag wil of toch liever een zandbak gaat kopen. Lees dan de voor en de nadelen die hieronder op een rij gezet zijn.

Voordelen van kopen

  1. Snel in huis
  2. Geen gereedschap of tekening nodig

Nadelen van kopen

  1. Kosten zijn vrij hoog
  2. Lage kwaliteit
  3. Beperkt in de afmetingen

Waar kun je het beste een zandbak kopen?

Wanneer je zelf een zandbak wilt kopen waar kun je dit dan het beste doen? Je hebt veel verschillende mogelijkheden zowel in de fysieke winkel als online. Online heeft als grote voordeel dat alles thuis wordt afgeleverd. Nog een voordeel is dat je makkelijk kunt vergelijken met tussen de verschillende aanbieders. Let er online wel op dat je met een betrouwbare partij zaken doet. Je denkt misschien hoe vind ik die? Daar hebben wij aan gedacht.

Via deze website. Dit bedrijf is heel betrouwbaar, levert snel. Prijs kwaliteitsverhouding is hier goed. De garantievoorwaarden zijn hier ook heel goed

De voordelen van zelf maken

  1. Heel goedkoop
  2. Makkelijk te maken met behulp van onze bouwtekeningen. 
  3. Gereedschappen heb je al in huis
  4. Beste kwaliteit want dit bepaal je helemaal zelf
  5. Geen beperkingen wat afmetingen betreft.

Enkele nadelen van zelf maken

  1. Het kost je wat tijd
  2. Je hebt een bouwtekening nodig. Dit bezwaar hebben wij al voor je opgelost want wij hebben tekeningen voor je zoals je hebt kunnen lezen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zandbak speelgoed kopen?

Wanneer je zandbak klaar en gevuld is met zand dan is het tijd om zandbak speelgoed te kopen. Je kunt er voor kiezen om dit speelgoed in een bak naast je zandbak te leggen. Maak dan een bak waarin je alles goed kwijt kunt. Dit heeft meerdere voordelen. Je kind kan gelijk het speelgoed uit de speelgoed bak pakken wanneer het gaat spelen. Een ander voordeel is dat je verder geen plaats voor dit speelgoed hoeft in te ruimen in je schuur.

Zandbakspeelgoed
Zandbakspeelgoed opbergen

Heb jij nog tips of aanvullingen? Laat ze hieronder achter.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.