Home » Blog » Zonneboilers

Zonneboilers

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hoe werkt een zonneboiler en hoe profiteer ik hiervan?

De noodzaak om woningen zo energiezuinig mogelijk te maken dringt in Nederland steeds meer door. Het verwarmen van de woning door middel van een op gas of kolen werkende cv-ketel levert een hoge CO² uitstoot op en dit is de mede de oorzaak van de klimaatopwarming. Een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen tegenwoordig voor een zonneboiler kiezen.

Nederland als land die zijn eigen gas uit de grond haalt, kampt tevens met een ander probleem en dat is het probleem met de aardbevingen in Groningen. Mede in combinatie met het vergroening heeft het kabinet besloten om de gasproductie in Groningen in de komende jaren volledig stil te leggen.

Zonne energie
Zonne energie

Nederland moet dus geheel van het gas af. De voorbereidingen zijn al gestart. In nieuwe woonwijken wordt geen gasnetwerk meer aangelegd en steeds meer huishoudens laten zonnepanelen installeren. Zonne-energie is momenteel één van de meest gekozen schone energiebronnen.

Het gebruik van zonnepanelen

Steeds meer huishoudens schaffen zonnepanelen aan die door middel van zonne-energie elektriciteit opwekken. Toen zonnepanelen net op de markt kwamen, was dit een dure aangelegenheid. Er werden ook subsidies en fiscale voordelen voor verstrekt om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Dit heeft geholpen.

De prijzen van zonnepanelen zijn dusdanig lager geworden, dat zonnepanelen voor veel huishoudens betaalbaar zijn. Hoewel de aanschaf van zonnepanelen nog steeds een investering is, gaat het uiteindelijk om de terugverdientijd. In combinatie met een lagere aanschafprijs en een beter rendement, kunnen zonnepanelen al met 5 tot 7 jaar zijn terugverdiend.

De normale levensduur van zonnepanelen is 25 jaar, dus je kunt nagaan, dan zonnepanelen zeer aantrekkelijk zijn geworden. Alleen met zonnepanelen wordt elektriciteit opgewekt. Hiermee kun je je woning van stroom voorzien.

Wil je ook het sanitaire water laten opwarmen door zonne-energie, dan zijn zonnepanelen alleen niet voldoende. Je moet dan overgaan tot de aanschaf van een zonneboiler.

Wat is een zonneboiler?

Soms wordt een zonneboiler wel eens verward met zonnepanelen omdat het aanzicht soms op elkaar kan lijken. Zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektriciteit. Zonneboilers daarentegen zetten de zonne-energie om naar warmte. Deze warmte kan water verwarmen.

Hiermee kun je gebruikmaken van sanitair water en ook kan dit warme water gebruikt worden voor de centrale verwarmingsinstallatie en verwarm je je woning op basis van de zon. De termen zonneboiler en zonnecollector worden wel eens door elkaar gehaald. Een zonneboiler is onderdeel van een compleet zonneboilersysteem met diverse onderdelen:

  • Een of meerdere zonnecollectoren die de warmte van de zon opvangen.
  • Een voorraadvat waarin water zit dat door middel van zonnewarmte wordt opgewarmd.
  • Diverse leidingen en een pomp die zorgen dat warmte naar het voorraadvat worden geleid.
  • Een naverwarmer voor als de zon te weinig warmte opbrengt, meestal een cv-combiketel.

Hoe werkt een zonneboiler?

De zonnecollectoren zijn het meest zichtbare gedeelte van een zonneboilersysteem. Zonnecollectoren liggen op het dak en vangen het zonlicht op. Zonnecollectoren lijken op zonnepanelen, maar de interne techniek is wel degelijk heel anders.

Onder de zonnecollectoren lopen leidingen waarin een koelvloeistof zit. De opgevangen warmte van de zon verwarmt de koelvloeistof in de leidingen. Via die van de zonnecollectoren naar het voorraadvat lopen, wordt de verwarmde koelvloeistof door middel van een pomp naar het voorraadvat gepompt.

Aan of in het voorraadvat zit een warmtewisselaar. Hier stroomt de warme vloeistof door en de warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte aan het water in het voorraadvat wordt afgegeven.

Daarnaast is er nog een leiding die vanaf het voorraadvat naar de cv-ketel, oftewel de naverwarmer loopt. Op momenten, zoals in de winter als er onvoldoende van zonlicht geprofiteerd kan worden, neem de cv-ketel het over. De cv ketel zal de vloeistof dan verwarmen, waardoor het water in het voorraadvat alsnog wordt opgewarmd.

Dit is de werking van een standaard zonneboiler. Er zijn ook andere methodes mogelijk, waarbij er geen voorraadvat nodig is. Leidingen kunnen ook dusdanig worden aangesloten dat het opgewarmde water niet alleen voor warm sanitair water zorgt, maar ook voor het verwarmen van de woning.

Type zonnecollectoren

Hoewel ieder onderdeel in een zonneboilersysteem belangrijk is, vervullen de zonnecollectoren een belangrijke functie. Zij zorgen er immers voor dat het zonlicht wordt opgevangen en daarna gebruikt kan worden om het water te verwarmen. De zonnecollectoren worden aangebracht op het dak.

Hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt is vooral afhankelijk van de grootte van het voorraadvat. Hoe groter het vat is, des te meer zonlicht heb je nodig om het vat op te warmen en des te meer zonnepanelen. Meestal worden 1 tot 3 zonnecollectoren op het dak geplaatst. Grofweg heb je de keuze uit twee type zonnecollectoren: de vlakkeplaatcollector en vacuümbuiscollector.

Vlakkeplaatcollector

De vlakkeplaatcollector lijkt het meest op een zonnepaneel. Het is de zonnecollector die het vaakst in Nederland wordt aangeschaft en gebruikt. De vlakkeplaatcollector bestaat uit enkele lagen. De bovenste zichtbare plaat is net als bij zonnepanelen een glasplaat. Hieronder ligt een zwarte plaat, ook wel de absorberplaat genoemd.

Dit is het hart van de zonnecollector. Deze twee platen liggen als het ware in een isolerende bak. Onder de absorberplaat lopen leidingen met vloeistof en die doorlopen naar het voorraadvat.

Hoe werkt de vlakkeplaatcollector? Zonlicht valt door de bovenste glazen plaat. Het glas houdt de warmte vast. Doordat de zonnecollector in een isolerende bak ligt, wordt de warmte goed vastgehouden, vergelijkbaar met een broeikas. Hierdoor zal de temperatuur van de absorberplaat flink stijgen.

Vlakkeplaatcollector
Vlakkeplaatcollector

Als de temperatuur van de absorberplaat hoger is dan de omgevingstemperatuur, wordt de warmte overgedragen aan de vloeistof in de leidingen en de temperatuur van de absorberplaat zal dan niet meer stijgen. De leidingen voeren de warme vloeistof door naar het voorraadvat voor het verwarmen van het water.

Vacuümbuiscollector

Een geheel andere manier van zonne-energie gebruikt voor warm water is de vacuümbuiscollector. Deze zonnecollector ziet er aan de buitenzijde ook anders uit. Het is ook een plaat op het dak, maar op de plaat liggen smalle glazen buisjes. De buisjes bestaan eigenlijk uit twee glazen buisjes inéén. De glazen buisjes zijn van elkaar gescheiden door middel van een vacuüm.

Zonlicht straalt op de buitenzijde van het glazen buisje en de warmte wordt als het ware gevangen gehouden door het vacuüm. Het kan niet ontsnappen of uitstralen. De warmte stroomt door naar de binnenzijde van de binnenste glazen buis. De warmtedoorvoor wordt door middel van de zwaartekracht doorgevoerd naar leidingen die naar het voorraadvat lopen.

Daarom is het niet mogelijk om een vacuümbuiscollector op een plat dak te plaatsen, deze moet altijd op een hellend dan worden geplaatst. Wil je een zonnecollector kopen en ga je de zonnecollectoren prijzen vergelijken, dan is een vacuümbuiscollector aanzienlijk duurder.

Hierbij profiteer je dan wel van het voordeel dat de zonnecollectoren meer warmte opvangen wanneer er nauwelijks zon schijnt. Hierdoor hoef je niet of nauwelijks meer aanspraak te maken op de naverwarmer.

Heteluchtzonnecollector

Er is nog een derde mogelijkheid voor zonnecollectoren, maar dit systeem is niet geschikt voor de woningbouw. In de utiliteitsbouw wordt dit systeem wel succesvol gebruikt. Bij een heteluchtzonnecollector wordt verse buitenlucht door de zon opgewarmd en gebruikt om het water te verwarmen.

Het systeem bestaat uit een glazen of metalen voorzetwand, met hierachter een spouw. De verse lucht wordt door de wand opgezogen, soms met behulp van ventilatoren. De lucht wordt opgeslagen in de spouw en opgewarmd door de zon. Via leidingen kan de verwarmde lucht naar een voorraadvat worden geleid, maar ook naar een luchtbehandelingsinstallatie.

Hiermee kan door middel van luchtwarmte een gebouw worden verwarmd.

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Je kunt natuurlijk een zonneboiler kopen, maar je moet ook nadenken over welk soort zonneboiler je wilt kopen. Over het algemeen hebben alles soorten zonneboilers hetzelfde doel, namelijk water verwarmen door middel van zonnewarmte. Ieder soort zonneboiler heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Standaard zonneboiler

De standaard zonneboilers worden ook wel eens de conventionele zonneboilers genoemd. Deze zonneboilers worden het vaakst aangeschaft. De belangrijkste onderdelen van de standaard zonneboilers zijn de zonnecollectoren en het voorraadvat. Warmte van de zon wordt door de zonnecollectoren opgevangen en via leidingen naar het voorraadvat gevoerd.

Eenmaal afgekoeld zal de vloeistof weer terugstromen naar de zonnecollector. De warmte wordt door een warmtewisselaar opgevangen en hiermee wordt het water in de het voorraadvat opgewarmd. Van de bovenzijde van het voorraadvat loopt een leiding naar de cv-ketel, die zorgt dat het water over de woning wordt verdeeld en die eventueel bijspringt als er onvoldoende zonnekracht is.

Een andere leiding loopt naar de onderzijde van het voorraadvat. Van onderen wordt telkens koud water bijgevuld. Dit systeem zorgt ervoor dat het warme water aan de bovenzijde niet snel afkoelt en warm blijft.

Voordelen standaard zonneboiler

  • Een goed en betrouwbaar werkend zonneboilersysteem.
  • Boilers in diverse afmetingen mogelijk en ook staand of liggend.
  • De standaard zonneboiler kan alleen sanitair water opwarmen en geen woning vewarmen.

Nadelen standaard zonneboiler

  • Je moet plek in je woning hebben voor een voorraadvat. Een groot vat neemt veel ruimte in.
  • Voor naverwarming moet je nog steeds gebruikmaken van fossiele brandstoffen.
  • Niet iedereen heeft voldoende plaats op het dak voor een zonnecollector.

Compacte zonneboiler

De werking van compacte zonneboilers is hetzelfde als de standaard zonneboiler. Toch is er wel een verschil. De zonneboilers worden niet voor niets compact genoemd. Dit heeft ermee te maken dat je in je woning geen ruimte vrij hoeft te maken voor een voorraadvat.

Het voorraadvat is geïntegreerd met de zonnecollector en staat dus als het ware op het dak. Dit scheelt dat er geen aparte leidingen van de collectoren naar het voorraadvat in de woning hoeven te lopen. Het enigste wat benodigd is, is een aanvoer- en afvoerleiding van koud en warm water.

Wel is het zo dat je met een compacte zonneboiler een beperking hebt betreffende de grootte van het voorraadvat. Maar er zijn tegenwoordig compacte zonneboilers met een voorraadvat van 150 liter. Voor een compacte zonneboiler wordt meestal gekozen als er in de woning zelf geen ruimte is om een voorraadvat te plaatsen of dat het waterverbruik van warm water laag ligt.

Voordelen compacte zonneboiler

  • Een compacte zonneboiler prijs ligt lager dan de standaard zonneboiler.
  • Door de lagere prijs is de zonneboiler terugverdientijd ook korter.
  • Geen ruimte in de woning nodig om een voorraadvat met benodigde leidingen te plaatsen.

Nadelen compacte zonneboiler

  • Omdat het voorraadvat niet in een afgesloten ruimte staat, is extra isolatie om het vat nodig.
  • Voor grotere voorraadvaten moet de dakconstructie sterk genoeg zijn.
  • Ook de compacte zonneboiler heeft als naverwarming vaak nog fossiele brandstoffen nodig.

Combizonneboiler

Zowel de standaard als de compact zonneboiler beperken zich tot het verwarmen van sanitair water in de woning. Met een combizonneboiler is het ook mogelijk om de woning te verwarmen. Het unieke aan de combizonneboiler is dat het verwarmde water wel door het centrale verwarmingssysteem kan stromen, maar dat je hiervoor niet direct een cv-ketel nodig hebt.

Niet dat een cv-ketel helemaal niet nodig is, voor naverwarming maak je alsnog gebruik van de cv-ketel. In het voorraadvat zit een cv-brander die fungeert als een cv-ketel. Hierdoor kunnen radiatoren verwarmd worden, maar is het ook een zonneboiler vloerverwarming of zelfs een zonneboiler zwembad.

Ook luchtverwarming is met de zonneboiler combi mogelijk. Een combizonneboiler is handig als je ook van zonne-energie wilt genieten in bijvoorbeeld het voorjaar en najaar. Maar op koude dagen ben je met je zonneboiler in de winter nog steeds afhankelijk van je cv-ketel. De zonneboiler prijs ligt hoger dan de standaard zonneboiler en compacte zonneboiler, maar het rendement is uiteindelijk wel hoger.

Voordelen combizonneboiler

  • Niet alleen sanitair water wordt opgewarmd, ook je gehele woning is ermee te verwarmen.
  • In principe geen aparte cv-ketel nodig, wel voor naverwarming.
  • Het zonneboiler rendement van de combizonneboiler is hoger dan andere systemen.

Nadelen combizonneboiler

  • Op koude winterse dagen ben je vaak nog afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Optimaal rendement kan behaald worden als er gebruik wordt gemaakt van Lage-temperatuurverwarming.
  • De prijs van de zonneboiler combi is hoger dan andere systemen.

Zonneboiler met cv ondersteuning

Kun je met een zonneboiler combi genieten van én warm sanitair water én warm verwarming in de woning, dit kan de cv-zonneboiler ook. Een verschil met de combizonneboiler is dat de cv-zonneboiler niet is voorzien van een cv-brander in de ketel, maar rechtstreeks op de cv-ketel wordt aangesloten.

Bij een cv-zonneboiler verwarm je de woning dus niet rechtstreeks, maar maak je nog steeds gebruik van de cv-ketel. Het principe is dat de cv-zonneboiler het water voorverwarmd en dan door laat stromen naar de cv-ketel. In de regel komt er in de cv-ketel koud water binnen wat opgewarmd wordt.

Met het reeds voorverwarmde water van de cv-zonneboiler hoeft de cv-ketel lang niet zoveel energie te verbruiken voor opwarming van het water. Je bespaart dus vooral via je cv-ketel en de besparing kan oplopen tot wel 50%. Een cv-zonneboiler is gemakkelijk te installeren op een bestaande cv-ketel.

Er geldt wel één voorwaarde en dat is dat de inlaattemperatuur hoger kan zijn dan 85° Celsius. De inlaattemperatuur is de temperatuur die het water mag hebben zodra het de cv-ketel binnenkomt. Normaal is dit koud water, maar de cv-zonneboiler wamt het water dus al voor. Kijk dus goed na wat de inlaattemperatuur van je cv-ketel is.

Voordelen cv-zonneboiler

  • Een zonneboilersysteem dat zowel sanitair water als verwarmingswater opwarmt.
  • Aanschaf van een nieuwe cv-ketel is in principe niet nodig.
  • Flinke besparing te behalen op het gebruik van de cv-ketel.

Nadelen cv-zonneboiler

  • Geen directe verwarming van de woning maar indirect via de cv-ketel.
  • Minimale inlaattemperatuur van de cv-ketel nog van 85° Celsius.
  • Het beste rendement is te behalen in combinatie met (dure) vacuümbuiscollectoren.

Zonneboiler met terugloopsysteem

Een zonneboiler met terugloopsysteem is niet een apart zonnboilersysteem op zichzelf, maar een technische aanvulling om de zonnecollectoren te beschermen bij kou. Zonnecollectoren liggen altijd op het dak en moeten bij vrieskou worden beschermd tegen vrieskou.

Ten eerste worden de collectoren en leidingen voorzien van isolatie. Een tweede optie is het gebruik van een antivries in de leidingen of een terugloopsysteem. Wanneer je kiest voor een terugloopsysteem, dan houdt dit indat de vloeistof automatisch uit de leidingen terugloopt als de temperatuur van de zonnecollector lager is dan de temperatuur van het voorraadvat.

Hiervoor moet een speciaal terugloopvat geïnstalleerd worden die de vloeistof opvangt. Dit kan een intern terugloopvat zijn die in het voorraadvat is geïntegreerd, maar ook een extern voorraadvat die los naast het systeem is geïnstalleerd. Een terugloopsysteem is dus een aanvulling op het systeem en zal de werking van het zonneboilersysteem niet veranderen.

Waarom kiezen voor een zonneboiler? De voordelen

Maak je gebruik van een zonneboiler warmteservice, dan profiteer je van diverse voordelen. Soms meer nog dan andere duurzame investeringen. Wanneer je reeds zonnepanelen op het dak hebt liggen, dan kan het lastig zijn om een zonneboiler te installeren wegens plaatsgebrek op het dak.

Maar ook hier is een oplossing voor met zogenaamde hybride zonnepanelen. Dit is een nu nog relatief duur systeem waarbij zonnepanelen en zonnecollectoren met elkaar geïntegreerd zijn. Op deze wijze profiteer je van zowel elektriciteit als warm water van zonne-energie. Van welke voordelen profiteer je nog meer?

Een zonneboiler is relatief goedkoop

Uiteraard is de aanschafprijs van een zonneboiler een investering. Maar in vergelijking met andere duurzame investeringen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, is een zonneboiler relatief goedkoop. Start de aanschaf van zonnepanelen meestal rond de € 4.000,-, een zonneboiler is al te koop vanaf € 2.000,-.

Een zonneboiler werkt vrijwel onafhankelijk van fossiele brandstoffen

Veel duurzame maatregelen leveren uiteraard wel schone energie, maar zijn voor een gedeelte nog afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals elektriciteit of gas. Voor het genereren van warm water is geen andere vorm van brandstof nodig, de zonneboiler werkt onafhankelijk.

Enkel voor naverwarmen kan het zijn dat je nog fossiele brandstoffen gebruikt via de cv-ketel. Maar nog steeds staat dit los van het verwarmen van water door een zonneboiler.

Ecologisch verantwoorde aankoop

Eenmaal geïnstalleerd zorgt een zonneboiler er direct voor een verkleining van je ecologische voetafdruk. Er zal geen water meer opgewarmd worden met je cv-ketel, maar je laat de zon zijn werk doen. Helemaal als je een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen of een warmtepomp gebruikt, ben je uiterst milieuvriendelijk bezig en stoot je nog maar nauwelijks CO² uit.

Je bespaart op je energiekosten

Om je water op te warmen, gebruikt een cv-ketel gas of elektriciteit. Naast het feit dat dit fossiele brandstoffen zijn, neem je het af van een energieleverancier en zie je het verbruik terug op je energiefactuur. Water dat opgewarmd wordt door de zon met je zonneboiler is geheel gratis. Je kunt letterlijk honderden euro’s op jaarbasis aan energiekosten besparen.

Integratie in je bestaande centrale verwarmingssysteem

Wanneer je een zonneboiler combi aanschaft, dan wil je het warme water ook gebruiken voor het verwarmen van je woning. Je hoeft hier gelukkig geen extra maatregelen voor te nemen. Enkel de aanschaf van een zonneboilersysteem volstaat.

De zonneboiler kan gemakkelijk geïntegreerd worden met je bestaande centrale verwarmingssysteem. Je hoeft dus geen cv-ketel en leidingen te vervangen.

Algemene nadelen van een zonneboiler

Hoewel je met de aanschaf van zonneboilers profiteert van tal van voordelen, moet je voor aanschaf wel alle voor- en nadelen op een rijtje zetten. Want uiteraard zijn er ook wel enkele nadelen te benoemen. Wat zijn de nadelen en waar moet je rekening mee houden?

Een zonneboiler vergt ruimte

Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat een zonneboilers ruimte in beslag nemen. Dit geldt in het bijzonder voor het voorraadvat. Vooral als je voor een zeer groot voorraadvat kiest, dan moet je er rekening mee houden dat het vat veel ruimte in beslag neemt op zolder, de kelder of in de garage.

Dit hoeft geen probleem te zijn als je een grote woning hebt, maar in kleinere woningen kan dit wel lastig zijn. Tevens zijn er de zonnecollectoren die ruimte op het dak innemen. Nu hoef je niet veel zonnecollectoren te hebben, maar als je erg energiezuinig wilt zijn, dan heb je misschien ook zonnepanelen. Je dak ligt dan al vol en je hebt nauwelijks ruimte voor de zonnecollectoren.

Zonnecollectoren moeten in de juiste positie staan

Zonnecollectoren dienen wel voldoende zonlicht op te vangen. Dit kan alleen als de collectoren staat opgesteld in zuidelijke richting. Naar het zuidwesten of zuidoosten is ook mogelijk, maar is het niet mogelijk om je collectoren in zuidelijke richting te plaatsen, dan lijd je rendementsverlies.

Het is dus erg belangrijk dat je dak het mogelijk maakt om de collectoren in zuidelijke richting te plaatsen.

Naverwarming blijft nodig

In de zomer heb je meestal voldoende zon om optimaal te profiteren van verwarmd sanitair water met een zonneboiler. Dit is een ander verhaal in de winter. Wanneer de zon nauwelijks schijnt, zul je niet voldoende energie kunnen opwekken om energie op te wekken.

Naverwarming blijft dus nodig. Je cv-ketel dient als vervanging om energietekort van de zon op te vangen. Je bent dus genoodzaakt om toch gebruik te maken van gas of elektriciteit om het water in de winter op te warmen.

De ideale grootte van je zonneboiler

Wil je een zonneboiler kopen, dan loopt je tegen de moeilijkheid op dat je de grootte van het voorraadvat moet bepalen en het aantal zonnecollectoren. Het bepalen van de grootte van je zonneboiler is afhankelijk van diverse factoren.

Gezinssamenstelling

Hoe meer leden een gezin heeft, des te meer warm water wordt er verbruikt. Gemiddeld genomen wordt er voor zonnecollectoren rekening gehouden met 1 tot 1,5 m² oppervlak voor zonnecollectoren per persoon. Hiermee kan dan ongeveer 75 liter water per persoon worden opgewarmd.

Warmwaterverbruik

Gemiddeld verbruikt ieder persoon per dag ongeveer 136 liter water. Hiervan ongeveer 57 liter verwarmd water. Je moet dus proberen in te schatten hoeveel het warmwaterverbruik in je gezin is en hierop je grootte van het voorraadvat aanpassen.

Dekkingsgraad hoeveelheid verwarmd water

Uiteraard is er de wens om zoveel mogelijk water met zonne-energie op te warmen. Maar 100% is niet realistisch. Het voorraadvat wordt voortdurend bijgevuld met koud water en dus ontstaat er een mengeling van warm en koud water. Houd daarom rekening met een dekkingsgraad van 40 tot 60% van het water dat verwarmd kan worden met een zonneboiler.

Verder is uiteraard het nog belangrijk in hoeverre het dak op het zuiden is gericht en de ideale hellingshoek. Het dus niet echt heel gemakkelijk om de juiste grootte van zonneboilers te bepalen. Houdt je bovenstaande factoren aan, dan kom je bij de volgende vuistregel uit:

  • Zonnecollectoren 1 tot 1,5 m² per persoon.
  • Voorraadvat 50 liter inhoud per m² oppervlak.

Dit houdt in de praktijk in dat een gezin met vier personen tot  maximaal 5 m² aan zonnecollectoren op het dak moet leggen en dat het voorraadvat een inhoud heeft van minimaal 150 liter.

Het zonneboiler rendement en terugverdientijd

Het rendement zonneboiler houdt in hoeveel je jaarlijks op je factuur aan energiekosten kunt besparen en de terugverdientijd zonneboiler. De mate hoeveel je bespaart op je energiekosten, zal in grote mate de zonneboiler terugverdientijd bepalen. Maar het rendement is afhankelijk van vele factoren.

Dit heeft onder andere te maken met de oriëntatie en hellingsgraad, is het een zonneboiler plat dak of hellend, de mate waarin je woning is geïsoleerd, het soort zonnecollectoren en type zonneboiler, afstand tussen zonneboiler en voorraadvat en tijdsperiode. Veel punten dus die het rendement van je zonneboiler bepalen.

Er bestaan ook wel enkele formules om het rendement te berekenen. Je kunt ook uitgaan van het gemiddelde, dan zit je in de meeste gevallen in de goede richting. Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat een gezin van vier personen ongeveer € 150,- per jaar op energie kan besparen en een gezin met meer personen ongeveer € 250,-.

Afhankelijk van het type zonneboiler is de gemiddelde terugverdientijd zonneboiler tussen de 10 en 15 jaar. Maak je ook gebruik van een zonneboiler subsidie, dan verlaag je de kosten en is het mogelijk om nog sneller de zonneboiler terug te verdienen. Een zonneboiler gaat zo’n 25 tot 30 jaar mee, dus na dat je de zonneboiler hebt terugverdiend, maak je gebruik van gratis energie.

Je moet alleen nog rekening houden met eventueel onderhoudskosten.

Wat kost een zonneboiler?

De zonneboiler kosten zijn natuurlijk belangrijk als je een zonneboiler wilt aanschaffen. De kosten zonneboiler bestaan niet alleen uit de de aanschaf van het zonneboilersysteem, maar ook uit de zonneboiler installatie en hangt het dus af hoeveel de zonneboiler installateur aan arbeidskosten factureert.

Het belangrijkste wat zonneboiler prijzen bepaalt is het soort zonneboiler dat je kiest. Kies je bijvoorbeeld voor een standaard zonneboiler of voor een zonneboiler voor verwarming. Dan komen onder andere de kosten zonneboiler vloerverwarming of centrale verwarming ter sprake. Daarom een overzicht van de gemiddelde kosten zonneboiler per soort zonneboiler.

  • Standaard zonneboiler: € 4.000,- tot € 6.000,-.
  • Compacte zonneboiler: € 2.000,- tot € 3.000,-.
  • Zonneboiler met cv ondersteuning: € 2.000,- tot € 3.000,-.
  • Zonneboiler combi: € 4.000,- tot € 7.000,-.

Uiteraard zijn dit gemiddelde richtprijzen en kunnen de zonneboiler prijzen individueel verschillen door de configuratie en zonneboiler installatie.

Subsidie zonneboiler

In 2019 heeft de Nederlandse overheid een subsidie in het leven geroepen om huishoudens te stimuleren om energiezuinige maatregelen voor hun woning toe te passen. Dit gaat bijvoorbeeld om het isoleren van de woning of het plaatsen van een warmtepomp. Ook het installeren van zonneboiler panelen valt onder de subsidieregeling.

De subsidie wordt versterkt als ISDE subsidie en houdt in: Investeringssubsidie Duurzame Energie. De hoogte van de subsidie zonneboiler is afhankelijk van het soort zonneboiler dat je aanschaft. Gemiddeld is de zonneboiler subsidie tussen de € 750,- en € 2.000,.

Er zijn wel enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Zo moet je zonneboiler op de lijst van zonneboilers staan die de overheid heeft opgesteld. De zonneboiler moet nieuw zijn en officieel door een vakman geïnstalleerd worden. Hiervoor moet je een betaalbewijs overleggen die op jouw naam staat.

De zonneboiler is in Nederland geïnstalleerd en de subsidieaanvraag moet plaatsvinden binnen 6 maanden na de installatie. De zonneboiler mag niet verwijderd worden binnen een jaar na de subsidiebeslissing.

Zonneboiler en het milieu

Een van de belangrijkste redenen om zonneboilers te plaatsen is om het milieu te beschermen. Voor het opwarmen van water op de conventionele manier is veel energie nodig die voornamelijk uit fossiele brandstoffen wordt gewonnen.

Met het verkrijgen van warm sanitair water door de zon, heb je geen fossiele brandstoffen meer nodig en stoot je met het verwarmen van water geen CO² meer uit. Het is mogelijk om met een zonneboiler tot wel 60% energie te besparen die je anders nodig hebt om water te verwarmen met fossiele brandstoffen.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, het is ook zeer gunstig voor je energierekening. Een gemiddeld gezin van vier personen kan op jaarbasis 300 tot 400 kilo op CO² uitstoot besparen. Een zonneboiler aanschaffen uit het oogpunt van het milieu is dus zeer verstandig.

Bijzondere toepassingen zonneboiler

In de regel worden zonneboilers in en op de woning geïnstalleerd, maar er zijn ook enkele bijzondere toepassingen, waarbij je geniet van extra voordelen van een zonneboiler. Heb jij de luxe van een zwembad in je tuin? Dan weet je ongetwijfeld dat een zwembad leuk is, maar ook erg veel kan kosten betreffende het onderhoud en de energiekosten.

Een zonneboiler speciaal voor het zwembad is dan een uitstekend idee. Met een zonneboiler zwembad is het mogelijk om het water aangenaam te verwarmen en kun je ook bij koudere dagen in warm water zwemmen. Het verwarmen van een zwembad kost enorm veel energie als je dit van een energieleverancier gebruikmaakt.

Door middel van zonne-energie, verwarm je je zwembad gratis en de zonneboiler terugverdientijd gaat snel. Houd je van kamperen, dan weet je hoe lastig het soms kan zijn om van warm sanitair water te kunnen genieten voor de afwas of om te douchen.

Een zonneboiler camping is dan de oplossing. Er zijn speciale zonneboilers te koop die je in een camper kunt installeren. Met een zonneboiler camping heb je altijd je eigen warmwatervoorziening bij je en maakt je veel onafhankelijker van de faciliteiten op de camping.

Enkele bekende merken zonneboilers

Er zijn diverse merken die zonneboilers op de markt brengen. Het ene merk is gerenommeerder dan het andere merk en soms kunnen er kwaliteitsverschillen zijn tussen de verschillende merken. De Vaillant zonneboiler behoort tot één van de bekende merken.

Vaillant heeft een naam hoog te houden, want het is ook de producent van cv-ketels. Vaillant staat bekend om haar kwalitatief goede zonneboilers. Met een Vaillant zonneboiler maak je dan ook altijd een goede keuze. Vaillant heeft in haar assortiment diverse soorten zonneboilers als compleet pakket, dus inclusief zonnecollectoren en voorraadvat.

De prijzen verschillen afhankelijk van het gekozen pakket. Nefit is zo’n ander bekend merk dat onderdeel is van Bosch. Nefit heeft met haar Solarline zonneboilers een assortiment van complete zonneboilersystemen met 1 tot 3 zonnecollectoren en verschillende groottes voorraadvaten. Ook met zonneboilers van Nefit haal je goede kwaliteit in huis.

Tenslotte is er nog de zonneboiler Remeha. De Remeha zonneboiler prijzen zijn afhankelijk van hoe je het systeem samenstelt. In tegenstelling tot Vaillant en Nefit, biedt Remeha alle onderdelen los aan. Hierdoor kun je je eigen zonneboiler Remeha op maat samenstellen.

Kun je zelf een zonneboiler installeren?

In de meeste gevallen zal een zonneboiler installatie door een installatiebedrijf gebeuren. Toch kan het zijn dat je zelf de behoefte hebt om een zonneboiler te installeren. Hierdoor kun je natuurlijk besparen op de zonneboiler installatie. Maar is zelf installeren een slim idee? Dit hangt volledig af van in hoeverre je kennis hebt over het installeren van een zonneboiler en je doe-het-zelf ervaring.

Voorwaarde is dus wel dat je handig moet zijn. Je moet er ook rekening mee houden dat zonneboiler installatie zowel binnenshuis moet gebeuren, als op het dak. Op het dak moet je de zonnecollectoren aanbrengen en in de woning het voorraadvat. Daarnaast komt nog het diverse leidingwerk en de aansluiting met je cv-ketel. Dit is dus niet altijd even gemakkelijk.

Gelukkig zijn er fabrikanten die een zonneboiler zelfbouw op de markt hebben gebracht. Een zonneboiler zelfbouw is dusdanig ontworpen dat iedereen die een beetje handig is, dit zelf kan installeren. In de regel krijg je dan iets meer begeleiding bij het installeren.

Zonneboiler installatie
Zonneboiler installatie

Ben je niet zo handig of heb je weinig doe-het-zelf ervaring, dan is het verstandig om niet aan het zelf installeren te beginnen en een zonneboiler installateur in te schakelen. Je weet dan zeker dat je zonneboiler goed wordt geïnstalleerd en je krijgt ook garantie op de installatie.

Waar koop je een zonneboiler?

Er zijn veel manieren om een zonneboilers te kopen. Vrijwel alle installateurs hebben zonneboilers van verschillende merken in het assortiment. Vooral wanneer je de installatie door de installateur laat doen, dan schaf je hier ook je zonneboiler aan. Dit zal in de meestal het geval zijn.

Voor het geval je toch zelf een zonneboiler wilt installeren, dan kun je alsnog bij een installateur terecht voor aanschaf. Het voordeel van een installateur is ook dat hij je goede adviezen kan geven welk soorten zonneboilers het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Online vind je tal van webshops waar je een zonneboilersysteem kunt aanschaffen. Soms van installateurs, maar ook online webshops die zich in cv-ketels, zonnepanelen en zonneboilers hebben gespecialiseerd. Enkele bekende merken, zoals Vaillant of Nefit hebben ook een eigen dealer of webshop, waar je rechtstreeks bij de fabrikant je zonneboiler kunt aanschaffen.

Er zijn dus meer dan voldoende keuzemogelijkheden om een goede zonneboiler te kopen. Zonneboilers kun je hier kopen

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler?

In de regel is geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler. Dit kan overigens wel per gemeente verschillen. Omdat je op het dak van je woning zonnecollectoren moet plaatsen, worden hier vaak wel strenge eisen aan gesteld. Zo mogen de zonnecollectoren niet uitsteken en gelden er bepaalde regels voor de afstand tot de rand van het dak.

Woon je in een pand dat tot rijksmonument of beschermd stads- of dorpsgezicht is verklaard, dan zul je in de meeste gevallen geen zonnecollectoren op het dak mogen plaatsen. In sommige gemeentes zou dit eventueel nog kunnen, maar alleen als de collectoren niet zichtbaar zijn.

Het is daarom verstandig om voor het plaatsen van zonneboilers de nodige informatie op te vragen bij de gemeente waar je woont.

Onderhoud zonneboiler

Het onderhoud aan zonneboilers valt in de regel mee. Je hoeft in ieder geval niet zelf regelmatig veel onderhoud te plegen aan de zonneboiler. Om de levensduur van de zonneboilers te garanderen, is het wel verstandig om eens in de zoveel tijd de zonneboiler een onderhoudsbeurt te laten geven. Dit moet je laten doen door een professionele installateur.

Afhankelijk van het type zonneboiler, kan dit jaarlijkse, maar meestal wordt er gekozen om een onderhoudsbeurt eens in de vijf jaar te geven. Dit is voor de meeste zonnepanelen ook voldoende. Tijdens het onderhoud zonneboiler, wordt bijvoorbeeld de systeemdruk nagekeken en eventueel afgesteld en wordt kalkaanslag uit het voorraadvat verwijderd.

De leidingen en aansluitingen worden nagekeken op eventuele lekkages en ook wordt beoordeeld wat de kwaliteit van eventueel antivriesmiddel of glycon is voor het vorstvrij houden van de zonnecollectoren. Een zonneboiler installateur kun je telkens inschakelen wanneer onderhoud nodig is, maar bij veel installateurs is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten.

Je betaalt dan jaarlijks een bepaalt bedrag waarin de kosten voor het onderhoud inzitten. Mochten er onderdelen vervangen moeten worden, dan krijg je hier korting op. Een onderhoudscontract kan goedkoper zijn dan wanneer je een installateur erbij haalt als het nodig is.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.