We gaan weer in de tuin aan de slag, aangezien we zelf een schutting gaan bouwen! Als jij je tuin op een goede manier wil omheinen, is het gebruik van een schutting logisch. Je kunt een schutting bouwen, maar ook delen van een schutting aanschaffen. Dat laatste kan erg veel geld kosten, waar we natuurlijk niet van houden. Daarom is het belangrijk dat je weet dat jij je eigen schutting kunt bouwen.

Je kunt een schutting bouwen van verschillende houtsoorten waar er bij iedere houtsoort ander onderhoud nodig is. Ik vertel je meer over hoe jij dit kunt doen in dit artikel. Maar waarvoor je op dit artikel bent uitgekomen, namelijk het bouwen van een schutting, is vooral waar dit artikel over gaat. Want een schutting bouwen, dat doe je helemaal zelf.

De bouwtekening is uiteindelijk datgene wat jou gaat helpen om een prachtige schutting te realiseren. Een precieze werkinstructie in combinatie met de benodigde afmetingen, meer informatie hierover ontdek je in dit artikel.

Wil je aan de slag gaan met een schutting bouwen? Ga dan nu verder!

Aan de slag met een schutting bouwen

Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten voor het bouwen van je schutting. Mijn voorkeur gaat uit naar steigerhout, een houtsoort die het mogelijk maakt om een sterke schutting te bouwen.

Als je het hout hebt aangeschaft, wat gebruikt of nieuw hout kan zijn, gaan we kijken naar de bouwtekening. Eerst zal je ontdekken dat je bijvoorbeeld bij de ‘steigerhouten schutting met hoek’ bouwtekening een complete werkinstructie zal tegenkomen. Deze werkinstructie vertelt je precies waar je mee moet beginnen en waar je op moet letten. Een schutting bouwen is niet iets wat je in een uurtje doet, hier moet je voldoende tijd voor nemen en nauwkeurig uitvoeren.

Ik heb aan de bouwtekening een zaaglijst toegevoegd. Op deze zaaglijst zie je hoeveel planken je nodig hebt en welke afmetingen deze planken behoren te hebben. Dat betekent dat je dus van te voren alle planken al in de juiste afmetingen kunt aanschaffen of zelf zagen.

Aandachtspunten voor een schutting bouwen

Ik heb voor het gebruik van hardhout gekozen voor de palen. Hardhout is een zeer robuuste soort hout die veel langer meegaat dan veel andere soorten hout. De kans op houtrot na een schutting bouwen is groot, maar door het gebruik van hardhout is het mogelijk om de kans hierop zoveel mogelijk te beperken.

Het onderhoud van je schutting kan op verschillende manieren worden gedaan. Natuurlijk is het coaten van het hout mogelijk, maar ik raad je altijd aan om eerst nog even langs een lokale specialist te gaan om informatie in te winnen.

Je kunt overigens ook nog een prachtige schuttingdeur / poortdeur maken met een andere bouwtekening die in het bouwtekeningenpakket te vinden is. Ook op deze bouwtekening vind je alle informatie die je nodig hebt om je eigen schutting te bouwen.  Zo is het mogelijk om zelf een complete schutting te bouwen zonder een schutting aan te schaffen.

Bouwtekening voor het bouwen van een schutting

De bouwtekening voor een schutting, van bijvoorbeeld van steigerhout, en de schuttingdeur kan je vinden in Freds Bouwtekeningpakket. Fred Schouten is al sinds jaar en dag een doe-het-zelver pur sang, en dat merk je wanneer je zijn bouwtekeningen in je handen hebt. Want op de vele bouwtekeningen (ruim 10.000) die je in dit bouwtekeningenpakket kunt vinden, vind je alle cruciale informatie van het maken van jouw doe-het-zelf project. Een schutting bouwen is voor iedere doe-het-zelver mogelijk met deze bouwtekening.

Wil je nog meer dan alleen een schutting bouwen? Dan is dat dus goed mogelijk, want met de ruim 10.000 bouwtekeningen kan je nog veel meer bouwen. Je tuin inrichten met zelfgemaakte tuinmeubels of een bank of tv-meubel voor in de woonkamer maken. Of liever een eettafel bouwen om met al je vrienden aan te eten. Dit is allemaal mogelijk met Freds Bouwtekeningenpakket!

Meer weten over het bouwtekeningenpakket van Fred? Lees er dan hier meer over!

Schutting bouwen

Schutting bouwen doe je zelf

Een schutting bouwen doe je zelf met goede bouwtekeningen